Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamada değişen bir şey yok gibi görünmekte. Ancak yazı birkaç defa okunduğunda ilgili Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığının sayın yetkililerine bazı sorularımız olacak. Bilindiği gibi optisyenlik müessesleri de sağlık hizmet sunucuları olarak tanımlanmaktadır. Bu kuralların tüm sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlara uygulanmasını temenni ederim. Ancak […]
30 Mayıs 2013 - 0:24 'de eklendi.
Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamada değişen bir şey yok gibi görünmekte.
Ancak yazı birkaç defa okunduğunda ilgili Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Denetim ve Değerlendirme Daire Başkanlığının sayın yetkililerine bazı sorularımız olacak. Bilindiği gibi optisyenlik müessesleri de sağlık hizmet sunucuları olarak tanımlanmaktadır.
Bu kuralların tüm sağlık hizmeti veren kurum ve kuruluşlara uygulanmasını temenni ederim.
Ancak medya kuruluşlarında bu bilgilendirme dışında herhangi bir sağlık kurum ve kuruluşunu övücü, öne çıkarıcı bilgilendirme ve tanıtım yapılamaz. (Bazı Optisyenlik Müesseseleri medya kuruluşlarında kendini övüp öne çıkartmıyor mu?)
İnsanları yanıltan, yanlış yönlendiren, bilgi ve tecrübe eksikliğini istismar eden bilgilendirme ve tanıtımlar yapılamaz.(Bazı Optisyenlik Müesseseleri kendilerini tecrübeli diğer optisyenleri yetersiz tecrübesiz göstermiyor mu?)
Bilgilendirme ve tanıtımlarda hastaları açık veya örtülü bir şekilde belirli bir sağlık kurum veya kuruluşlarına yönlendiren ifadelere yer verilemez.
Ve ticari kuruluşlarla sözleşmeli olarak yürütülen özendirme ve bu yolla kişileri kendi sağlık kuruluşuna yönlendirme faaliyetleri ve bunlara yönelik tanıtımlar mevzuata uygun değildir. (Bazı Optisyenlik Müesseseleri örtülü bir şekilde kendi kuruluşlarına yönlendirme yapmıyor mu ? Hastaların kendi özgür iradesine ket vurmuyor mu?)
İnsanların güvenini, bilgi ve tecrübe eksikliğini istismar eden “ilk”, “tek”, “deneyimli”,“üstün teknolojik yatırım”, “farklı bir anlayışla”,“güçlü ve uzman kadro”, “sağlıkta kalite”, “ daha az komplikasyon, daha çok hasta konforu, daha erken taburcu olma imkanı”, “ fark edilen güzelliğin fark yaratan adresi”, “bu hastalıkta uygulanması gereken en uygun metot”, “herkes en az bir defa yaptırmalı”, “çok kısa sürede ağrısız acısız bir şekilde kurtulabilirsiniz”, “Bembeyaz bir gülümseme için 24’ e kadar açığız”, “Bıçaksız lazer teknolojisi ile gözlerde HD kalitesi”, “….. dönemde bu tetkik yapılmazsa …. hastalık engellenemez”, “önceden tedbirinizi alın”, “bu cihazla hiç bir şey saklanmaz”,“el bileğinden kalbe giden yol Radikal anjiyografi yöntemi ”, “ en son teknolojik cihaz” gibi hizmet veya kuruluşun, diğer hizmet veya kuruluşlardan farklı olduğunu ifade eden, talep oluşturan ve sunulan sağlık hizmetine ticari yön veren ifadelerin “Bazı Optisyenlik Müesseselerinin” reklamlarında yer almakta olduğunu bilmekteyiz.
Şimdi bu soruları sormaktayız. Sağlık Bakanlığı bu söylediklerinin arkasında olduğunu göstermek zorundadır.
Gözlük… Kimi zaman bir ihtiyaç, kimi zaman bir tarz ifadesi....
Bugün birliğin başında olanlar şunu bilmeli: Siz sektörü tem...
2024 mali yılına ilişkin bireysel ve konsolide mali tablolar...
ZEISS Hindistan, yerel iş ortağı göz sağlığı uzmanları (ECP'...
Vatandaşın cebi yanıyor, gözlüğü bulanıyor. Sosyal Güvenlik ...
Tüketicilerin kalite ve marka odaklı tercihleri, ithalat rak...
Kering Eyewear, endüstriyel gelişim stratejisinin bir parças...
Almanya'nın Schwaebisch Gmuend kentinde bulunan, köklü Menra...
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Bir meslektaşımız çok önemli bir bilgilendirme yapıyor ve sektör temsilcilerinin bu durumu düzeltmesini söylüyor. Akabinde abuk sabuk yorumlar. Hiç yakışmıyor. yazılanı anlayamama gibi bir sorun var galiba.
Sayın Meslektaşım; Bizleri sektör adına belge ve bilgiye dayalı bu bilgilendirmeye niye geri çekiyorsun. Burada amaç bizlerin bilgisinimi ölçmekti yoksa kendinizin daha bilgili olduğunuzu ispatlamakmıydı. Bilgi deyince GOOGLE yazıyorsun 1219 tababet kanunu çıkyor. Bunu okudunuzda her şeyi anlıyorsunuz. Bu gün 1 Haziran bizim günümüz bilgi, belgelerimizi ve tecrübemizi dile getirelim. Diyorsunuz ki bizleri 1219 sayılı tababet kanununa dahil etsinler niye ön ayak olmadınız sayın meslektaşım. 2005 yılından beri yürürlükte olan bu kanununa ilavet ettirip 5193 sayılı kanunun mülga ettirmediniz diye size soruyorum Kendinizden çok emin olarak reklamın genişletileceğini ifade ediyorsunuz. yoksa siz reklam yapan mısınız?. Yarın sabah sizi bekliyoruz engin… Read more »
bilgilendirmemi geri çekiyorum.
lütfen bundan sonra sektör adına açıkladğım belgeye ve BİLGİYE dayalı bu bilgilendirme adına yapılan yorumlar sizlere layık olsun
saygılar
Değerli Meslektaşlar ;
1219 sayılı tababet kanunun 2005 yılında hekimlerin. dişçilerin, ebelerin, sünnnetçilerin çalışmalarını düzenleyen bir kanun olup optisyenlerin yer almaması normal olup çünkü 5193 sayılı kanun 2004 yılında çıkartılmıştır. Eczacılar bu kanunda zikir edilmemiştir.Gelelim tıbbı protezcilere ve ortezcilere bunlar hakkında kanun 2011 yılında 1219 kanununa ilavet edilmiş bunun hakkında da yönetmelik 2012 yılında hazırlanmış. olup bu tür hizmet verenler ise yeni ÇKYS sistemine dahil edilmeye başlanmıştır.
Fevzi Uysal meslektaşımızın tuzu kuru her halde yorumları ile onun canı yanmadığı aşıkardır. Reklamın genişletileceği ifade ediyorsunuz sizin kaleminiz tarafından hazırlandığını mı ima ediyorsunuz.
Saygı ve hoşgörü ile
Sayın Selçuk Gürüz,
Tıbbi protez ve ortez diye ayrı bir bölüm var. Takma el, kol, ayak, bacak vs..
Saygılar
optisyenlik müesseseleri sözleşme gereği sağlık hizmet sunucusu olarak görünüyor ama 1219 sayılı tababet kanununda doktor, eczacı ve diş doktoru dışındaki birçok sağlık mesleği ek madde ile tanımlandı. Bunlar arasında optisyenlik mesleği yer almadı. 1219 sayılı tababet kanununda sağlıkçı olarak yer almadıysanız kanunen sağlıkçı değilsiniz. Dolayısı ile bakanlığın yaptığı açıklama gözlükçüler dışındaki diğer sağlık meslekleri içindir. Bakanlıktan bu konuda bir talep olacaksa ÖNCELİKLE 1219 SAYILI TABABET KANUNUNA OPTİSYENLİK MESLEĞİNİN EKLENMESİ SAĞLANMALIDIR. BU SAĞLANMADIKÇA meslek bir ticaret mesleği olarak devam edecek ve yeni hazırlanan yönetmelikte reklamın sınırları genişleyecektir. Bu yazıyı okuyan sektör temsilcilerine duyurulur. saygılarımla
Değerli Meslektaşım,
1219 – TABABET VE ŞUABATI SAN’ATLARININ TARZI İCRASINA DAİR KANUN’ un
EK MADDE 13- (Ek madde: Resmi Gazete 26.04.2011-27916; 6225 s.K. m.9
j) Tıbbi protez ve ortez teknisyeni/teknikeri; sağlık meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının tıbbi protez ve ortez programlarından mezun; kaybedilen organların işlevlerini kısmen de olsa yerine getirecek yapay organlar ile desteklenmesi, korunması ve düzeltilmesi gereken vücut kısımlarına uygulanacak yardımcı cihazları ve aletleri tasarlayan, kullanıma hazır hale getiren, onarımını yapan ve uzman tabip denetiminde hastaya uygulayan sağlık teknisyeni/teknikeridir. der.
Bu bizlerin sağlık mesleği olmamızı ifade etmez mi?
Saygılarımla