Kağıt ortamda düzenlenerek tüketiciye verilmesi zorunlu olan garanti belgeleri, teslim belgeleri ve servis fişleri artık dijital ortamda da tüketiciye verilebilecek.
05 Aralık 2022 - 10:05 'de eklendi.
Tanıtma ve kullanma kılavuzları da dijital ortamda tüketicilere verilebilecek.
Satın alınan ürünün garanti belgesinin ya da servis fişinin kaybedilmesi halinde tüketicilerin uyuşmazlıktan kaynaklanan mağduriyetlerini ortadan kaldırmak amacıyla garanti belgelerinin ve servis fişlerinin elektronik ortamda da tüketicilere verilmesine olanak sağlayan yasal altyapı hayata geçirildi.
Buna göre, garanti belgeleri ile ürünün servis istasyonuna teslim edildiğinde verilen teslim belgeleri ve servis istasyonunca düzenlenen servis fişleri Kalıcı Veri Saklayıcısıyla elektronik ortamda tüketicilere verilebilecek.
Tüketicinin talep etmesi durumunda bu belgelerin yazılı ve basılı olarak verilmesi zorunlu olacak. Elektronik ortamda verilen söz konusu belgelerde imza ve kaşe şartı aranmayacak.
Belgenin tüketiciye iletildiğiyle ilgili ispat sorumluluğu satıcıda olacak.
Servis fişleri ve teslim belgelerinin verildiğine dair tüketiciden yazılı ya da dijital ortamda onay alınacak. Onay alındığına dair ispat yükümlülüğü servis istasyonunda olacak.
GARANTİ BELGESİ ZORUNLULUĞUNUN KAPSAMI GENİŞLEDİ!
Garanti Belgesiyle Satılması Zorunlu Ürünler Listesi’nde bazı yeni düzenlemelerde yapıldı. Düzenlemeye göre; akıllı saat, akıllı bileklik, tablet, sanal gerçeklik gözlüğü, drone, elektrikli kaykay, görme engelliler için kitap okuyucu, ATV araç, yat, akıllı ev ve otomasyon sistemi vs. gibi ürünlerin de garanti belgesiyle satılması zorunlu hale geldi.
KALICI VERİ SAKLAYICISI NEDİR?
Tüketicinin kendisine gönderilen bilgiyi, bu bilginin amacına uygun olarak makul bir süre incelemesine elverecek şekilde kaydedilmesini ve değiştirilmeden kopyalanmasını sağlayan ve bu bilgiye aynen ulaşılmasına imkân veren kısa mesaj, elektronik posta, internet, disk, CD, DVD, hafıza kartı ve benzeri her türlü araç veya ortam.
GARANTİ BELGESİ DÜZENLEME ZORUNLULUĞU
Üretici ve ithalatçılar, tüketicilere yönelik ürettikleri ya da ithal ettikleri, Yönetmeliğe ekli listede yer alan (Eki için tıklayınız. ) kullanılmamış mallar için garanti belgesi düzenlemek zorundadırlar. Garanti belgesinin düzenlenerek tüketiciye verilmesi ve bu yükümlülüğün yerine getirildiğinin ispatı satıcıya aittir. Satılan mala ilişkin olarak düzenlenen faturalar garanti belgesi yerine geçmez.
Garanti süresi
Malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren başlar ve minimum iki yıl ya da Yönetmeliğe ekli (Eki için tıklayınız.) ölçü birimi ile tespit edilen değer kadardır. Ayrıca malın arızalanması durumunda, tamirde geçen süre garanti süresine eklenir.
GARANTİ BELGESİNDE BULUNMASI ZORUNLU BİLGİLER NELERDİR?
Tüketicilere verilecek garanti belgesinde aşağıdaki bilgilerin yer alması zorunludur:
Üretici veya ithalatçı firmanın unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi
Satıcının unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ile yetkilisinin imzası ve kaşesi
Fatura tarih ve sayısı
Malın cinsi, markası, modeli ile varsa bandrol ve seri numarası
Malın tüketiciye teslim tarihi ve yeri
Garanti süresi
Azami tamir süresi
Bütün parçaları dahil olmak üzere malın tamamının garanti süresince garanti kapsamında olduğuna ilişkin bilgi
Kanunun 11 inci maddesinde tüketiciye sağlanan seçimlik haklara ilişkin bilgi,
Kullanım hatalarına ilişkin bilgi
Tüketicilerin şikayet ve itirazları konusundaki başvurularını tüketici mahkemelerine ve tüketici hakem heyetlerine yapabileceklerine ilişkin bilgi
Varsa tüketiciye sağlanan diğer haklar
13 Haziran 2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Garanti Belgesi Yönetmeliği’ne (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/06/20140613-2.htm) linkinden ulaşabilirsiniz.
5 Kasım 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Garanti Belgesi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’e (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/11/20201105-2.htm) linkinden ulaşabilirsiniz.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...