Bugün üç Aralık Dünya Engelliler Günü. Toplumun engelliler konusunda dikkatini çekmek, insanların daha duyarlı olmalarını sağlamak için çeşitli etkinliklerle birlikte kutlamalar düzenlenmektedir.
03 Aralık 2015 - 21:02 'de eklendi.
21.ci yüzyılda günümüz Türkiyesin de tüm engellerin kaldırılamadığı halen sorunların her alanda süre gittiği bir yaşam sürmekteyiz.
Engelli konusunda bilinçli ve engelli dostlarımın kutlamaktan hoşnut olmadığı gün.
Bugün üç Aralık Dünya Engelliler Günü. Toplumun engelliler konusunda dikkatini çekmek, insanların daha duyarlı olmalarını sağlamak için çeşitli etkinliklerle birlikte kutlamalar düzenlenmektedir. Yaşadığımız dünyada Beş yüz milyon engelli ülkemizde ise nüfusun %12.29’u bir başka değişle 8.5 milyon engelli. Kadınlarda %13.45, Erkeklerde bu oran %11.10’dur.
Bugün Üç Aralık dünya engelliler günü, sabahın erken saatlerinde başlayarak gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürecek olan bol acıklı ve sömürü kokan bir gün olacak. Engelli gördümü öcü görmüş gibi olan Radyo, Televizyon programı, programcıları, şarkıcı, türkücü ne varsa, yani kısacası sadece bir gün için koro eşliğinde hep bir ağızdan dünya engelliler gününüz kutlu olsun deyip bağırıp çağıracaklar. Toplumun gözü önünde bir sıfır öne geçmenin mutluluğunu yaşayacaklar.
İşin acı tarafı ise; medyada bu gibi günlerde yasalardan bi’haber dramatik hikayesi olan engelliler ve onları sömüren bir takım madrabazlar konuk edilerek işin bir yıl daha sürecek rantının mutluluğunu yaşayacaklar.
Bu konuda bilgili, samimi, dürüst, onurlu, yaşamını engellilere adamış, adam gibi adamları güzel insanları yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. 3 Aralık ülkemizde ve tüm dünyada engelliler günü olarak kabul edilmiştir. Engellilik sadece engelli insanların değil, ailenin, çevrenin, toplumun sorunudur. İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlıdır. Doğum öncesi, doğum sonrası, hastalıklar, iş kazaları, trafik kazaları, doğal afetler, savaşlar.
Engellilerin toplumdan ayrıştırılmadan normal bir hayat sürmeleri, sosyal devlet ilkelerinin hayata geçirilmesi ve toplumsal duyarlılığın oluşturulması ile mümkündür. Acıma duygularıyla yaklaşmak yerine kurumsal hizmetler esas alınmalı. Sivil toplum kuruluşlarının güçlenmesine önem verilmelidir. Anayasamız ve yasalarımız engel ve engellilere ilişkin bu soruna yönelik tüm kurumları yükümlü kılmıştır.
İnsan hakları evrensel beyannamesi olmak üzere bir çok belge engelli sorununa bir insan hakları sorunu olarak ele almıştır. Devletin evrensel ölçülerde engellilerini sahiplenmesi bilinçlenme ve kamu oyu desteği ile çağdaş ve anlamlı bir boyuta ulaşacaktır.
ESEN KALIN.
Ali AYDIN/ Gözlükçü
Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...
Miyopiye Karşı Güçlü Bir Silah: 2025 Çin Optometri ve Oftalm...
İtalya’nın savaş sonrası en parlak sektör başarılarından bir...
Bu dönüşüm, kullanıcıların işlevlere uygulama olarak erişip,...
Camianın sesi mi, yoksa boşluğun yankısı mı?...
Her ne derseniz deyin; ruhsatsız, vergisiz, denetimsiz ve sa...
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2018 yılında yürürlüğe giren “...
Meslek kodu bilgisini ekrandan ekleyecek olan işverenler, me...
Amazon destekli bir girişim olan IXI, otofokus özellikli akı...
Sağlık Bakanlığı, uzun süredir beklenen personel alımı ilanı...