Belediyelerden gelen denetim elemanları sizleri uyardıktan sonra verilen süre zarfında Optisyenlik Müesselerinizin kanun ve mevzuata uygun hale gelmesi için Belediyeden ruhsat almanız gerekmektir.
10 Eylül 2016 - 11:22 'de eklendi.
ÖNEMLİ DUYURU;
Değerli Meslektaşlarım;
5193 sayılı optisyenlik hakkında kanuna dayanarak 18.04.2014 tarih 28886 sayılı Resmi Gazetede yayınlanıp yürürlüğe giren Optisyenlik Müesseseleri Hakkında yönetmenliğin 8. Maddesinin 6. Fıkrası “İl sağlık müdürlüğünden optisyenlik müessesesi ruhsatnamesini almış müesseseler, ilgili belediyeden ayrıca işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almak zorunda değildir” denilmektedir.
.
Ancak yönetmenliğin yayım tarihi müteakiben Belediyeler Birliği Hukuki süre zarfında idare mahkemeye Esas No:2014-607 sayılı müracaatları neticesi yürütmeyi durdurma kararı almıştır.
Bu karar doğrultusunda Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz Kurumu yedi gün içerisinde itiraz etmiş sonuç olarak 5193 sayılı yasada yer olmadığından dava Sağlık Bakanlığı aleyhine sonuçlanmıştır.
Sonuç olarak bundan böyle Belediyelerden gelen denetim teftiş elemanları iş yeri açma ruhsatı istemesi halinde 2464 sayılı Belediye Gelirler Kanunun 81. Maddesine göre Belediye sınırları veya mücavir alanlar içinde bir iş yerinin açılması, işyeri açma izin harcına tabidir hükmü yer almaktadır.
Konuya şöyle bir göz atalım:
1- Eczaneler içinde kendi mevzuatlarında düzenleme yapılmasına rağmen, bu düzenleme 3572 sayılı Kanunda yer bulmamıştır.
“Eczacılar Ve Eczaneler Hakkında Kanun: Kanun Numarası: 6197
Madde 5 – (Değişik: 17/5/2012-6308/2 md.) Eczane açmak, devretmek veya başka bir yere nakletmek isteyen eczacılar, bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne dilekçe ile başvurur. Eczane açmak isteyenlerin belgelerinin tam olması hâlinde ruhsatname düzenlenir. Düzenlenen ruhsatnameler Sağlık Bakanlığına, Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumuna ve Türk Eczacıları Birliğine bildirilir. Eczaneler için belediyeden ayrıca bir iş yeri ruhsatı alınması ve belediyeye harç ödenmesi gerekmez. (Ek cümle: 2/1/2014-6514/35 md.) Eczaneler için ayrıca başka herhangi bir kurum veya kuruluştan kayıt veya onay belgesi aranmaz.” denerek, eczanelerin belediyeler tarafından ruhsatlandırılamayacağı açıklanmıştır.
2- 18 Ocak 2014 yılında çıkarılan “Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin(28886)” 8 inci maddesinin 6 ıncı fıkrasında “İl sağlık müdürlüğünden optisyenlik müessesesi ruhsatnamesini almış müesseseler, ilgili belediyeden ayrıca iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı almak zorunda değildir.” denmiş ve optisyenlerin de belediyelerden ruhsat almayacakları hüküm altına alınmıştır.
Ancak Belediyeler birliği, Danıştay 15’inci Dairesi; 3572 sayılı Kanun’da iş yeri açma ruhsatı alması gerekmeyen müesseselerin sayma suretiyle belirlendiği, optisyenlik müesseselerinin bu kuruluşlar arasında sayılmadığı, 5193 sayılı Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Kanun’da da bu müesseselerin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almayacaklarına dair bir hüküm bulunmadığı, Kanun’da düzenlenen bir mükellefiyete yönetmelik ile istisna getirilemeyeceği gerekçesi ile Yönetmeliğin Belediyeler Birliğince dava konusu edilen 8’inci maddesinin (6)’ncı fıkrasının yürütmesini durdurmuştur.
Bu kararla, optisyenlik müesseseleri iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almak mecburiyetindedir.
Bilgilerinizi rica ederiz.
Bu vesile ile tüm meslektaşlarımın, dostlarımın birlik ve beraberlik içerisinde Barış, huzur ve sevgi dolu Bayramlar geçirmesi ümidiyle Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlarım.
Tüm Optisyen Gözlükçüler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
Mahmut YETİM
UV koruyucu ve CE belgeli ürünler, TİTCK tarafından tıbbi ci...
Birileri hâlâ rahatça “Optometrist” unvanını kullanabiliyor,...
Görmek bazen net bir camla başlar ama asıl mesele onun ardın...
Antalya'nın Manavgat ilçesinde kaçakçılıkla mücadele kapsamı...
Meslek camiamızın büyük çınarlarından, gönüllerimizde derin ...
SGK’nın iki yılda bir uyguladığı gözlük geri ödeme politikas...
ABD’nin Çin Menşeli Optik Ürünlere Vergi Artışı, Gözlük Sekt...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Çocuğunuzun görme sorunları olup olmadığını nasıl anlarsınız...
Eskiden gözlük takmak neredeyse suç sayılırdı. “Dört göz” la...