a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Düzenin esası adalettir

Bu Haber 10 Ekim 2021 - 1:21 'de eklendi ve 2697 kez görüntülendi.

Kadıyı satın aldığın gün adalet ölür, adaleti öldürdüğün gün devlette ölür.

SAYGIDEĞER MESLEKTAŞLARIM

Fatih Sultan Mehmet’in “Kadıyı satın aldığın gün adalet ölür, adaleti öldürdüğün gün devlette ölür.” ve Hz. Ömer’in “Düzenin esası adalettir.” sözleriyle hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.

Öncelikle Birlik Merkez Yönetim Kurulu  tarafından açıklanan sonrasında 1­.Bölge İstanbul Optisyen Gözlükçüler Odası’nın gerçekleştirmiş olduğu­ Mali Genel Kurul gündemine taşınan Anayasa Mahkemesi tarafından verilen iptal kararının 9 ay sonra yürürlüğe gireceği ve bu doğrultuda “Yönetmeliğin yürürlükte olduğu, yönetmelikle belirlenmiş olan 1406,64 TL aidat bedellerinin ödemelerini yapacaksınız!” çağrısı ve Genel Kurul sonrasında  Oda tarafından üyelere avukat marifetiyle gönderilen tebligatlarda 30 gün içerisinde aidat ödemelerin yapılmasını aksi taktirde yasal işlemlerin başlatılacağının bildirilmesi üzerine tarafımdan bu açıklamayı yapma gerekliliği doğmuştur.

Saygıdeğer meslektaşlarım

Geçici Birlik Merkez Yönetim Kurulu’nca hazırlanan, 24 Mayıs 2019 tarihinde 30783 sayı ile Resmi Gazete’de yayınlanan Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği Yönetmeliği’nin 51. maddesiyle belirlenen aidat konusunun anlaşılır olması açısından tüm detaylarıyla birlikte bir kez daha açıklık getirmek istiyorum. Aidat bedelinin tespiti 5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanuna ilave edilen Geçici 4. maddesinin 3’üncü Fıkrası’nın ikinci cümlesi aynen şöyledir. “25/1/1956 tarihli 6643 Sayılı Türk Eczacılar Birliği Kanununun mali, idari ve disipline ait hükümleri kıyasen uygulanır.” Maalesef bu amir Kanun hükmüne muhalefet edilmiş ve uygulanmamıştır.

6643 Sayılı Türk Eczacılar Birliği kanunun 55. maddesi;

Eczacı Odalarının gelirleri şunlardır:

Oda giriş aidatı: Odaya kaydolacak her eczacının ödeyeceği aidattır. Miktarı, (500) rakamının kayıt tarihinde Devlet memurları aylıklarının hesaplanmasına esas olmak üzere yürürlükte olan katsayı ile çarpımı suretiyle bulunacak tutardır.” denmektedir.

Yıllara ait Memur maaş katsayısı rakamlarına bakalım.

Memur katsayısı: 2019. Yılında 0,130597 2020 yılında 0,146061 bu   2021 yılında 0,16578:

Memur katsayısı kapsamda Aidatlar: 2019 yılında da 65,2985 TL 2020 yılında 73,0305 TL  2021 yılında ise 82,89 TL dir.

Türk Optisyen – Gözlükçüler Birliği 30783 Saılı Yönetmeliği Madde 51:

Odaların; 6643 sayılı Kanunun 55 inci maddesi hükümleri göz önünde bulundurularak belirlenen gelirleri şunlardır

 Odaya giriş aidatı: Odaya kaydolacak her meslek mensubunun ödeyeceği aidattır. Aidatın miktarı; (500) rakamının, kayıt tarihinde Devlet memurları aylıklarının hesaplanmasına esas olmak üzere yürürlükte olan katsayılar toplamı ile çarpılması suretiyle bulunacak tutardaki Türk Lirası kadar meblâğdır.” denilmektedir.

Uygulanması gereken aidat bedeli

Memur maaş katsayısı (0,165786) x 500: 82,89 TL

Biz yaparız olur Uygulaması,

Memur maaş katsayısı:                (0,165786)

Taban aylık katsayısı     :(2,594917)

Yan ödeme katsayısı     :(0,052576)

Katsayıların Toplamı :  (2,813279) x 500 : 1.406,64 TL.

Doğrusunu belirtmek gerekirse yönetmeliğe yazıldığı gibi 6643 göz önünde bulundurulmamıştır. Göze önünde bulundurulan usulsüz hesaplamadır.

Bunun üzerine ben de yönetmelik yürürlüğe girdiğinde bu durum üzerine yaptığım açıklamada; Kanunun kıyasen uygulanmadığını, bu hesaplama yönteminin adil olmadığını, en azından 500 TL bir bedelle üyelerin kayıt yaptırmalarını ve gerçekleştirilecek büyük Genel Kurul’da üyelerin rızasıyla aidat bedelinin tespit edilmesinin adil olacağı çağrısında bulunmuştum. Ancak bu çağrım Birlik Merkez Yönetim Kurulu’nca maalesef dikkate dahi alınmamıştır.

Hazırlanan Yönetmelik kapsamında Odaların kuruluşu gerçekleştirildi.  İstanbul Odası’na kaydımı yaptırdım ve sonrasında İstanbul 4. İdare Mahkemesi’ne aidatla ilgili dava açtım. Bu dava reddedildi, çünkü aidat bedelini İstanbul Odası değil Birlik yöneticileri yönetmelikle hazırladığından davanın muhatabı olan Danıştay’a açılması gerekiyordu. Büyük Yalan haberiyle sektöre servis edilen aidat davası Danıştay’da devam etmektedir. Aidatla ilgili Birlik tarafından yapılan savunmalara baktığımızda, 100 üyeden oluşan odaların nasıl ayakta kalıp yaşayabileceğini gerekçe gösterdiklerini üzüntüyle görmekteyim.

Sorgulamak gerekmiyor mu? Sorguluyor ve soruyorum.

Neden 100 gözlükçü – optisyenin faaliyette bulunduğu illerde Odaların kuruluşu gerçekleştirildi? Cevap hazır; 5193 sayılı kanunun Geçici 4. maddesinin amir hükmü. Peki bu maddeyi kimler yazdı?  İkinci sorum meslek ve meslektaş mı yaşatılmalı yoksa Odalar mı?

Ayrıca 25 Mayıs 2019 tarihinden bugüne kadar geçen zaman dilimi içerisinde, Yönetmelikte iki kez revizyona gidilmiş olmasına rağmen, aidatlar konusunda isyan eden üyelerin sesine kulak tıkanmış, dikkate bile alınmamıştır.  

Şimdi esas sorulması gereken soruyu soruyor ve cevap bekliyorum: üyelerden toplanan aidatların ne kadarı bina kiralarına, boya badanaya, masaya, koltuğa, sandalyeye, teknik donanıma, istihdam edilen elemanlara, grafik tasarıma, çiçeğe böceğe harcanmıştır? Şekil toplumu olduk. İçerik ve nitelikse umurumuzda değil.

Handemi süreci tüm dünyayı ekonomik olarak etkilediği gibi ülkemizi de büyük ölçüde etkilemiştir. Sosyal, ekonomik ve psikolojik sıkıntıların yaşandığı bu süreçte en fazla etkilenen üyelerden toplanan 30 milyon Türk Lirasının üst seviyede tasarruf yapılarak harcanması gerekmiyor mu? Bunun hesabı elbette sorulacak ve hesap istenecektir?

Şimdi bugün içinde bulunduğumuz duruma gelelim.

Anayasa Mahkemesi tarafından 22 Haziran 2021 tarihi itibarıyla Geçici Merkez Yönetim Kurulu’nun hazırlamış olduğu yönetmelik ANAYASAYA AYKIRILIĞI sebebiyle yürürlükten KAL-DI-RIL-MIŞ-TIR.

5193 sayılı kanunun Ek 1 maddesinin 1.fıkrası, Geçici 4.maddesinin 3. Fıkrasının 1.cümlesi ve disipline ilişkin hükümlerin kıyasen uygulanmasının dışında kalan 6643 sayılı yasanın mali ve idari hükümleri yürürlükte olduğundan üyelerin ödemesi gereken aidatın miktarı 82,89 Türk Lirasıdır.

İptal edilmiş yönetmeliğin 9 ay sonra yürürlüğe gireceği maskesi altına sığınarak usulsüz tespit edilmiş aidat bedellerinin talep edilmesi ve disipline ilişkin hükümlerin ısrarla uygulanmaya çalışılması en hafif tabiriyle üyelere karşı zülüm ve yönetim tarzı ise FAŞİZM’dir.

Daha önce de açıklamalarımda belirttiğim üzere tek başıma da kalsam da Birlik ve Oda yapılanmalarının minareyi çalan kılıfını hazırlar anlayışından uzak, anayasal düzen içerisinde meslektaşının hak ve hukukunu koruyan Optisyenlik müesseselerinin işleyişine uygun hukuki zemine kavuşturulması mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim.

Hak hukuk ve adalet ölçüsünde meslektaşlarıma tavsiyem, Oda aidatlarını 2020 yılı için 73,03 TL, 2021 yılı için 82,89 TL olarak banka kanalıyla havale yapmalarıdır. Banka dekontuna 6643 Türk Eczacılar Birliği Kanununun 55 Maddesi kapsamında aidat bedelidir Sosyal hukuk devletini ve kanunları savunan saygıdeğer adil Birlik ve Oda Yöneticilerimiz aidatlarını bu şekilde ödeme yapan üyelerine karşı yasal işlemleri bu doğrultuda başlatsınlar.

Birlik Başkanı Sayın Ergun KARACANAK’ın Bandajans aracılığıyla yapış olduğu söyleşide sarf etmiş olduğu meslek etiğini ihlal eden ifadeleri, 5 Ekim Salı günü İstanbul Odasından tarafıma gönderilen yazının elime geçmesiyle haberdar olduğum. İsmi belirtilmeyen aslan bir meslektaşımızın disipline sevk edilmemi ve hakkımda yasal işlemlerin başlatılması hakkındaki şikayet dilekçesi üzerine Oda Yönetim Kurulu 15 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirdiği Yönetim Kurulu Toplantısında şikayeti haklı bularak disiplin soruşturulmasının başlatılması kararıyla ilgili ayrıca etik, ahlak ve adalet adına bir açıklama yapacağım.

Saygılarımla.

Abdullah AYDIN   

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
BU HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTER MİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
esla sarac
esla sarac
24 Kasım 2021 12:58

Hangi bilik hangi oda.Kooperatif denilen bir saçmalık var her şehirden 1 optik veya aynı optik şubesi. Ürün anlaşmaları olduğu için daha ucuza alıyorlar ve piyasada haksız rekabet oluşturuyorlar. Bu diğer optikçilere yapılan bir darbedir. Oda yönetimlerinde olan arkadaşlar genelde bu sözde gözlükçüler kooperatifine üye.ayrıca internetten lens satışları devam ediyor.Ayrıca yine internetten ucuz gözlük satışları devam ediyor. Ama biz 1500 tl aidat ödemeye devam ediyoruz.Kendi haklarından başka kimsenin hakkını korumuyor bunlar.Sgk ödeme fiyatları yıllardır aynı. Kurum çerçevelerini 25 tl ye alıp 15 tlnin hamallığını yapacak kadar beyinsiz bir sektör bizim sektörümüz.Hergün bir sürü mesleği bilmeyen mezun da cabası……söylenecek çok sey var… Read more »

optisyeninsesi.com
SON EKLENEN HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...