a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Verilen süre doluyor!

Pandemi döneminde bazı ürünlere çeşitli Cumhurbaşkanı kararlarıyla getirilen ilave gümrük vergilerinin süresi 31 Aralık 2020 tarihinde bitiyor.

26 Aralık 2020 - 19:13 'de eklendi ve 4737 kez görüntülendi. A+A-

Verilen süre doluyor!

Cumhurbaşkanı kararlarıyla bazı ürünlere getirilen ilave gümrük vergisinin süresi, 30 Eylül’e ve ardından açıklanan kararlar ile de 1 Ocak 2021 tarihine uzatılmıştı.

Gözlükçülük sektöründe de ithal edilen Güneş gözlüğü ve gözlük çerçevelerinde önce 2017 yılında % 29.8, pandemi döneminde ise % 10 oranında getirilen ilave vergiler ile toplamda ek vergi oranı % 40′ lara ulaşmıştı.

Şimdi gözler 1 Ocak 2021 tarihinde!

Sektörümüzü olumsuz yönde etkileyen ilave vergilerin pandemi döneminde eklenen % 10′ luk kısmının kaldırılması bekleniyor. Dövizdeki artış ve ek vergiler ile % 100′ e varan fiyat artışları Optisyenlik müesseselerinin pandemi döneminin de etkilerini göz önüne alırsak işlerinin durma noktasına geldiği, ürün alabilmek için işletmelerine koydukları sermayelerde artışa gitmeleri gerekiyor.

Bu vergilerin amacı ne?

Yetkililer tarafından İthal ürünlere getirilen ilave gümrük vergisinin koronavirüs salgınının ekonomiye olan olumsuz etkilerini hafifletmeyi ve yerli sanayiyi korumayı amaçladığı aktarılıyor.

İlgili kararnamelerde ilave gümrük vergilerinin amacı ‘artan ithalat baskısına karşı yerli sanayiciyi ve yerli üreticiyi korumak’ olarak yer alıyor.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl’e göre ise bu vergilerin amacı “Hazine’ye gelir kaydetmek.”

“Kolay vergicilik” yapıldığını söyleyen Bingöl, bu durumu şöyle açıklıyor:

“Gümrükten mal geçerken peşinen tahsil ediliyor. Hızlı ve etkin bir gelir politikası aslında maliye için. Dahası bu gümrük vergileri KDV’nin (Katma Değer Vergisi) matrahına dahil olduğundan aslında efektif vergi oranı daha da artıyor.

“Örneğin 100 liralık bir ürünü getirdiğinizde KDV’sinin (Katma Değer Vergisi) %18 olduğunu kabul edelim, 18 lira da KDV ödemeniz gerekmekteydi. Şimdi aynı ürünü getirdik diyelim, %40 gümrük vergisi geldiğinde ürün 140 TL olacak ve KDV bunun üzerinden hesaplanacaktır. Yani 140 liranın %18’i 25,20 TL KDV ödenecektir. Hem gümrük vergisi artıyor hem de KDV artıyor.”

Ek gümrük vergisinin ekonomik sonuçları ne olabilir?

Dünya gazetesi yazarı Özcan Kadıoğlu’na göre öncelikli olarak bu ürünlerin ithalat maliyeti artıyor, bu da bu ürünlerin satış fiyatlarına yansıyor:

“İthalatçı firmalar ister ürünü girdi olarak kullansın ister ürünlerin doğrudan piyasaya satışını gerçekleştirsin ithalat maliyeti artacağından bu maliyeti satış fiyatlarına yansıtmak zorunda olacaklar.

“Bu sebeple ithaline ilave gümrük vergileri getirilen ürünlerin piyasa fiyatları yükselecek ve sonunda bu vergiler, ürünleri satın alan tüketicilere yansıyacaktır.”

Kadıoğlu, bu kararların diğer bir etkisi olarak, “Başlangıçta yerli üreticiyi destekler nitelikte gözükse de gümrük vergisi koyduğunuz ülkeler misilleme yapacaktır” saptamasında bulunuyor. “Bu açıdan baktığımızda attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya değecek mi bekleyip göreceğiz” diyor.

Enflasyonist etki

Vergi konusunda kitapları bulunan Dr. Numan Emre Ergin ise yazdığı makalesinde, ihracat yapan üreticilerin, ara mallar için ithalat yapmak durumunda olduğunu, bu yüzden de bu ek vergilerin enflasyona ve istihdama etkisinin olacağını söylüyor:

“Ülkemiz üretebilmek için ithalat yapmak durumundadır. İthalatı kısmak için alınacak önlemlerin yan etkisi üretim ve dolayısıyla istihdamdaki azalma olacaktır.

“Ticaret Bakanlığı verilerine göre 2019 sonu itibarıyla ithalat yapan firma sayısı 81.001; hem ihracat hem ithalat yapan firma sayısı ise 35.695’tir. Dolayısıyla ek gümrük vergisi koymak gibi önlemler bir yandan ülke ekonomisinde daralmaya yol açabilir; diğer taraftan üretim maliyetleri artacağından bu maliyetlerin fiyatlara yansıtılması halinde enflasyonist bir etki yaratabilir.

“İthalatçı-ihracatçı sektörler açısından ise bu ek vergilerin etkisi daha da fazla olacak ve bu şirketlerin uluslararası rekabet gücü aşınacaktır.”

“1923 yılından bugüne enflasyondan arındırılarak yapılan 5 trilyonluk ithalatın 3,63 trilyonluk kısmı AKP döneminde yapıldı. 97 yıllık Cumhuriyet dönemi Türkiye ithalatının %73,5’ine karşılık geliyor.”

“Gümrük duvarlarını örerek ekonominizi kalkındıramazsınız” diyen Kadıoğlu, şu değerlendirmede bulunuyor:

“Bir ülkenin gelişmesi için dış ticaret hacminin sürekli olarak dengeli büyümesi gerekir. Gümrük duvarları geçici pansuman çözümlerdir.

“Önemli olan rekabetçi bir sanayi alt yapısı kurup katma değer ortaya çıkaran üretim altyapısını kurmaktır.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Ols...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik ve beraberlik içerisinde çalışan tüm işçi, memur, emekçi kardeşlerimizin e...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Magazin HABERLERİ
Web TV