Araştırmacıların kurduğu hipoteze göre gözlüğün kişilerin gözlerine dokunma sıklığını azaltmaya yarayan bir engel görevi gördüğü ve bu sayede virüsün bulaşma ihtimalini azaltabileceği öngörüldü.
22 Temmuz 2022 - 10:17 'de eklendi.
Hindistan’da yapılan bir araştırma, koronavirüs ile gözlük kullanımı arasındaki çarpıcı ilişkiyi ortaya koydu.
Araştırmanın sonuçlarına göre gözlük takan kişilerin, kullanmayanlara göre koronavirüse yakalanma olasılığı üç kat daha az.
Tüm dünyada insanların hayatını kabusa çeviren koronavirüste en büyük silahımız olan aşılar tüm dünyada uygulandı ve sıkı aşı kampanyalarının etkisi kendini gösterdi. Son günlerde bitti diye baktığımız pandemi yeniden insanlar üzerinde etkisini göstermeye başladı.
Öte yandan Kovid-19’a yakalanmamak için elimizdeki en büyük koz hâlâ maske-mesafe ve hijyen üçlüsü olmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu kurallarla ilgili en önemli püf noktalarından biriyse ellerimizi yüzümüze, ağzımıza ve hatta gözlerimize değdirme alışkanlığından kurtulmak.
Zira Kovid-19 solunum yoluyla bulaşsa da burnumuzdan ve gözlerimizden içeri girip bizi hasta edebiliyor. Bunun içinse ellerimizi dezenfekte etmeden yüzümüze ve gözlerimize dokunmak maalesef yetiyor.
Hindistan’da yapılan yeni bir araştırma ise çarpıcı bir sonucu ortaya koydu. Araştırmacılar gözlük kullanımı ve koronavirüs arasındaki bağlantıyı incelediklerinde gözlük kullanan kişilerin virüs bulaşma olasılığının kullanmayanlara göre üç kat daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.
Miyopların Covid-19’a yakalanma olasılığı daha mı az?
Araştırmayı yürütenler, bu bilgiyi daha önce yapılan eyalet genelinde miyop nedeniyle sürekli gözlük takan kişi sayısının nüfusun yüzde 31,5’ine denk geldiğini belirleyen eski bir çalışma ile kıyasladı.
Buna göre yakın gözlüğü ya da gün içinde kısa sürelerle gözlük kullananlara kıyasla, miyop olan ve bu nedenle sürekli gözlük kullanan kişilerin çok azının Covid-19’a yakalandığını ortaya koydu.
Bu bilgiden hareket eden araştırmacılar gözlük takmanın bir dereceye kadar bulaşma riskini azalttığı sonucuna vardı.
Gözlük neden koruyucu olabilir?
Araştırmacıların kurduğu hipoteze göre gözlüğün kişilerin gözlerine dokunma sıklığını azaltmaya yarayan bir engel görevi gördüğü ve bu sayede virüsün bulaşma ihtimalini azaltabileceği öngörüldü. Ancak çalışma çapının küçüklüğü ve tek merkezli oluşu sonuçlara ilişkin soru işareti yaratıyor.
Ayrıca miyop sayısını bulmak için kullanılan verilerin daha önceki bir çalışmaya ait olmasının nüfus bilgilerinin güncelliğini de tartışmalı hale getiriyor.
Uzmanlar da koronavirüsün bulaşıcılığına karşı önerilen el yıkama ve sosyal mesafe önlemlerinin çalışma açısından yanıltıcı sonuçlara yol olabileceğine dikkat çekiyor.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...