a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Bu nasıl bir garanti uygulamasıdır?

Günde neredeyse 18 saat kullanılan çerçeveler için 2 sene garanti olur mu? Ter insanın idrarından daha asitlidir. Etkilemeyeceği bozmayacağı metal ve kaplama yoktur.

26 Ocak 2023 - 21:37 'de eklendi.

Bu nasıl bir garanti uygulamasıdır?

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNDE “GÖZLÜK ÇERÇEVELERİ İÇİN BİR GARANTİ BELGESİ UYGULAMASI “ YOKTUR.

SADECE “CE” YE UYGUNLUK ARANMAKTA, KULLANIM KILAVUZU VERİLMEKTEDİR.

Çin gibi bir devi durdurmak amacıyla, üreticileri korumak kayıt dışılığı önlemek amacıyla üreticiler önce kota uygulamasını devamında, Garanti belgesi, Fon, son olarak ta karekod uygulamasını hayata geçirdiler.

Kendi sorunlarını gözlükçüler üzerinden yapılacak denetimler üzerinden çözmeye çalıştılar.

Günde neredeyse 18 saat kullanılan çerçeveler için 2 sene garanti olur mu? Ter insanın idrarından daha asitlidir. Etkilemeyeceği bozmayacağı metal ve kaplama yoktur.

Kaplama yapan firmalar sadece 6 ay garanti vermektedir.

Önerileri gözlükçü üzerinden yapılan denetimlerdir. Palyatif önlemlerle murat edilen sonuç elde edilememiştir.

Gözlük gibi bir üründe 2 sene garanti olur mu? palyatif çözümlerle Çin gibi bir devi durdurabilmeniz mümkün değildir.

Geçmişte fon ’da aynı amaçla hayata geçirilmiş, geldiğimiz noktada, bu üreticileri korumadan çok rant aracına dönüştürülmüştür.

Sağlık hizmeti sunucusu olarak aynı zamanda tüketiciyiz. Aldığımız garantili bir ürün arıza, bozulma, hata verdiğinde ürünü aldığımız satıcısına gidemiyoruz. Satıcının böyle bir yükümlülüğü yoktur. Satın aldığımız işyerine gitsek bile, Biz bir şey yapamayız, elinizde bulunan garanti belgesinde yazılı bir servis istasyonuna gidin diyerek yönlendiriyor. Satıcı ürünün tamiri parça değişimi yeniden değişimi gibi hiçbir uygulamaya karışmıyor.

Garanti hizmetleri, garanti süresince servis tarafından ücretsiz sunuluyor.

Pratiği olmayan, garanti belgesi uygulamasından meslektaşlarımızın tamamı zor bürokratik işlemler yüzünden bezmiş bıkmış ve şikâyetçidir.

Garantiyi sunan üretici ve ithalatçının servis istasyonları açarak, servis hizmeti de sunması gerekmektedir. Yasa gereği servis olmayan yerde satıcının sorumluluğu vardır. Kullanıcı çerçevenin üzerine oturuyor eğiliyor, tek elle yüzüne takıp çıkarıyor, menteşe ve pad vidası değişimi, sapların geri dönüş açıları bozuluyor, yüze adaptasyon ve uyumu, pad, sap, sap ucu değişimi, silme bezi, eskiyen çerçeve muhafaza kutuları ücretsiz olarak gözlükçü tarafından karşılanıyor. nilör misinası, nilör kanal misinası değişimi, kırılan gözlüklerin kaynak işlemleri ücretsiz yapılıyor ama yapılan servis bakım hizmetleri HASTA TARAFINDAN garantiyi veren tedarikçi firma tarafından karşılanıyor gibi algılanıyor. Servis için fabrika ve ithalat merkezleri gösterildiği için kargo ile gidip gelmesi gerekiyor, kargo ücretini de tedarikçi ödemesi gerekirken gözlükçü ödüyor.

Yedek parça giderlerinin tamamını gözlükçüler karşılıyor.

Tedarikçilerin garanti hizmeti kapsamında sundukları tek hizmet, servis diye merkezlerine gönderilen ürünü yenisi ile değiştirmektir. Bunu da çoğu zaman kullanım hatasıdır diye raporlandırıp iade ediyor. Gözlükçüler garanti belgesi uygulaması yüzünden ithalatçıların ve üreticilerin ücretsiz servisi konumundadır.

Geçmiş dönemde SGK reçetelerine garanti belgesi protokol gereği ekleniyordu. Kullanıcı hatası bir gözlüğü hak iddia etmekte üyelerimizde sözleşmemiz fesih olmasın, bir şikâyet oluşmasın, haksız bir mağduriyet yaşamayalım diye kullanıcı garanti belgesini ibraz dahi edemese bile her türlü servis hizmetini hiçbir ücret almadan sigortalılarınıza sundular. Kullanım hatası yüzünden oluşan anlaşmazlıklarda servis olmadığı için her gözlükçüde farklı uygulamalarla karşılaşılıyor. Bu uygulamada tartışma ve karmaşa güvensizlik yaratıyor.

Gözlükçüler olarak, bu hizmetleri garanti belgesi uygulaması olmadan da hastalarımıza zaten sunuyorduk, bir farkla bu servis hizmetlerini kendi adımıza yapıyorduk bu bir noktada bizim müesseselerimizin hastalarımıza verdiğimiz hizmetti. Şimdi bürokratik işlemimiz arttı bu garanti servis hizmetlerini üreticiler ve ithalatçılar yapması gerekirken onların ücretsiz servisi konumuna getirildik.

2010 yılından önce müessese açmış olan meslektaşlarımız hatırlayacaktır.

Üreticiler garanti belgesi numaralarını bile düzgün basmayı beceremediler. Mükerrer numaralı garanti belgeleri ile çerçeve sattılar. 2010 yılında Sayıştay denetimlerinde gözlükçülerin aynı seri numarasını kullanarak, aynı garanti belgesi seri numarası ile girişler yapılması, gerekçe gösterilerek Adana, Mersin, Hatay, Osmaniye, İskenderun bölgesindeki meslektaşlarımıza çok büyük miktarlarda para ceza tebligatları yapıldı. Bu cezalar konfederasyon olarak yaptığımız uzun görüşmeler sonucunda çözüldü. Üyelerimiz ve meslektaşlarımız geçmiş dönemde bir garanti belgesi numarasını eksik olarak girdiğinde, örnekleme ile çok büyük kesintiler ve mağduriyetler yaşadı. Garanti belgesi uygulaması yüzünden sözleşmeleri fesih olan meslektaşlarımız oldu.

Sonra karekod uygulamasına geçildi. Garanti Belgesi uygulaması SGK protokolünden çıkarıldı ancak garanti belgesi uygulaması devam etmektedir.

Üreticilerin son yaptıkları uygulama:13/9/2014 tarihli ve 29118 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yerli Malı Tebliği (SGM 2014/35)’ne uygun olarak yerli malı belgesi almış görmeye yardımcı tıbbi malzemelerden Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB)’nda yerli malı olduğuna ilişkin bilginin olması şartıyla GZ.11110 SUT Kodlu “Çerçeve” alan tanımı ile yer alan görmeye yardımcı tıbbi malzemenin fiyatı 5 TL artırılarak ödenir. Üreticilerin yerli ürünleri destekleyen ekonomik katkı modeli doğru uygulama olmuştur. Ancak çok düşük rakamlarda kalmıştır. Kamu imkânları göz önüne alınarak güncellenmelidir.

Ürünlerin güvenirliği ÜTS ile üretici ve ithalatçıdan nihai tüketiciye kadar izleniyor ve takip ediliyor. Bu uygulama AB de olmayan Sağlık Bakanlığımızın ilaç takip sistemi ile (İTS) ilaç satışlarında da kullandığı başarılı bir sistemdir. ÜTS ile sahte kaçak taklit ürünlerin sistemde dolaşması mümkün değildir.

Akdeniz Ege gibi sıcak bölgelerde ter nem, kötü kullanım, çerçevelerin kaplamalarını hızlı bir şekilde bozmaktadır. Tüketiciler çerçeveleri kullanım kılavuzundaki talimata göre çoğu zaman kullanmamaktadır. Çocuklar da yaşları gereği çok sağlam çerçeveleri bile kolaylıkla tahrip etmektedir. Bizde de AB de olduğu gibi CE ye uygunluk aranmalı, sadece kullanım kılavuzu verilmelidir.

Garanti belgesi uygulamasını gözlükçülerin başına saran sanayicimizi düzeltmesi için göreve davet ediyoruz. Bizden istenecek her türlü katkıyı vermeye hazırız.

 

Taylan KÜÇÜKER
20.Bölge OGO Başkanı

Yazarın diğer yazılarını okumak için tıklayınız

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Hepsinden şüphe edin! Hepsinden şüphe edin!

Online ticarette taklit ürün sorunu kangren oldu. Tüketici şikâyetleri çığ gibi büyüyor. Türkiye’de internetten sipariş verenlerin yüzd...

Yağmur Yağmur

Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görünce masasına kuruldum....

Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı...

ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE AİT “ÜNİVERSAL GÖZLÜK MENKULLERİ”NİN SATIŞINA İLİŞKİN İLAN...

Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapılarını açtı Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapıları...

Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli etkinliklerinden biri olan Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024, kapılarını 11. ...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Hepsinden şüphe edin! Hepsinden şüphe edin!

Online ticarette taklit ürün sorunu kangren oldu. Tüketici ş...

Yağmur Yağmur

Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...

Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı Üniversal Gözlük Menkulle...

ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...

Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapılarını açtı Silmo İstanbul Optik Fuar...

Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...

ZEİSS’ den Öğrencilere Ücretsiz Göz Taraması ZEİSS’ den Öğrencil...

Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...

OptisyeninSesi e dergi/ 132.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Lens Solüsyonlarında Kdv değişikliği Lens Solüsyonlarında Kdv ...

"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...

Ağustos 2024 SGK Reçete bedelleri ödemesi Ağustos 2024 SGK Reçete b...

Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...

LVMH, Mykita’ya yatırım yapmayı planlıyor LVMH, Mykita’ya yat...

Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...

6-13 yaş arası çocuklarda ekran süresi günde ortalama 6,4 saat 6-13 yaş arası çocuklarda...

Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...

Magazin HABERLERİ
Web TV