Meclis Başkanlığı’nın Temmuz ayında da çalışmalara devam edeceğini duyurması, yasa teklifinin yaz tatiline girmeden önce Meclis Genel Kurulu’na gelme ihtimalini artırıyor. Sektör temsilcileri ve meslek örgütleri şimdi teklifin Genel Kurul’da nasıl şekilleneceğini dikkatle izliyor.
03 Temmuz 2025 - 18:58 'de eklendi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda, sağlık alanına yönelik önemli düzenlemeler içeren kanun teklifi kabul edildi.
TBMM Sağlık Komisyonunda kabul edilen kanun teklifi, sağlıkta önemli düzenlemeler getiriyor. Optisyenlerin kayıt tutma zorunluluğu getirildi; optisyenlik uygulamalarına aykırı hareket edenlere 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar ceza verilecek.
Teklifle, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na, görev alanına giren ürün ve hizmetlerin denetimi kapsamında, gerçek veya tüzel kişiler ile kamu kurum ve kuruluşlarından elektronik ortamda düzenlenenler de dahil olmak üzere her türlü mali bilgi ve belgeyi talep etme yetkisi tanınıyor. Sağlık Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşları da, sağlık bilişimi ve teknolojisi alanında kullanılan ürün ve hizmetlere ilişkin kriterleri belirleyerek uygunluğa karar verecek, ayrıca tıbbi cihazları ve bilgi yönetim sistemlerini Optisyenlere yönelik düzenlemeler ve yeni cezalar
Optisyenlik Hakkında Kanun’daki değişiklikle, optisyenler, müessese faaliyetlerine ilişkin kayıtları Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara uygun olarak tutmak zorunda olacak. Optisyenlik uygulamalarına aykırı hareket edenlere 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek. Belirlenen yasakların 5 yıl içinde tekrarı halinde idari para cezası 2 kat uygulanacak ve bu süre içinde “optisyenlik uygulamalarına” üçüncü defa aykırı davranan optisyen bir yıl süreyle meslekten menedilecek.
Optisyen-gözlükçüler odaları ve Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’ne yönelik de düzenlemeler yapılıyor. Odalara üye olmayan optisyen-gözlükçüler, mesleki faaliyette bulunamayacak. Odalar, belirli üye sayılarına göre kurulacak ve organları Genel Kurul, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve Denetleme Kurulu’ndan oluşacak. Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği’nin de organları ve görevleri belirleniyor. Kanun ve meslekle ilgili diğer mevzuata aykırı hareket eden meslek mensuplarına “kınama”, “para cezası” ve “meslek icrasını durdurma” gibi disiplin cezaları uygulanacak. Denetleyecek.
Gözler Genel Kurul’da
Meclis Başkanlığı’nın Temmuz ayında da çalışmalara devam edeceğini duyurması, yasa teklifinin yaz tatiline girmeden önce Meclis Genel Kurulu’na gelme ihtimalini artırıyor. Sektör temsilcileri ve meslek örgütleri şimdi teklifin Genel Kurul’da nasıl şekilleneceğini dikkatle izliyor.
Optisyenlere yönelik idari para cezaları
Optisyenlik Hakkında Kanun’daki değişiklikle, optisyenler, müessese faaliyetlerine ilişkin kayıtları Sağlık Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara uygun olarak tutmak zorunda olacak.Optisyenlik uygulamalarına aykırı hareket edenlere 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar idari para cezası verilecek.
Kanun’daki “optisyenlik uygulamaları”, “optisyenlik müessesi”, “mesul müdür”, “müessesede bulunma”, “istisnalar”, “optisyenlik unvanı”, “kayıt” ve “denetim” kapsamındaki yasakların 5 yıl içinde tekrarı halinde idari para cezası 2 kat uygulanacak ve bu süre içinde “optisyenlik uygulamalarına” üçüncü defa aykırı davranan optisyen bir yıl süreyle meslekten menedilecek. Teklifle, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda, optisyen-gözlükçüler odaları ve Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliğine yönelik düzenlemeler de hüküm altına alınıyor.
Buna göre, kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüslerinde asli ve sürekli kadrolarda çalışanlar ile gözlükçülük ruhsatnamesini haiz olup aynı mekanda eczacılık faaliyetini birlikte yapan eczacılar hariç olmak üzere odalara üye olmayan optisyen-gözlükçüler, mesleki faaliyette bulunamayacak. Optisyenlik müessesesi açıp işletmek isteyen gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri müesseselerini 30 gün içinde bağlı bulundukları ticaret veya esnaf siciline tescil ettirmekle ve sicil gazetesinde ilan ettirmekle yükümlü olacak.
Sınırları içinde odaya kayıtlı en az 150 meslek mensubu bulunan her ilde bir oda kurulacak. Odalar, kuruluşlarını Birlik Merkez Yönetim Kurulu aracılığı ile Sağlık Bakanlığına bildirmekle tüzel kişilik kazanacak.Optisyen-gözlükçüler odalarının organları “Genel Kurul”, “Yönetim Kurulu” ve “Disiplin Kurulu”ndan oluşacak.Komisyonda kabul edilen önerge doğrultusunda bu organların arasına “Denetleme Kurulu” da ekleniyor.Genel kurul, odaya kayıtlı üyelerin toplanması ile oluşacak ve yılda bir defa eylül ayında toplanacak. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamaz ise ertesi gün mevcut üyeler ile toplantı yapılacak.
Teklifle, Optisyen-gözlükçüler odalarının genel kurullarının, yönetim kurullarının, disiplin kurullarının ve denetleme kurullarının üye sayıları ile görevleri belirleniyor. Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliğine ilişkin düzenlemeler Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği ise “Büyük Genel Kurul”, “Merkez Yönetim Kurulu, “Merkez Denetleme Kurulu”, “Yüksek Disiplin Kurulu”ndan oluşacak.
Büyük Genel Kurul, odaların genel kurullarında seçilen temsilcilerden oluşacak.Odaların genel kurullarında, Büyük Genel Kurulda odayı temsil etmek üzere, meslekte fiilen 5 yılını doldurmuş üyeler arasından; 150 üyesi olan odalar 5, 300’e kadar üyesi olanlar 5 temsilciye ilaveten 150’den fazla her tam 75 üye için birer, 300’den fazla üyesi olanlar ise 7 temsilciye ilaveten 300’den fazla her tam 300 için birer üye, Büyük Genel Kurul temsilcisi ve aynı miktarda yedek temsilci seçilecek. Büyük Genel Kurul, iki yılda bir defa kasım ayında toplanacak. Olağan toplantı dışında, Büyük Genel Kurul temsilcilerinin üçte birinin veya Merkez Yönetim Kurulunun yazılı talebi ile olağanüstü de toplanacak. İlk toplantıda çoğunluk sağlanamaz ise ertesi gün mevcut temsilciler ile toplantı yapılacak.Teklifle Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliğinin organlarının görevleri belirleniyor.
Optisyenlik Hakkında Kanun’a eklenecek maddeyle, kanun ve meslekle ilgili diğer mevzuatın kendisine yüklediği görevleri yerine getirmeyen, meslek onuruna uymayan eylem ve davranışlarda bulunan veya Genel Kurul kararlarına aykırı hareket eden meslek mensuplarına “kınama”, “para cezası” ve “meslek icrasını durdurma” uygulanacak. Düzenlemelerle, “kınama”, “para cezası” ile “meslek icrasını durdurmanın” şartları hüküm altına alınıyor.
Meclis Başkanlığı’nın Temmuz ayında da çalışmalara devam ede...
Öğrenciler meslek öğrenmek için girdikleri stajlarda temizli...
Uzmanlara göre Türkiye’de güneş gözlüğü satışlarının yaklaşı...
Danıştay kararı sonrası ithalatçılar çıkmazda: Belgeler alın...
Del Vecchio’nun mirasçıları arasında artan bir çoğunluk, hol...
Fransa, gözlük gibi sağlık ekipmanlarının reklam yoluyla tic...
Gelir İdaresi Başkanlığınca ”İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerin...
Optisyenlik mesleğine gönül vermiş, sektörde ve akademide ön...
Sıcak hava yalnızca konforsuzluk yaratmıyor, göz sağlığını d...
Gözler şimdi önümüzdeki hafta yapılacak komisyon toplantısın...