a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Afrika da 10 Milyon Gözlük Dağıtılacak

Körlükle Mücadele Projesi kapsamında, Afrika’da 1,5 milyon katarakt hastasına ışık olacak ve ihtiyacı bulunan çocuklara da 10 milyon gözlük dağıtacak.

03 Nisan 2018 - 0:34 'de eklendi.

Afrika da 10 Milyon Gözlük Dağıtılacak

Türkiye, İKB’nin Önlenebilir Körlükle Mücadele Projesi kapsamında Afrika’da 5 yılda 1,5 milyon katarakt ameliyatının yapılmasını koordine edecek, 2018 sonuna kadar ihtiyacı olan çocuklara 10 milyon gözlük dağıtacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, projeye ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

İslami Kalkınma Bankası 43. Genel Kurulu toplantıları kapsamında tören düzenleneceğini belirten Gümüş, Afrika’da 33 milyona yakın katarakt ameliyatı bekleyen kişi bulunduğunu söyledi.

Konuyla ilgili İstanbul’da iki hafta önce değerlendirme toplantısı yaptıklarını aktaran Gümüş, şöyle konuştu:

”İKB 5 yılda 100 bin ameliyat yapmış daha önce. Bize ‘Yılda 100 bin ameliyat, 10 yılda 1 milyon ameliyat yapabilir miyiz diye bir çalışmayı sundular. Biz orada daha fazla insana hizmet edelim, yardım edelim’ dedik. Bunu ‘yılda 1 milyona çıkaralım’ diye bir girişimde bulunduk.”

Bu çerçevede İKB ile çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve dün gece itibarıyla son değerlendirmesini yaptıklarını anlatan Gümüş, şöyle devam etti:

”İlk etapta 1,5 milyon ameliyatı 5 yılda yapacağız ama biz tüm hazırlıklarımızı yılda 1 milyon kişiye körlükle mücadele kapsamında gözlerini açma noktasında ameliyatı gerçekleştirecek ortamı İKB ile çalıştık.
Türkiye’de bir otomasyon sistemi kuracağız, bu otomasyon sistemi ile tüm Afrika ülkelerinde bu hastalar sisteme girilecek. Bu ülkelerde koordinatörler atayacağız ve daha sonra hem STK’lar hem de Sağlık Bakanlığımız diğer ülkelere yardımcı olacak. Diğer ülkelerin sağlık bakanlıkları da bizimle beraber bu çalışmalara girecekler. Biz ‘Afrika Sağlık’ diye bir otomasyon sistemini de Türkiye’de kurguluyoruz. Bu çerçevede öncelikle bu ülkelerde ameliyathaneleri gözden geçireceğiz eğer eksikse İKB ile bunların yeniden inşası, revizyonları, butik göz merkezlerini kurmayı ve daha sonra buralara gidecek hekimleri organize edeceğimiz bir yapıyı Ankara’da kurgulayacağız. İnşallah 1-2 ay içerisinde 1 Eylül gibi start vermeyi düşünüyoruz projeye.”

Gümüş, projeyi sadece Afrika kıtasıyla sınırlı görmediklerini aktararak, ”Tüm İslam ülkelerinde eğer sorun varsa oralara da gitmeyi bu program çerçevesinde çalışacağız.” dedi.

10 MİLYON GÖZLÜK DAĞITILACAK

İkinci aşamanın gözlük ihtiyacı olan çocuklara ulaşmak olduğunu ifade eden Gümüş, ”Şu anda o çocukların gözleri görmüyor. Burada da 1 milyonluk rakamı da 10 milyona çıkarıyoruz. Yani biz 2018 sonuna kadar 10 milyon çocuğu muayene edelim ve gözlüklerini verelim.” dedi.

Gümüş, bu ülkelere dönük eğitim programını üçüncü basamak olarak gördüklerini anlatarak, şöyle devam etti:
”Bununla ilgili Türkiye olarak eğitim programlarımız açık, bunları da tespit edeceğiz. Maksat ilerde bu ülkelerde bu ameliyatları yapacak hekimleri eğitmek. Ayrıca tıp fakültesi öğrencisi olmayanların da Türkiye’de yine tıp fakültelerinde eğitimlerini sağlayacak yapıları da konuşuyoruz. Amacımız bu ülkelerde gelecekte kendi sağlıklarını giderecek sorunları çözecek hekimleri de eğitmek.”PROJE İKB 43. GENEL KURULU’NDA TÖRENLE BAŞLATILDI

Söz konusu proje, Tunus’ta yapılan İKB 43. Genel Kurulu’nda törenle başlatıldı.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, törende yaptığı konuşmada, İslam dünyasına sağlık alanındaki mümkün olan en büyük katkıyı vermeye çalıştıklarını söyledi.

Türkiye’nin, İKB’nin Kalkınma İçin İslami Dayanışma Fonu Önlenebilir Körlükle Mücadele Projesi sürecinin dışında kalmasının beklenemeyeceğini belirterek, bu sürece dahil olmayı ve katkı vermeyi gönülden istediklerini ifade etti.
Gümüş, ”Projenin bugün itibarıyla başlangıçta planlanan 100 bin ameliyat hedefinin çok üzerinde 1,5 milyon katarakt ameliyatına çıkması ve diğer taraftan temin edilmesi öngörülen gözlük sayısının ise 10 milyon olarak belirlenmesi, tüm paydaşların iyilik ve sevapta yarışmalarının bir sonucudur.” diye konuştu.

”DİĞER ÜLKELERDEN DE TÜRKİYE’Yİ TAKİP ETMELERİNİ BEKLİYORUZ”

İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar, dünyada 280 milyon insanın görme sorunu yaşadığını söyledi.

Afrika’da ise 33 milyon insanın gözle ilgili problemleri bulunduğunu ve bunun yüzde 75’inin tedavi edilebilir olduğunu aktaran Hajjar, ”Körlük sadece bir halk sağlık problemi veya insanın acı çekme sorunu değil fakat üretim ve verimliliği tehdit eden çok ciddi bir kalkınma sorunudur.

Biz diğer üye ülkelerden de Türkiye’nin adımlarını takip etmelerini, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak ve herkese iyi yaşam koşulları sağlamak için iş birliğini, sağlık sektörünün dışında diğer sektörlerde de artırmalarını bekliyoruz.” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
34 Milyon TL Değerinde Kaçak Güneş Gözlüğü Ele Geçirildi 34 Milyon TL Değerinde Kaçak Güneş Gözlü...

Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak” suçuna yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında, Akçaka...

Anneler gününüz kutlu olsun Anneler gününüz kutlu olsun

Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisindeki pek çok tanrı ve tanrıçanın annesi olan Rhea onuruna verdikleri yıllık ...

Vefat ve Başsağlığı Vefat ve Başsağlığı

Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sabır ve başsağlığı dileriz....

Miyopi İlerlemesini %57 Yavaşlattı! Miyopi İlerlemesini %57 Yavaşlattı!

Miyopiye Karşı Güçlü Bir Silah: 2025 Çin Optometri ve Oftalmoloji Konferansı'nda 6 Yıllık Veriler Açıklandı....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
34 Milyon TL Değerinde Kaçak Güneş Gözlüğü Ele Geçirildi 34 Milyon TL Değerinde Ka...

Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından “Suç İşlemek Am...

Anneler gününüz kutlu olsun Anneler gününüz kutlu ols...

Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisind...

Vefat ve Başsağlığı Vefat ve Başsağlığı

Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...

Miyopi İlerlemesini %57 Yavaşlattı! Miyopi İlerlemesini %57 Y...

Miyopiye Karşı Güçlü Bir Silah: 2025 Çin Optometri ve Oftalm...

De Rigo’dan ABD’ye Sevkiyata Trump Freni De Rigo’dan ABD’ye Sevkiy...

İtalya’nın savaş sonrası en parlak sektör başarılarından bir...

Yapay Zeka ile Yeni Bir Dönem Yapay Zeka ile Yeni Bir D...

Bu dönüşüm, kullanıcıların işlevlere uygulama olarak erişip,...

Turgut nereye koşuyor? Turgut nereye koşuyor?

Camianın sesi mi, yoksa boşluğun yankısı mı?...

Sessiz Kalırsak Mesleğimiz Yok Olacak Sessiz Kalırsak Mesleğimi...

Her ne derseniz deyin; ruhsatsız, vergisiz, denetimsiz ve sa...

SGK’dan Sözleşmeli Müesseselere Uyarı SGK’dan Sözleşmeli Müesse...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2018 yılında yürürlüğe giren “...

Yanlış Meslek Kodu Bildirimine SGK’dan Ceza! Yanlış Meslek Kodu Bildir...

Meslek kodu bilgisini ekrandan ekleyecek olan işverenler, me...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!