Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sektör. Nüfusumuz bu yazı yazıldığında 86 milyon 154 bin 607. İşte bu kadar kişinin ihtiyacı güneş gözlüğü veya numaralı gözlük, gözlük sektörünün büyüklüğünü gösteriyor.
08 Nisan 2024 - 11:59 'de eklendi.
Yabancı şirketler gelip zincirler açıyor, satın almalar yapıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu, Sağlık Uygulama Tebliği’nde geçtiğimiz ay değişiklik yaptı.
Alptekin Düven- 16 Mart 2024 tarihli tebliğ gözlüğü ‘Görmeye Yardımcı Tıbbi Malzemeler ‘olarak tanımlamış. Bu tanıma göre gözlüklerinizi mutlaka ‘Sağlık Bakanlığı’ denetiminde ve optisyen belgesi olan kişinin bilfiil satış noktasında bulunduğu gözlük satış noktalarından alacaksınız. Ayrıca optisyenlerin reçetesiz olarak numaralı gözlük camı satmaları, vermeleri veya tavsiye etmeleri, otorefroktometre ve keratometre gibi bilgisayarlı aletler ile olanlar da dahil olmak üzere her nevi göz ve görme muayene ve testleri yapmaları veya müesseselerinde bu işlere yarayan her türlü aletleri ve cihazları bulundurmaları kanunen yasaktır.
Gözlük pazarı yüksek ciroya sahip sektör. Pazarın yüzde 90’ı güneş gözlüğü, çerçeve ve cam. Kontak lensi de ekleyince sektörün büyüklüğü ortaya çıkıyor. Pazarın büyüklüğü, pazarda ürün arz eden yasal tedarikçilerin yanında, yasa dışı yollarla gözlük ve yedek parçasını tedarik eden kaçakçıların varlığına da yol açmış. Bu kaçakçılara hukuksal işlemlerin yapıldığını, milyonlarca kaçak gözlük ve çerçevenin piyasaya arz edilmek üzere el konulduğu haberlerini okuyoruz. Pazar çok büyük, kâr oranı da buna paralel olarak yüksek olunca haksız kazanç sağlamayı düşünenler bu sektörde dürüst satıcıları da inanılmaz biçimde haksız rekabetle karşı karşıya bırakıyor.
Kaçak yollarla getirilen gözlük ve yedek parçaları ya da markaların sahteleri gümrükten geçmeyince vergi kaybı yanında halkın göz sağlığı da tehdit ediliyor. Çin gözlükleri ile ilgili piyasada konuşulan kalite yorumları da suçu Çin’e yüklemek oluyor. Unutmayalım Çin, Dünya Ticaret Örgütü’ne üye ülke. Kalitesi yüksek ürünleri Amerika ve Avrupa vitrinlerinde yer alıyor.
Devlet gözlük çerçeve bedeli olarak SGK’lı hastaya 118.80 TL ödeme yapıyor. Bu çerçeveyi beğenmeyip başka bir çerçeve için aradaki farkı gözlükçüye siz ödüyorsunuz. Sağlık Bakanlığı denetiminde ve resmi meslek odasına üye olan dürüst gözlük satış noktaları yanında mesleğinde haksız kazanç sağlamak için devletten ve hastadan para alıp kaçak yollarla alınmış gözlük çerçevelerini, TAREKS’e işlenmeden veya TAREKS’e yanıltıcı biçimde işletip satanlara yapılan operasyonları duymaktayız.
Peki bu konuda tüketici kendisini nasıl koruyacak? ‘ İşportadan alma. Sokaktan alma, tanıdığından al’ demek yetmiyor. Tanınmış, ticaret odasına, meslek odasına kayıtlı gözlük satış noktalarına İzmir’de yapılan operasyonları anımsıyoruz. Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü, ithal edilen gözlüklerin denetim testinden geçmeden ülkemize girişine izin vermiyor. TAREKS, ithalat ve ihracatta riskli ürünlerin elektronik ortamda belirlenmesidir. Gözlük satış noktalarındaki ithal gözlükler TAREKS’’e kayıtlı olmak zorundadır.
Denetim görevi devlet kurumları yanında tüketiciler adına meslek odalarına daha fazla yetkiler verilerek gözlük sektöründeki haksız rekabet ve tüketici mağduriyeti ortadan kaldırılmalıdır.
Kaynak: https://www.gazeteyenigun.com.tr/makale/19809529/alptekin-duven/gozluklere-dikkat
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...