a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Yeni “ZEISS BlueGuard” mavi ışık koruması

BlueGuard Gözlük Camını ayrıca 400 nm’ye kadar göz ve göz çevresine tam UV koruması sağlıyor

12 Mayıs 2021 - 18:32 'de eklendi ve 4931 kez görüntülendi. A+A-

Yeni “ZEISS BlueGuard” mavi ışık koruması

Yeni ZEISS BlueGuard Gözlük Camları gelişmiş mavi ışık korumasını sunuyor.

Böylece potansiyel olarak retinaya zarar veren dalga boylarını bloke ederek, göz sağlığını koruyor ve kişinin konsantrasyonu iyileştiriyor.

ZEISS’in yeni bir ürün yelpazesi olan BlueGuard camları , mavi ışık dalga boylarının daha iyi bir şekilde engellenmesini sağlıyor ve ekranlarda uzun süre çalışan insanlar için olası bir sağlık sorununu önlemeyi amaçlıyor. Şirkete göre yeni ürün 400 ila 455 nanometre ışık dalga boyu arasında zararlı mavi ışığın % 40’a varan kısmını engelliyor.

Ekranlardan, tablet , PC ,akıllı telefondan gelen mavi dalga boy ışığına aşırı maruz kalmanın kötü etkileri bir süredir inceleniyor, ancak Covid-19 salgını, birçok insanı çevrimiçi- online çalışmaya, ev içi medya tüketimine zorlayarak sorunu daha da kötüleştirdi.

ZEISS’ten Sn.Christian Lappe, ” Tüm dijital ekranlar ve iç mekânlarda LED aydınlatma, geleneksel ampul veya halojen tipi ampullerden daha yüksek oranda mavi ışık yayarlar ve bu mavi ışığa genellikle uzun süre maruz kalırız. Mavi ışığa maruz kalarak aşırı yakın okuma, çalışma ve kromatik göz içi zorluklarının bu kombinasyonu, göz kaslarını zorlar ve dijital göz yorgunluğuyla ilişkili olarak görme rahatsızlığına ve asthenopic (Göz kullanımından kaynaklanan göz yorgunluğu, rahatsızlık, gözyaşı ve baş ağrısının öznel belirtileri) semptomlara katkıda bulunabilir.” Dedi.

Birkaç on yıl önce göze gelen mavi dalga boylarının olumsuz etkilere sahip olabileceğine dair ilk göstergeler, retinadaki rod ve cone dışındaki gangliyon hücrelerinin gelen ışığa tepki verdiğinin keşfedilmesiyle birlikte fark edildi.

Bu hücrelerin uyarılmasının, bir hayvanın sirkadiyen ritimlerinin düzgün çalışmasıyla yakından bağlantılı olduğu kanıtlandı, bu döngü, değişen doğal ışığın görsel olarak algılanmasına kilitlenmiş bir döngü. Melanopsinin bir varyantı olan retina pigmenti, 470 nanometre civarındaki mavi dalga boylarında ışığa duyarlıdır ve bu dalga boylarındaki ek uyarı, doğal fizyolojik tepkiyi bozar.

Aynı mavi dalga boyları, gözün hassas dokularındaki fiziksel hasarla da ilişkilendirilmiştir ve katarakt oluşumu, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve diğer durumlarla ilişkilendirilebilir.

Aydınlatma teknolojisindeki değişiklikler, doğrudan bakıldığında göze beyaz görünen ancak spektrumun mavi bölgesindeki dalga boylarını içeren ışık üreten LED’ler ile bu akademik konuyu yeni bir ilgi alanına getirdi. Kullanımdaki LED’lerin eskimesi, emisyonları daha da mavi dalga boylarına kaydırdı.

Gözlük camının kimyasal yapısı
Bilgisayarlar ve mobil cihazlardaki modern ekranlar mavi dalga boyları da yayar, ekran üreticileri bunu azaltmak için belirli bir yol elde etmedikçe , ancak bilim insanlarının ,insanların spektral diyetinin ve en önemli spesifik dalga boylarının tam olarak anlaşılması ise zamanını almaktadır.. İsviçre araştırma laboratuvarı EPFL’de, 2019 yılında mavi ışığa maruz kalma hakkında değerli veriler sağlamak için giyilebilir bir ışık sensörü tasarlamayı amaçlayan bir proje geliştirildi.

Belirli mavi dalga boylarının etkili bir şekilde bloke edilmesinin, ticari optik cam üreticileri için bir zorluk olduğu kanıtlanmıştır. Mevcut bir gözlük camı malzemesinin yüzeyine uygun bir film tabakası kaplamak ise bir yaklaşımdır, ancak bu durumda bu kaplama soyulmaya veya çizilmeye eğilimlidir.

Daha iyi bir çözüm ise, üretim sırasında gözlük camı hammaddesinin optik özelliklerini ayarlamaktır, böylece diğer renklerde optik olarak şeffaf kalırken belirli mavi dalga boylarını bloke eder aslında ZEISS’in BlueGuard ile yaklaşımı budur.

Şirket, “ZEISS BlueGuard, mavi ışık engellemesini l hammadde malzemesinin kimyasal yapısının ayrılmaz bir parçası haline getirmek için en son organik-kimyasal teknolojiyi kullanıyor” diye belirtiyor. “BlueGuard Gözlük Camını ayrıca 400 nm’ye kadar göz ve göz çevresine tam UV koruması sağlıyor”

Bu yaklaşım veya bu teknoloji aynı zamanda, ZEISS’e göre birçok mavi ışığı bloke eden çözümün ortak bir dezavantajı olan cam yüzeyinde rahatsız edici ve rahatsız edici yansımaların oluşmasını da önlüyor.

Sn .Christian Lappe, “Parlamayı azaltarak, yeni hammadde tabanlı yaklaşımımız gözlerdeki zorlanmayı önlemeye katkıda bulunuyor ve rahat görme ve artan kontrast sağlıyor” dedi.

Kaynak : Zeiss BlueGuard offers improved blue light protection (optics.org)

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazırladığı düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Maliye ekipleri İstanbul'un ç...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Magazin HABERLERİ
Web TV