a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Bu sadece bir durum özeti…

Yıllar her şeyi değiştiriyor. Bir zamanlar itibarlı olan mesleğimiz günümüzde, terk edilen meslekler kategorisinde…

04 Haziran 2015 - 12:25 'de eklendi.

Bu sadece bir durum özeti…

Çok zaman konu komşusu takılırdı “nereye koyacaksın bu kadar parayı” diye. … Kriz dönemlerinde birçok farklı mesleğin mağazaları kapatılırken, devredilirken, o zaman ki gözlükçü dükkanları hep ayakta dururdu.

Yıllar içinde, mesleğimizin itibarı ile kazanç seviyesi arasındaki ilişki bozuldu, sektörümüzün toplum içindeki itibarı ile birlikte kazancı da düşüş gösterdi.

Sektörde muvazaaya resmi olarak izin verilmesiyle birlikte, sektörümüz, yabancılarında ilgisini çekti. Geleneksel müesseseleri tehdit etmeye başladı.

Ardından, sağlıksız bir şekilde peş peşe açılan optisyenlik meslek yüksek okullarının sayısı kırk beşe ulaştı. Yıllık mezun sayısı iki binleri bulan optisyenler, şimdi neredeyse asgari ücrete razı olacak duruma geldi. Türkiye genelinde yaklaşık 5200 civarındaki optisyenlik müesseselerinin 3750’ si mesul müdürlük ile çalıştırılmasına rağmen, optisyen mezun sayısı hızla artmaya devam ediyor.

Son çarelerini kamuda kadro açılmasına bağlayan, aslında bu kadar çok mezun verilen bir ortamda çokta bir çözüm olamayacağını kendilerinin de bildiği genç optisyenlerimizin son umudu da mayıs ayında açıklanan kamuda kadro listesinde optisyenlerin listelere girememesiyle hayal oldu.

Büyük umutlarla optisyenlik mesleğini seçen gençlerimiz, sayılarının artması ile birlikte yeni bir işsizler ordusu oluşturmaya başladı. Eğitimini aldıkları mesleklerini terk ederek farklı sektörlerde iş aramaya başladılar, kimisi tekstilci, kimisi bir büroda satış danışmanı olarak çalışmaya başladı. Şu an bir kısmı da ikinci bir üniversite ye girmeyi tercih ederek, optisyenlikten kurtulmanın yollarını arıyorlar, birçok optisyen de kamuda kadro açılacak umuduyla halen bekliyor.

Ekonominin durağan bir döneme girdiği bugünler, işsiz optisyen sayısı artışını, kapanan müessese sayısını hızlandırdı.

Amiyane bir tabirle gemimiz artık su almaya başladı, batıyoruz.

Yoğunlaşan rekabet baskılarıyla baş etmeye çalışan müesseseler birbirlerini bitiriyorlar.

Siftahsız kapatan müesseseler, yabancı sermayelere satılan tedarik firma sayılarının artması, %80’i banka kredileri ile ayakta durmaya çalışan optisyenlik müesseseleri yazdıklarımızı doğrulamıyor mu?

Bu yazı nereye gidecek diye bekleyen meslektaşlarımıza, bu yazı hiçbir yere gitmeyecek.

Bu sadece bir durum özeti…

Yanlışlıklar olduğunu düşünen ya da yazıya katkıda bulunmak isteyen, farklı düşünceleri olan meslektaşlarımız yorum kısmından düşüncelerini paylaşabilirler.

 

Her şeyin güzel olması dileklerimizle…

 

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
POS Fişi Fatura Yerine Geçiyorsa Dikkat! POS Fişi Fatura Yerine Geçiyorsa Dikkat!...

1 Temmuz 2025 itibarıyla, optisyenlik müesseselerinde yapılan her satışta ÜTS verilerinin belgelerde yer alması zorunlu hâle gelmiştir....

Zeiss’tan Türkiye’ye yeni yatırım Zeiss’tan Türkiye’ye yeni yatırım

ZEISS Türkiye, Ankara’da hayata geçirdiği yeni ZEISS Customer Center ile Türkiye pazarına yaptıkları yatırımları bir adım ileri taşıyac...

OptisyeninSesi e dergi/ 138.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 138.Sayı

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebilir, 7/24 Erişim, İndir & Oku....

Duyuru “Siber Optik” Duyuru “Siber Optik”

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz entegrasyonumuz tamamlanmış olup sizlerin hizmetine sunulmuştur....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(6 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

6 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
levent
levent
5 Haziran 2015 19:39

Sayın Erdoğan rumuzlu bey efendi; Bu meslekte 34 yılım geçti,gitti.Yaşınız kaç? Mesleğimizin neresindesiniz bilmiyorum. Benim yazdıklarımı yanlış anlıyorsunuz veya işinize öğle geliyor. Ben eğitim olmasın demiyorum. Eğitim şart, bizler meslekten yetişen gözlükçüler,siz optisyenlerle bu mesleği yücelteceğiz. Fakat şunu hiç bir zaman unutma meslek üzerine oynanan oyunlar, açılan okullar, ihtiyaç fazlası sınıflar bu mesleği bitirir. Benim emekliğime sadece 6 ay kaldı. İstersem unumu eleyip eleğimi asarım. Bundan sonra meydan sizin Allah yardımcınız olsun. Bu kafada giderseniz düşeceğiniz duruma Allah bir katkıda bulunamayacak bundan emin ol. Başındaki yöneticiler ve sizin gibi lafı anlamak istediği gibi yönlendirtenler daha çok boşa kürek çekecek bu… Read more »

aydın selvikoglu
aydın selvikoglu
5 Haziran 2015 13:17

erdoğan bey, neden yanlış anlıyorsunuz bakın yazıda eğitim kötü demiyor. saglıksız bir şekilde peşpeşe açılan diyor. tabiki eğitim olacak ama böyle mantar gibi üreyen olmasın. bugün 45üniversite, yılsonu 50 olmayacağını kim garanti edebilirki…. İlk optisyenlik myo açıldığında 10 yıl mezunlara müessese açma izni verilmedi. yani devlet tanımadı. şimdide öyle değimli … 45 tane okul olmuş. devlet bu okulları hala tanımıyor. bir kişiye bile kadro tanımıyor. Mesleği tanımıyor, ama 45 tane myo ya izin veriyor. neye göre, kime göre.. Bakın aynı sıkıntı eczacılardada yok mu? yok nufusa dayalı eczane sistemi, mesafeye dayalı eczane sistemi…. bütün bunların nedeni ihtiyaçtan fazla meslek mensubu.… Read more »

ULUS OPTİK
ULUS OPTİK
5 Haziran 2015 13:04

Erdoğan Bey o bahsettiğiniz mesleklerin fakülteri bu ülkenin çok ihtiyacı olan doktorlarını ve mühendislerini yetiştiriyor. Burada konuyu tam anlamıyla idrak edemediğinizi anlıyorum.İhtiyaç fazlası olan mesleğin tükenmesinde büyük etken olan meslek yüksek okullarının kapatılmasından bahsediliyor..

ihsan
ihsan
5 Haziran 2015 09:22

bizim iş iyice çiğköfteciler ve simitçilere döndü mahalleye çiğ köfteci açılır. çok para var bu işte diyip bütün iş bilmezler yan yana çiğköfteci açarlar sonra hep beraber batarlar. her bölgenin bir kapasitesi vardır . bence eczaneler gibi nüfüsa orantılı olarak açılması lazım. dip dipe girip birde aynı markaları alıp satmak bunlar ahlaki değil.

Erdoğan
Erdoğan
4 Haziran 2015 20:17

Üniversiteler olmasa ne güzel olurmuş 🙂 Bütün sorunların nedeni üniversiteler 🙂 Tıp fakülteleri kapatılırsa doktorların sorunları, mühendislik fakülteleri kapatılırsa da mühendislerin sorunları da çözülür mü acaba o konu ile ilgili de bir yazı yazıp onları da aydınlatabilirsiniz.

levent
levent
4 Haziran 2015 16:13

Halen açılan üniversiteler, bunları destekleyen şark kurnazları, meslek hainleri, menfaat için virgülün iki katı eğilenler, halen sanki harcanacak fazladan paramız varmış gibi budapeştede ecoo nun peşinde gezenler, bunların hepsi normal, bakalım daha neler olacak.

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
POS Fişi Fatura Yerine Geçiyorsa Dikkat! POS Fişi Fatura Yerine Ge...

1 Temmuz 2025 itibarıyla, optisyenlik müesseselerinde yapıla...

Zeiss’tan Türkiye’ye yeni yatırım Zeiss’tan Türkiye’ye yeni...

ZEISS Türkiye, Ankara’da hayata geçirdiği yeni ZEISS Custome...

OptisyeninSesi e dergi/ 138.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Duyuru “Siber Optik” Duyuru “Siber Optik...

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz entegrasyonumuz tamamlanmış...

Birlik ve Oda Düzenlemeleri TBMM’de Birlik ve Oda Düzenlemele...

Sağlık alanında kapsamlı değişiklikler yolda… TBMM’ye sunulm...

Gözlükçüler de Takipte mi? Gözlükçüler de Takipte mi...

Sağlıkta dijital denetimin kapıları aralandı. Sağlık Bakanlı...

Her Ürüne Değil, Gruba Tek Kayıt Her Ürüne Değil, Gruba Te...

Avrupa Komisyonu, gözlük camı, çerçeve ve hazır okuma gözlük...

Sık Sorulan Sorularla Yeni GİB Uygulaması Sık Sorulan Sorularla Yen...

POS cihazları artık yalnızca ödeme aracı değil, mali belge d...

Antalya’ da 16 Bin adet kaçak gözlük ele geçirildi! Antalya’ da 16 Bin ...

Kepez ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, piyasa değeri ...

ÜTS’siz Fişe Ceza Var! ÜTS’siz Fişe Ceza Var!...

POS cihazları artık yalnızca ödeme aracı değil, satış belgel...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!