Öncelikle Covit-19 salgını 2020 yılı bitmeden mart aylarında yaşadığımız sıkıntılı günlere geri dönmüş gibi gözüküyor.
23 Kasım 2020 - 17:01 'de eklendi.
2021 yılı başlarında bulaş sayısı hızla artacak gibi. Tüm dünyayı etkisi altına alan olumsuz yaşam koşulları ticaret hayatını da fazlasıyla etkilemekte. Tüm sektörler bu durumdan fazlasıyla nasibini aldı.
Burada öncelikle bizleri yakından ilgilendiren kendi mesleğimiz olan Gözlükçülük. 30 yıllık meslek hayatının verdiği tecrübe ile baktığımda sektör olarak çok kırılgan bir yapıya sahibiz. Görünen o ki normalleşme sürecine girdiğimiz zamanlar geldiğinde bile çok ağır kayıplar vereceğimiz ortada.
Birçok platformda kendi iş modelimiz olan Kooperatifçilikten bahsettik, ulaşabildiğimiz kadar meslektaşlarımıza çalışma prensiplerimizi aktardık. Bu yazıyı kaleme alma sebebinin, sizleri bu yapıya davet etmek olarak algılanmamasını da özellikle rica ederim.
Bildiğimiz gibi her ne kadar mesleki bilgi birikimininiz, donanımınız yeterli seviyede olsada, başarılı olmanız için yeterli değildir. Maddi açıdan kuvvetli olmanız, rekabet ortamında başarının olmazsa olmaz koşullarındandır. Ezici rekabet ortamında mutlaka kendi özgün iş modellerinizi hayata geçirmek zorundasınız. Bu durumu alırken kazanmak olarak değerlendirmeyin çünkü; bu iş modeli uzun yıllar önce geçerliliğini muhafaza eden, yüksek enflasyonun olduğu, ürün bulmakta zorlandığımız yılların bir iş modelidir.
Öncelikle profesyonel yardım almaya açık olmamız şart. Kendi doğrularımız ile kurumsal hafızası gelişmiş rakiplerimiz ile mücadele etme şansımız (her ne kadar kabul etmesek de) maalesef yok. Gelişime ve değişime açık olmak lazım. Aynı yöntemleri deneyip farklı sonuçlar beklemek bizler açısından bir kazanım getirmeyecektir.
Öyleyse ne yapmalıyız?
Öncelikle elimizde bulundurduğumuz envanterimizi ivedi olarak gözden geçirmeli, olası yaşanacak fiyat rekabetine hazırlıklı olmak için stoklarımızda bulunan ürün gamını rekabet edebilir şekilde konumlandırmalıyız. Güçlü firmaların satışını gerçekleştirdiği ürünlere stoklarımızda yeterinden fazla yer verdiğimizde karlılığımızın her geçen gün azaldığının farkına varacaksınız.
Ürün gamımızı bulundurulması zorunlu emtialar ve karlılık verimi yüksek ürünler olarak ikiye ayırmalıyız. Küçük guruplar halinde iş birliği yapabileceğimiz partnerler oluşturmalı, ilkesel olarak farklılık göstermeyecek ticari iş birlikteliklerini bir an evvel hayata geçirmeliyiz. Bazı ürünlerin sadece sizin mağazanızda satılması size büyük avantaj sağlayacaktır. Ancak markalaşma açısından o ürünün sadece sizde olması kalite ve bilinirlik açısından fayda sağlamayacağından sebeple, aynı işi yapan birlikte hareket edebileceğiniz partnerlere ihtiyacınız olacaktır.
Bu durumu örneklendirmek gerekirse; bir parekende mağazası düşünün, yurt dışından A marka bir ürünü sadece kendi mağazasında satışa çıkarmak için ithalat etmiş olsun ve envanterinin büyük bir bölümümü bu ürünlere ayırsın, karlılık açısından kâğıt üzerinde çok avantajlı görünse de ürün çeşitliği açısından vasat bir görüntü çizecektir. Burada yapılması gereken bu ürünün farklı mağazalarda da satışının sağlanması markanın farklı noktalardan tüketici ile buluşturularak bilinirliğinin arttırılması gerekmektedir.
Rakipleriniz ile bire bir aynı ürünün satışını yaparak rekabet edemezsiniz.
Özellikle Optisyenlik müesseselerinde en çok satışı yapılan Gözlük camları, rekabetin birinci unsuru haline gelmiştir. Aynı markalı ürünler bir km alan içerisinde yüzlerce farklı rakamla tüketicinin beğenisine sunulmaktadır. Uzun yıllardır kim ile konuşsam fiyat birlikteliğinden bahsetmekte ancak bu durum bir türlü gerçekleşmemektedir. Asla da gerçekleşmeyecek gibi gözüküyor.
Ticari alışkanlıklarımızı bir an önce unutup, yeni iş modellerine yelken açma zamanı geldi, hatta geçmek üzere. Yazımın başlarında bu yazıyı kaleme almamın sebebi sizleri kendi iş modelimiz olan Kooperatifimize davet etmek veya reklamını yapmak olmadığını söylemiştim. Burada amacımız tecrübelerimizi dilimizin döndüğünce meslektaşlarımız ile paylaşmak, bir parça olsun faydalı olabilmek.
Gelecek süreçte bu değişim rüzgarına ayak uyduranlar ticari hayatlarına devam edecek. Belkide birçok zorluk ile karşılaşacak mücadele etmek zorunda kalacak, belkide zor olacak çok zor. Ama mücadele edecek. Bana bir şey olmaz diyenler maalesef aramızda olmayacak.
Gelecek dönemde tüm meslektaşlarıma başarılar dilerim. Mücadele enerjinizi hiç kaybetmemeniz temennisiyle…
İlker AYAZ
Optik Koop Yönetim Kurulu Başkanı
Yazarın diğer yazılarını okumak için tıklayınız. |
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...