İnsanoğlu yaprak üzerindeki bir damla suyun büyütme etkisindeki gizemden hareketle, gözlükçülük mesleğini inşa ederek bugünkü seviyelere taşımıştır.
31 Mayıs 2021 - 16:39 'de eklendi.
Optisyen/Gözlükçüler 1940 yılından günümüze kadar, sağlık meslek mensubudur.
Optisyenlik /gözlükçülük Ülkemizde, Tabip, Eczacı, Diş hekimi gibi tam bir sağlık mesleği olarak sınıflandırılmıştır. Mesleğimiz 5193 sayılı ohk Özel meslek kanunu ile korunmaktadır. Anayasanın 135. Maddesine göre kurulmuş, AB ülkelerinin hiçbirisinde bulunmayan Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği mevcuttur.
Tüm sağlık mesleklerinin ortak özelliği ve önceliği “İnsan ve Toplum sağlığı “ ile ilgili olmalarıdır.5193 sayılı Optisyenlik hakkındaki kanunun amaç bölümünde yazan “Fertlerin ve toplum sağlığını koruma“ görevimizi yerine getirmek üzere; Biz Optisyen/Gözlükçüler, SAĞLIK MESLEĞİ MENSUBU olarak. Tıbbi cihaz olan her türlü cam ve çerçevelerden; Hastalarımızın görmesini sağlayan “GÖZLÜĞÜ YAPAN ELLER OLDUK”. Görme insanın en değerli varlığıdır. Öğrendiklerimizin %83 ‘nü gözlerimizle sağlarız. Gözlük çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır. Kültür ve çağdaşlığın sembolüdür.
Avrupa Birliğinin, kapitalizmin, neo liberal politikalarının kirli yüzünü, pandemi ile ,Sağlığın özelleştirilmesinin çok kötü olumsuz etkilerini İtalya, İspanya, Hollanda ve İngiltere’de gördük. Sağlık alanında, AB ülkeleri birbirlerinin sağlık ürünlerine el koydular. Birbirine yardım etmediler, sınırlarını kapattılar. Yaşlılarını bakım evlerinde ölüme terk ettiler. AB’nin aslında bir birlik olmadığını daha sağlıkla ilgili problemlerini çözemediğini gördük.
Sağlığı AB ülkelerinde piyasalaştırılarak ticaret mesleğine dönüştürülmüştür.
Günümüzde gelişmiş ülkeler bile artan yüksek sağlık harcamalarından şikâyetçiler.
Ülkemizde sigortası olmayan hastalara bile Covid-19 tedavisi sosyal devlet anlayışı ile ücretsiz sunuldu. Sağlık hizmetlerinin sosyal devlet anlayışı ile verilmesi en uygun çözümdür. Bu fikir pandemiden sonra tüm Dünya’da tartışılacaktır.
AB’de Doktor hemşire 8 saat çalışır gider, bizde hekim hemşire, Eczacı, gözlükçü mesai merhumu olmadan canı pahasına pandemi ile mücadele etmektedir. Sağlık turizminde Almanya’dan sonra ikinciyiz. Almanya ile rakibiz. AB‘nin avantajlarını kullanmasına rağmen, aslında sağlık hizmet sunumunda Almanya’dan daha da iyiyiz.
Pandemi sürecini aklın ve bilimin ışığın yöneten, başta Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın ve Sn Sağlık Bakanımız Dr. Fahrettin KOCA’ nın olağanüstü performansı, gayreti her görüşten meslektaşımız tarafından takdirle izleniyor. Pandemi ile ilgili izlenen sağlık politikalarını odamız olarak destekliyoruz.
Ayrıca ilimizde milletvekillerimiz, Valimiz, Belediye başkanlarımız, İl Sağlık müdürümüz bürokratlarımızın gece, gündüz mesai merhumu tanımadan, fedakârca çalışan tüm sağlık çalışanlarımızın özverili gayretleri her türlü takdirin üzerindedir. Hepsine şükranlarımızı sunuyoruz.
Optisyen/Gözlükçüler olarak bizlerde pandemi sürecinde göz ve görme sağlığı konusunda sağlık hizmeti sunumu ve danışmanlık görevimizi Ülkemizin en ücra köşelerine kadar ön safta canımız pahasına kesintisiz aksatmadan sürdürdük. Kapatma dönemlerin de dahi nöbet tutarak sağlık hizmetlerine vatandaşlarımızın erişmesini sağladık.
Pandemi döneminde; İçlerinde Optisyen/ gözlükçüler ve çalışanlarımızın da olduğu 372 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden Vatandaşlarımızı tüm sağlık çalışanlarımızı saygı, minnet özlem ve rahmetle anıyoruz. Sağlıkta şiddete son verilmelidir. Kamu otoritesi sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı kapsamlı önlemleri hayata geçirmelidir.
Ülkemizde, günümüzde gözlükçülük; kendine münhasır bir meslek kanunu, üniversite eğitimi ve Anayasanın135. Maddesine göre kurulmuş kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip meslek kuruluşu olan, sağlık meslekleri içerisindeki yeri dikkate alındığında ise halkımızın göz ve görme sağlığın korunması ve devamlılığının sağlanması konusunda profesyonel bir sağlık mesleğidir.
Sağlık Çalışanları Bir Bütündür. Tüm Sağlık meslek mensupları ve eşleri aşı oldukları hâlde Optisyen/Gözlükçülere ve çalışanlarımıza henüz aşı önceliği tanınmadı. Optiyen/Gözlükçülerin aşı mağduriyeti devam ediyor.
Optisyen/Gözlükçüler diş hekimleri, KBB uzmanları, Göz doktorları kadar riskli sağlık hizmet sunumu veriyorlar. Sadece nisan ayında 3 genç Optisyen/Gözlükçü meslektaşımız Covid-19’dan vefat etti.
Beklentimiz ve talebimiz Covid-19 aşılarının, optisyen/gözlükçülerimize ve çalışanlarımıza yapılmasıdır. Salgınına karşı optisyen/gözlükçü ve çalışanlarının da öncelikli aşılanması gerekir.
Her şeyden önce koronavirüse karşı mücadelenin sürekliliği açısından sağlık kurumlarının ve çalışanlarının korunması büyük önem taşıyor. Bu nedenle sağlık kuruluşlarında çalışan herkesi öncelikle korumak esas olmalıdır.
Salgından özellikle sağlık çalışanlarının etkilendiği için Covid-19’un meslek hastalığı olarak tanınmalıdır.
Çözüm bekleyen diğer problemlerimiz;
İnternet satışları, reklamlar, yönlendirme, lazer cerrahisinde gözlüğünüzü atın ,kartal gözü ve akılı lens diye yapılan etik dışı pazarlama uygulamaları, insan gücü planlaması YAPILMADAN açılan optisyenilik programları, Optisyenlerin kamuda istihdamı, SGK protokolü, cam çerçeve fiyatlarının revize edilmesi, çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden 2 seneye indirilmesi, çocuklarda rapor şartı aranmadan bir senede hak ediş onayı, cam numarası değiştiğinde ödemenin yapılması, meslek içi sürekli eğitim programları, İnter oküler lenslerin Optisyenlik müesseselerinde satılması, AB ülkelerinde olmayan garanti belgesi uygulamasının kaldırılması, pandemi ile bozulan iş ve ekonomik kayıplarımız, hazır okuma gözlükleri, işporta gözlükleri, zincir optiklerin orantısız rekabeti, dikey tekelleşmeleri, uzantısında yatay tekelleşme ,mesleki mevzuatımıza aykırı olarak franching dağıtımı, AVM’lerdeki çalışma saatleri, KVK, ÜTS aktarım işlemleri, işporta sahte güneş gözlükleri, Otellerde açılan optisyenlik müesseseleri, süper marketlerde kontak lens solüsyonu ve güneş gözlüğü satışları ana başlıklar altında çözüm bekleyen problemlerimizdir.
Mesleğimizin yeniden ihya ve inşası var olan tüm problemlerimizi mesleki geleceğimizin güvencesi olan Odalar ve Birliğimizle çözeceğimize inancımız tamdır.
Her yaşta düzenli göz muayenesi genel sağlık bakımınızın bir parçasıdır.
Görme insanın en değerli varlığıdır. Periyodik göz muayenesi körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhisine imkân sağlar. Trafik kazalarındaki can mal kayıplarını ve çevreye verilen zararı azaltır. İş verimliliğini ve üretimi artırır, katma değer sağlar. Çocukların okul başarısını artırır. Her şey bir göz muayenesi ve bir gözlükle başlar. Gelişmiş bir ekonomide bile görme kusurları ekonomik gelişmeyi kısıtlar.
Oda birlik olmamızı sağlayan Siyasi iradeye, Başta Son Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ‘da gözlükçüler olarak çok teşekkür ediyoruz. Bu mesleğin tarihinde her zaman yer alacak ve minnetle anılacaklardır.Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün 24.06.2008 tarih ve 1226-3296 sayılı yazısı ile ‘’1 Haziran Gözlükçüler ve Optisyenler Günü’’ resmî gün olarak ilan edilmiştir. 2009 yılından bugüne ‘’1 Haziran Gözlükçüler ve Optisyenler Günü’’ meslek mensuplarımız tarafından ülkemizde büyük bir coşku ile kutlanmaktadır.
Başta mesleğimizin yarınlarını ifade eden Optisyenlik programlarında okuyan öğrencilerimize devamında, meslektaşlarımıza, çalışanlarımıza ve dostlarımıza teşekkür eder “1 Haziran Gözlükçüler ve Optisyenler gününü “ kutlar, gelecek günlerin halkımız, devletimiz ve bizler adına refah ve mutluluklar getirmesini dileriz.
1 Haziran Gözlükçüler ve Optisyenler Günümüz kutlu olsun.
20. Bölge Kuzeydoğu Optisyen -Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan KÜÇÜKER
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...