Seçilme hakkını kullanacak optisyen/ gözlükçü unvanına sahip gerçek kişi olan meslektaşlarımızın aşağıda kısaca açıkladığım durumları göz önüne almasını tavsiye ederim.
24 Haziran 2019 - 1:38 'de eklendi.
Değerli Meslektaşlarım,
Bilindiği üzere 24 Mayıs 2019 tarih ve 30783 sayılı resmi gazetede “ Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği Yönetmeliği yayımlandı. Yönetmelik özü itibarı ile birlik ve odalarda seçme ve seçilme usul ve esaslarını düzenlemesi ile birlikte optisyen/ gözlükçü unvanına sahip gerçek kişilerin mesleki çalışma ilke ve kurallarının sürüdürülebilir gözlükçülük faaliyeti nizamnamesini de içinde barındırmaktadır.
Oda Yöneticiliğine talip olacak meslektaşlarımın; bir seneden fazla ağır hapis veya üç seneden fazla hapis cezasına veya mesleki bir suçtan dolayı hürriyeti tahdit eden bir cezaya veya meslek ve sanatın geçici olarak tatili cezasına mahkum olanlar ya da oda Disiplin Kurulu kararı ve Yüksek Disiplin Kurulunun tasdiki ile geçici olarak sanat icra etmekten yasaklananlar Yönetim Kurulu üyeliğine seçilemezler.
Diğer bir ifade ile bugüne kadar idare tarafından ve mahkemeler tarafından uygulanan cezai mahkumiyetleri ile birlikte mesleki men cezası bulunan meslektaşlarımız oda yönetim kurulu/denetlemek kurulu/disiplin kurulu, temsilcilik, komisyon ve diğer görevlere talip olamayacak veya görev verilemeyecektir.
Oda Disiplin Kuruluna seçilebilmek için, yurt içinde en az beş yıl mesleğini icra etmiş olmak şarttır. Bu vasıftaki üyeler ile Kurul tamamlanamadığı takdirde, en az üç yıl hizmet etmiş bulunanlar da seçilebilirler.
Birlik Merkez Yönetim Kurulu, iki yıllık bir dönem için, mesleklerinde beş yılını tamamlamış Büyük Genel Kurul temsilcileri arasından seçilir.
Birlik Merkez Denetleme Kurulu üyeliğine seçilebilmek için, odaya kayıtlı bulunmak ve yurt içinde en az beş yıl mesleğini icra etmiş olmak şarttır. Bu vasıftaki üyeler ile Kurulun tamamlanamayacağı anlaşıldığı takdirde, en az üç yıl hizmet etmiş bulunanlar da seçilebilirler
Birlik Yüksek Disiplin Kuruluna seçilebilmek için Türkiye’de en az 15 yıl mesleğini icra etmiş olmak gerekir.
Seçilme hakkını kullanacak optisyen/ gözlükçü unvanına sahip gerçek kişi olan meslektaşlarımızın yukarıda kısaca açıkladığım durumları göz önüne almasını tavsiye ederim.
Odaya Giriş Aidatı ve Üyelik Aidatı?
Değerli Meslektaşlarım,
Bilindiği üzere bu güne kadar derneklerimize gönüllük esası ile üyelikler yapmakta ve dernek genel kurul toplantılarında belirlenen aidatları üye sıfatı ile ödemekteydik. Ancak Oda kurulum işlemleri tamamlanınca faaliyette bulunan optisyen/ gözlükçü unvanına sahip gerçek kişi tarafından 3 ay içerisinde üye olunması zorunlu olacak ve odaya giriş aidatı ve yıllık oda aidatı ödemesi yapılması gerekmektedir.
Odaya giriş aidatı: Odaya kaydolacak her meslek mensubunun (optisyen/ gözlükçü unvanına sahip gerçek kişi ) ödeyeceği aidattır. Aidatın miktarı; (500) rakamının, kayıt tarihinde Devlet memurları aylıklarının hesaplanmasına esas olmak üzere yürürlükte olan katsayılar toplamı ile çarpılması suretiyle bulunacak tutardaki Türk Lirası kadar meblağdır.
01/01/2019 ila 31/06/2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere hesaplama baremi aşağıdaki gibidir.
Maaş Katsayısı | 0,130597 |
Taban Aylık Katsayısı | 2,044187 |
Katsayı Toplamı : 2,174784 *500 : 1.087,39 TL olarak değerlendirilmektedir. Odaya Giriş aidatı 1.087,39 TL’dir. Yıllık aidat: Odaya kayıtlı her üyenin her yıl ödemek zorunda olduğu aidattır. Miktarı, giriş aidatı kadardır. Kamuda çalışanlar için, bu aidatlar % 50 indirimli alınır. En geç, Şubat ayının sonuna kadar ödenir.
Odaya giriş aidatı 1.087,39 TL olarak ödenecek ancak yıllık üyelik ücreti ise bu yıla özel olmak üzere %50 indirimli uygulanacaktır. Kuruluş yılının yarı yıl olması sebebiyle Odaya Giriş Aidatı tam olarak ve Yıllık Aidat ücretlerinin yarısı ödenecektir. Devamında mali yılbaşı olarak kabul edilen 1 Ocak devamında ise yıllık bedeller üzerinden ödeme yapılmak zorundadır. Aidatlar optisyen/ gözlükçü unvanına sahip gerçek kişi tarafından ödenmesi esastır.
Oda kuruluş işlemi tamamlandıktan sonra ( oda kurulumuna ilişkin Birlik Yönetim Kurulu kararının resmi gazetede yayımlandıktan sonra ) 3 ay içerisinde aşağıdaki evraklar ile birlikte faaliyette bulunan optisyen/ gözlükçü unvanına sahip gerçek kişinin müracaatı ile oda kaydı gerçekleşecektir. Oda kurulumu başlangıcı ve oda kayıt başlama tarihi ayrıca paylaşacağım.
Kayıt için gerekli evraklar;
a) T.C. kimlik kartının fotokopisi,
b) Var ise kendisine ait vergi numarası beyanı,
c) Mesleği ile ilgili diplomasının veya ruhsatnamesinin bir örneği,
ç) Adli sicil yazılı beyanı,
d) İkametgah beyanı,
e) Mesleki öz geçmiş bilgilerini ihtiva eden belgesi,
f) İmza sirküleri,
g) Vesikalık fotoğrafı (6 adet),
eklenmiş olan bir dilekçe ile odaya müracaat eder.
Mesleğini icra etmekte olan meslek mensupları, yukarıdaki belgelere ilaveten, 18/1/2014 tarihli ve 28886 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik uyarınca verilmiş olan Optisyenlik Müessesesi Ruhsatnamesini, mesul müdür dışındakiler ise Personel Çalışma Belgesini dilekçelerine eklerler.
Başta İstanbul ili olmak üzere ülkemizde faaliyette bulunan optisyen/ gözlükçü unvanına sahip gerçek kişilerin faaliyette bulundukları il bazındaki sayılar dikkate alınarak öngörülen 18-20 Optisyen-Gözlükçüler Odası kurulum işlemi gerçekleşecek olup, oda kurulum işlemine ilişkin Türk Optisyen Gözlükçüler Birliği yönetim kurulu kararının resmi gazetede yayımlanması sonrası başlanacaktır.
Resmi gazete yayımı oda kurulum işlemleri ve üyelik başlangıç ve bitiş tarihleri yine web sayfalarımız ve mesleğimiz için önderlik yapan bağımsız internet sitesi olan OptisyeninSesi sayfası aracılığı ile sizlerle paylaşacağım.
Biz olmayı başaracağımız, mesleki varlığını yarınlara miras bırakacağına inandığım optisyen/gözlükçü meslektaşlarımı en kalbi duygularımla selamlar, hayırlı günler dilerim
Saygılarımla,
Ramazan Özmutlu/ TOOMD Yönetim Kurulu Üyesi
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
BAŞKANLIGA NASIL ADAY OLUNUYOR ŞARTLARI NEY BIDE ONU SOYLESEYDINIZ GUZELOLURDU