Araştırmacılar, belirli bir kök hücre türü oluşturan bir süreci değiştirdiler.
25 Aralık 2023 - 9:31 'de eklendi.
Amerikalı bilim adamları, glokom göz hastalığı ve diğer yaşla ilgili hastalıkları olan kişilerde kullanılabilecek bir tedavi olan hücre gençleştirme yoluyla farelerin görme yeteneğini geri kazandılar.
Gözleri gençleştirmek için protein kokteyli
Harvard Tıp Okulu tarafından yapılan çalışmada Boston, Massachusetts / ABD Aralık ayı başlarında yayınlandı. Çalışma direktörü ve genetikçi David Sinclair, yöntemin demansa karşı da kullanılabileceğini umuyor. Prosedür, hücrelerin hasarı iyileştirme yeteneğini yeniden kazanmasına yardımcı olur. Sinclair, “Yaş ve hastalık nedeniyle başarısız olan organ ve dokuları yenileyebildiğim için heyecanlıyım.” İki yıl içinde insanlarda glokom tedavisi için söz verdi.
Araştırmacılar, belirli bir kök hücre türü oluşturan bir süreci değiştirdiler. Bu hücreler, bir hücrenin yeniden programlanmasına yardımcı olan dört proteinden oluşan bir karışımdan yapılır. Optik sinir hasarı olan farelere bu karışımdaki dört proteinden üçü verildi.
Testler, “artan göz içi basıncı nedeniyle görme keskinliğinin yarısının geri geldiğini” gösterdi. Tedavi, yaşa bağlı görme bozukluğu olan yaşlı farelerde benzer sonuçlar verecekti. Akademik yıl içinde yan etki görülmedi. Bununla birlikte, araştırmacılar, çalışmanın şimdiye kadar yalnızca fareler üzerinde gerçekleştirildiği ve yaklaşımın insanlara veya diğer doku ve organlara aktarılıp aktarılamayacağı henüz belli değil. Daha ileri çalışmalar gereklidir.
O zamandan beri Harvard, teknolojiyi Boston şirketi Life Biosciences’a lisansladı ve Sinclair’e göre, insanlar üzerinde kullanılmak üzere geliştirmek için klinik öncesi güvenlik değerlendirmeleri gerçekleştiriyor.
Dış retinaya 3D iç görüler
Southampton Üniversitesi’ndeki bilim adamları tarafından Kasım ayı başlarında yayınlanan bir araştırma da yaşa bağlı görme kaybına yönelik tedavileri araştırıyor. Araştırmacılar, göz dokusunun dış retinadan çok yüksek çözünürlükle dijital olarak yeniden yapılandırılması ve geri dönüşü olmayan körlük hastalıklarının nedenleri hakkında yeni bilgiler edinmek için yeni geliştirilen bir görüntüleme yöntemi kullandılar.
Retina pigment epitelyumu (RPE), nöroretin ile gözdeki dış kan kaynağı arasında yer alır ve fotoreseptörlerle ilgilenerek görmede çok önemli bir rol oynar. Bilim adamları, görme kaybına neden olan RPE hücrelerine verilen hasarın nedenlerini henüz tam olarak anlamadılar. Bu çalışmada yapılan rekonstrüksiyonlar, sağlıklı gözlerde RPE’nin 3 boyutlu organizasyonunun net bir resmini sağladı. Bilim adamlarının, RPE hücrelerinin yaşla ve hastalıklı gözlerde nasıl değiştiğini araştırmaları için çok önemli bir referans noktası.Hücre biyolojisi, görüntüleme, bilgisayar bilimi ve göz doktorlarından oluşan uzmanlardan oluşan araştırma ekibi, İngiltere, Southampton Üniversitesi Görsel Bilimler Öğretim Görevlisi Dr. Arjuna Ratnayaka, farenin merkezi retinasında seri blok yüz mikroskobu kullandı.
Gözlerdeki bozulan hücreler üzerinde daha ileri çalışmalar yapmak için heyecan verici bir temel olan retina dokusunun bu kadar yüksek çözünürlüklü, 3D rekonstrüksiyonlarını üretmek için gereken mühendislik sürecini şimdi anlıyoruz. Yapay zeka yazılımı kullanımı gelecekte bu süreci hızlandıracaktır. “
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...