E-Fatura Uygulaması İptal, İhtar/İtiraz İşlemlerinde Dikkat Edilecek Hususlar
23 Temmuz 2022 - 11:30 'de eklendi.
Bilindiği üzere, 509 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği’nin (526 Sıra No.lu VUK Tebliği ile eklenen) “V.10. e-Belgelere İlişkin İptal/İtiraz, İhbar ve İhtarların Bildirilmesi” başlıklı bölümünde e-Belge iptal işlemleri ile Türk Ticaret Kanunu’nun 18’inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile yapılan ihbar veya ihtarların , 1/5/2021 tarihinden itibaren, ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanan kılavuzda belirtilen usul, esas ve süreler içinde, elektronik ortamda Başkanlık bilgi işlem sistemine bildirilmesi zorunluluğu getirilmiştir. Bu çerçevede konuya ilişkin “e-Arşiv Uygulamaları (e-Arşiv Fatura, e-SMM) İptal, İhtar/İtiraz Bildirim Kılavuzu” ile “e-Fatura İptal, İhtar/İtiraz Bildirim Kılavuzu” ebelge.gib.gov.tr adresinde yayımlanmıştır.
GİB E-Fatura Uygulaması İptal, İhtar/İtiraz Bildirim Kılavuzu için tıklayınız.
Faturaların iptal edilmesi gerektiği durumlarda;
“Ticari Fatura”nın iptali:
Ticari e-Fatura gönderiminde karşı tarafa onay ve ret seçenekleri sunulmaktadır. Faturanın alıcıya iletildiği tarihten itibaren 8 günlük süre içinde e-Fatura sistemi içinden “Ret Uygulama Yanıtı” ile iptal işlemi yapılabilmektedir.
Kullanılan e-Fatura programı üzerinden fatura düzenlediğinde e-Fatura karşı tarafın müdahalesine gerek olmadan otomatik olarak onaylanır. Bu faturaların iptali gerektiğinde ebelge.gib.gov.tr adresinde yer alan E-FATURA İPTAL/İTİRAZ PORTALI üzerinden, e-Faturaya taraf mükelleflerin, e-Faturanın alıcısına iletildiği tarihten itibaren 8 günlük süre içerisinde mali mühür ya da elektronik imzalarını kullanmak suretiyle, İPTAL TALEBİ OLUŞTURMALARINA ve/veya kendilerine iptal talebi iletilen e-Faturalara ilişkin İPTAL TALEPLERİNİ ONAYLAMALARINA ya da REDDETMELERİNE imkan getirilmiştir.
8 günü aşan sürelerde sistem talep oluşturulmasına ya da talebin onaylanmasına imkan vermemektedir. Söz konusu portaldan kılavuz ile belirlenen usul ve esaslar dahilinde iptali onaylanan faturalar, İPTAL edilmiş faturalar olarak değerlendirilecektir.
E-Fatura İptal / İtiraz Portalı için tıklayınız.
HATALI KESİLMİŞ SGK E-FATURALARININ İPTAL İŞLEMLERİ
SGK faturalarının iptali gereken durumlarda;
https://portal.efatura.gov.tr/FaturaIptal/ adresinden başvuru yapılması, ayrıca dilekçe formu doldurularak (ıslak imza ve kaşeli) SGK’ya kargo veya elden iletilmesi gerekmektedir. Form doldurulurken;
*İptali istenen döküm numarası ve fatura numarası bölümüne, hatalı girilen e-fatura bilgileri girilecektir.
*Ödenecek döküm numarası ve fatura numarası bölümüne, doğru şekilde düzenlenmiş e-Fatura bilgileri girilecektir.
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...
Almanya, Avusturya ve İsviçre (DACH) için bir “Tıbbi İşler v...