a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Atanamayan Optisyenlerden Bildiri

Sağlık Bakanlığının sağlık bölümü olduğu halde tek ataması yapılmayan optisyenlik programına da diğer sağlıkçılar düzeyinde minimum 500 adet kadro verilip kamu yararı, göz sağlığı ve optisyenlik mesleğinin geleceği için yetkililerden özellikle ‘Türkiye Eczacı Kurumundan’ talep ediyoruz.

25 Kasım 2016 - 23:20 'de eklendi ve 2747 kez görüntülendi. A+A-

Atanamayan Optisyenlerden Bildiri

miracarslanSayın Yetkililer,

Optisyenlik Mesleği Kurtuluş Savaşı sonrası Cumhuriyet’in ilanından sonra 1923 ile 1940 yılları arasında yapılan önemli reformların içerisinde ihmal edilmemiş ve 30.12.1940 tarih ve 3958 sayılı “Kanun”la kabul edilerek saygınlığı taçlandırılmış ve bu yasa 2 Ocak 1941 yılında uygulamaya başlanmıştır. Mesleğin yasal bir kimlik kazanmasıyla birlikte gelişimi’de hızla artmıştır.

1992 Yılına kadar Sağlık Bakanlığının düzenlediği kurslar dahilinde optisyen olunuyordu. Ancak 1992 de Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde açılan ilk optisyenlik programı ile optisyenliğin önlisans akademik eğitimi başlamış oldu. 2004 te 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun ile optisyenlik mesleğinin gelişimi tekrar hız kazandı ve aynı zamanda son kanun olarak da yerini koruyor. 1992 den bugüne kadar akademik olarak sürdürülen optisyenlik mesleği aynı zaman da 5193 Sayılı OHK ile bir sağlık mesleği olarak nitelendirilmiştir. Yalnız optisyenlik bölümünün buna karşın halen kamu kurumlarıda tek sağlık bölümü (sağlık teknikeri) olarak ne yazık ki ataması bulunmamaktadır.

Bizler”Atanamayan Optisyenler Platformu” altında birleşerek optisyenlik bölümü mezunları ve okuyan öğrencileri olarak son yıllarda yaşananlarla birlikte sağlık mesleği olan optisyenlik mesleğinin geleceği konusunda ciddi kaygılarımız var. Örnek verecek olursak eskiden iki elin parmaklarını geçmeyen optisyenlik programları Özel Üniversitelerin ardı ardına açılmasıyla birlikte 2016 yılında 55 okul, yıllık ise 3.000 mezuna ulaşmıştır. Bir diğer örnek ise 2011 yılı dahil okul sayısı 9 iken mezun sayısı sadece 250 civarındaydı, aradaki fark ne yazık ki açık ve net ortada.

1992’den bu yana optisyenlik programları mezun veriyor ama halen devlet kadrolarında optisyen alımı, ataması yok. Aldığımız eğitimlerle ilişkili olarak; Kamu hastanelerinin göz polikliniklerinde ön aşama göz, lens çapı, göz tansiyonu ölçümü, reçete kaydetme, refraksiyon kusurları vb. İl Sağlık Müdürlüklerinin optik denetleme, ruhsatlandırma birimlerin de ve son olarak Sgk Müdürlüklerinin optik medula, reçete inceleme, denetleme, optik sözleşme servisi ve birimlerinde istihdam edilmek, çalışmak kısacası ”atanmak” istiyoruz.

Aldığımız mesleki derslerde zaten bu yönde: Göz anatomisi ve Fizyolojisi, Optik Aletler Kullanımı, Tıbbi Terminoloji, Halk Sağlığı, Kontak Lensler, Optisyenlik Paket Program Uygulamaları, Refraksiyon Kusurları, Laboratuvar, Göz Hastalıkları, Görme Optiği, Optik Reçete, Optisyenlik Kanunu/Yönetmeliği ve Denetimi.

Görme sağlığı, optik uygulama, denetleme ve inceleme anlamında aldığımız dersler yukarıdaki gibidir. Bu anlamda Göz polikliniklerinde, İl Sağlık Müdürlüklerin’de yada Sgk Müdürlüklerinde optisyenlerin alanında niteliksiz düz memurların,ebelerin, hemşirelerin veya taşeron personelin çalıştırılması kabul edilemez. Bu kadar branşı ve kamu kurumlarında çalışma alanı olduğu halde ataması yapılmayan tek sağlık bölümü ne yazık ki optisyenliktir. Ayrıca sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair 2014’de Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve 2016 da güncellenen yönetmelikte, optisyenlik ”Sağlık Teknikeri”unvanını almış ama ataması yukarıda açıkladığımız ilgili kurumlara olmamıştır.

Türkiye’de 1940 yılından itibaren geçen 75 yılda Sağlık Bakanlığı’nın açtığı kurslardan ve 1992 yılından sonra açılan optisyenlik programlarından mezun edilerek diploma alan, aktif olarak sahada faaliyet gösteren optisyen sayısı 7.000 civarındadır. Mevcut 50 optisyenlik programında ise 2016 yılı için açılan optisyen kontenjanı sayısı 3000 dir. Sadece 3 senede mezun edilecek optisyen sayısı mesleğin 76 yıllık tarihinde yetiştirilen optisyen sayısından ne yazık ki fazla olacaktır. Bu durumun kontrol edilebilir ve sürdürülebilir olması mümkün değildir. Osmanlıdan bizlere emanet kalan mesleğimiz itibarsızlaştırılıyor, biz okuyan gençlerin ise 2/3 işsiz kalıp mağdur ediliyor.

5193 Sayılı Optisyenlik Kanunu: Madde 1 fertlerin ve toplumun sağlığını korumak derken, sağlık bölümü olan optisyenliğin sağlığı bozan sadece mesul müdürlük diğer bir deyimle özel sektöre mahkum edilmesini ısrarla anlamıyoruz.

Optisyenlerin kamuda istihdamının sağlanmasının optik sektörünün geleceği ve halkın görme sağlığı açısından yararlı olacağını düşünüyoruz. Optisyenler olarak sağlık hizmeti veriyoruz ve özel sektörün beraberinde devlet kadrosunda eğitimini gördüğümüz ve hak ettiğimiz kurumlarda çalışma hakkımızın olduğunu düşünüyoruz. Optisyenlerin kamuda istihdamı göz ve görme sağlığı açısından kalitesi daha yüksek bir sağlık hizmeti sunumuna imkan vereceği gibi kamu denetimi, kamu kayıp ve kaçakları ile de daha etkili bir mücadelenin yürütüleceğinin kesin kanısındayız.

Her yıl binlerce sağlıkçı atanırken biz optisyenler ise bu atamaları sadece uzaktan izliyoruz. Binlerce kadro değil sadece adil atama dağılımı istiyoruz. 2016 Aralık ve 2017 atamaları için Sağlık Bakanlığının sağlık bölümü olduğu halde tek ataması yapılmayan optisyenlik programına da diğer sağlıkçılar düzeyinde minimum 500 adet kadro verilip kamu yararı, göz sağlığı ve optisyenlik mesleğinin geleceği için yetkililerden özellikle ‘Türkiye Eczacı Kurumundan’ talep ediyoruz.

 

Atanamayan Optisyenler Platformu Başkan

Miraç Arslan

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Ols...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik ve beraberlik içerisinde çalışan tüm işçi, memur, emekçi kardeşlerimizin e...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(2 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hakan Ertunk
Hakan Ertunk
28 Kasım 2016 17:24

Talep makamındaki “Eczacı” ; Eczacılar için yeterli istihdam sahası bulamazken ve optisyenlik mezununun istihdam edilmesi daha doğru olan kadrolara eczacı yerleştirme yetkisi varken bu imkanı kaybetmek ister mi? Biraz daha zorladığınızda ek kursla geçmişte olduğu gibi eczacılar da optisyenlik mezununun kamu nezdinde yapacağı işi layıkı ile yapabilir savunması ile mesleki yeterliliğe bile el atabilirler!.
Kolaylıklar diliyorum!.

Melek
Melek
25 Kasım 2016 23:35

BENCEDE OPTISYENLERE FAYDASI YOK TAMAMEN KATILIYORUM ‘TÜRKİYE ECZACILAR KURUMU’

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Magazin HABERLERİ
Web TV