Uzay yolculuklarına bağlı görme bozuklukları araştırılıyor. Eğer miyop değilseniz, uzay yolculuğu gözleriniz için hiç de iyi değil. Miyopsanız, uzay gözlerinize bir miktar iyi gelebilir. Yerçekimsiz ortamda geçirilen zaman süresince, gözyuvarları baskı altında kalıyor, optik sinirler şişip görmeyi bulanıklaştırabiliyor. Hatta bu değişim, astronotlar Dünya’ya döndükten sonra da uzun süre devam ediyor. Texas Üniversitesi Sağlık Bilimi Merkezi’nden […]
11 Şubat 2013 - 23:04 'de eklendi.
Uzay yolculuklarına bağlı görme bozuklukları araştırılıyor.
Eğer miyop değilseniz, uzay yolculuğu gözleriniz için hiç de iyi değil. Miyopsanız, uzay gözlerinize bir miktar iyi gelebilir. Yerçekimsiz ortamda geçirilen zaman süresince, gözyuvarları baskı altında kalıyor, optik sinirler şişip görmeyi bulanıklaştırabiliyor.
Hatta bu değişim, astronotlar Dünya’ya döndükten sonra da uzun süre devam ediyor.
Texas Üniversitesi Sağlık Bilimi Merkezi’nden Profesör Larry Kramer, “İki yıl süren seyahatler söz konusu olduğunda, astronotların bu etkiyi düşünmesi gerekir” diyor.
Kramer ve meslektaşları, 35 astronotu yüksek çözünürlüklü manyetik rezonans görüntüleme (MR) makinelerine soktu. Radiology dergisinin Mart sayısında, ilk 27 astronota dair bulgular yayınlandı.
Astronotlardan dördünün optik sinirleri etrafında şişme vardı. 7 tanesinde, gözyuvarların biri veya ikisinin de arkası yassılaşmıştı.
Kramer, bu tür anormalliklerin, sıvı basıncı yükseldiği hastalarda da görüldüğünü söylüyor. Kramer, sorunun temelinde basıncın artmasının yattığını düşündüğünü ancak astronotların maruz kaldığı radyasyon artışı gibi nedenlerin ihtimal dışı bırakılması için henüz erken olduğunu söylüyor.
Gerçi gözlerin basıklaşması gözlüklerle kolaylıkla telafi edilebiliyor.
Ayrıca miyop olanların durumu hafifliyor. Ancak Kramer, MR taramalarının görme bozukluğu yaratan dalgalanmalar da gösterdiğini belirtiyor.
Şişme tedavi edilmezse, görme bozukluğu hatta körlüğe kadar gidebiliyor. Dünya yörüngesinin ötesine uzay yolculukları için en az 10 yıl var. NASA’nın bu tür sorunların üstesinden gelmek için zamanı var.
NASA’nın sağlık ve tıptan sorumlu müdürü Richard Williams, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotların görme yetilerindeki değişikliklerin bugüne kadar misyonlarını tamamlama becerisini etkilemediğini söylüyor.
Danıştay kararı sonrası ithalatçılar çıkmazda: Belgeler alın...
Del Vecchio’nun mirasçıları arasında artan bir çoğunluk, hol...
Fransa, gözlük gibi sağlık ekipmanlarının reklam yoluyla tic...
Gelir İdaresi Başkanlığınca ”İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerin...
Optisyenlik mesleğine gönül vermiş, sektörde ve akademide ön...
Sıcak hava yalnızca konforsuzluk yaratmıyor, göz sağlığını d...
Gözler şimdi önümüzdeki hafta yapılacak komisyon toplantısın...
Uzmanlar, “Kullanım süresi geçmiş lensler, enfeksiyon, korne...
Mikroçiplerden gözlük camlarına, en küçük sensörlerden lensl...
Artık yılda bir kez düzenlenecek olan fuara katılım, firmala...