Nüfusu bir milyar olan Afrika’da yaklaşık 10 milyon insanın gözleri görmüyor. Göz doktorunun neredeyse olmadığı Afrika ülkelerinde insanlar hızla körleşiyor. Kör olan 10 milyon insanın yarısının kör olma sebebi de: KATARAKT. . Afrika’da yaşayan bir milyar insanın neredeyse %1.2’si göremiyor. Bu insanların kör olma sebeplerinin başında ise katarakt gelmektedir. İlaç veya gözlükle tedavisi mümkün olmayan […]
01 Şubat 2012 - 17:56 'de eklendi ve 1137 kez görüntülendi. A+A-
Nüfusu bir milyar olan Afrika’da yaklaşık 10 milyon insanın gözleri görmüyor.
Göz doktorunun neredeyse olmadığı Afrika ülkelerinde insanlar hızla körleşiyor. Kör olan 10 milyon insanın yarısının kör olma sebebi de: KATARAKT.
.
Afrika’da yaşayan bir milyar insanın neredeyse %1.2’si göremiyor. Bu insanların kör olma sebeplerinin başında ise katarakt gelmektedir. İlaç veya gözlükle tedavisi mümkün olmayan katarakt, doğuştan ya da çoğunlukla yaşa bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi de ameliyattır. Hastalık boyunca kişinin sosyal yaşantısını rahatsız edecek derecede hem uzak hem de yakın görüş azalmaktadır. Katarakt, gözdeki doğal merceğin saydamlığını kaybetmesidir. Saydamlığı bozulan lens, sisli, buzlu veya lekeli cam gibi olur ve görme ile ilgili şikayetler başlar. Cisimler şekilsiz, bulanık veya zayıf görülür. Göz yorgunluğu ve baş ağrısı oluşur.
.
15 milyonluk Afrika ülkesi olan Burkina Faso’da da tüm ülke genelinde katarakt ameliyatı yapılamıyor. Bu hastaların imdadına Sema Hastanesi göz doktorları yetişti. Oradan getirilen 3 hastaya katarakt ameliyatı uygulandı. Sema Hastanesi Göz doktorları Op. Dr. Aydın Yıldırım ve Op. Dr. Haşim Uslu: ‘Afrika ülkelerinde pek çok sağlık sorunun sebebinin ülkedeki yetişmiş hekim sayısının çok az olmasıdır. İnsanlar fakirlikle mücadele ederken eğitim geri planda kalıyor. Biz Sema Hastanesi olarak elimizden geleni yapmak ve bölge insanın sağlık alanındaki ihtiyaçlarının karşılanmasına destek olmak istiyoruz.” dedi. Dr. Yıldırım: “ Katarakt’ın tek tedavisi ameliyattır. Uygun şartlarda yani modern tıbbin gerektirdiği steril ortamlarda yapılması ve hasta için en uygun merceğin kullanılması gerekir. Biz hem gelen hastalarımızın tedavisini üstleniyor hem de Afrika kökenli hekimlerin eğitilmesine katkıda bulunuyoruz. ” şeklinde konuştu.
.
Afrika’da katarakt hastası olup tedavi görebilenlerin oranı 1 milyonda 500 kişidir. “Üçüncü Dünya Ülkeleri”nde her 5 saniyede bir kişi ve her 1 dakikada bir çocuk kör olmaktadır. Özellikle Sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Etiyopya gibi ülkelerde ortalama olarak 40.000 insana bir doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor. Nijer’de ameliyat yapabilen göz doktoru sayısı sadece 11’dir. Bu da, 1,2 milyon kişiye sadece bir göz doktorunun düştüğü anlamına gelmekte.
Güneş gözlüğü markası Ray-Ban'in sahibi Leonardo Del Vecchio...
Van’da polis ekiplerince düzenlenen gümrük kaçakçılığı opera...
Merhuma Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Cam...
Satışa sunulan mal ve hizmetlere ilişkin satış fiyatı, birim...
En temel insan haklarından biri olan sağlık, birçok ülkede a...
Körlüğün öncelikli ve yaygın sebepleri arasında ırsiyet oldu...
Görmek ne kadar güzel bir duygu. Görebilme yeteneğine sahip ...
Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği olarak optisye...
ABD’de camı yüzde 100 UV filtreli olmasına rağmen çerçeve bo...
Türkiye'de özellikle son yıllarda atağa geçen geri dönüşüm s...