a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Ani Görme Kayıplarına Dikkat!

Göz hastalıkları konusunda aciliyet sıralaması yapıldığında en başta ani görme kayıpları sayılabilir. Ani görme kayıpları kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.

16 Temmuz 2020 - 11:06 'de eklendi.

Ani Görme Kayıplarına Dikkat!

Göz Hastalıkları ve Vitreo Retinal Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Hüseyin Sanisoğlu uyarıyor: “Kalıcı görme kayıplarıyla karşı karşıya kalmamak için yaşanan kayıp, kısa süreli de olsa kesinlikle ihmal edilmemeli, muhakkak bir göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır.”

Ani görme kayıpları, hastanın en az 5, en fazla 10 saniye görme yetisini kaybetmesi olarak açıklanıyor. Kimi hastalar bu kaybı soluk ve silik görme olarak tanımlarken, kimileri de tüm görüş alanının kararması olarak betimliyor. Fakat şikayetlerin tanımı ve şiddeti her ne olursa olsun hastanın bir uzman hekim muayenesine tabii tutulması gerekiyor.

Retinal arter tıkanıklığı

Yaşanan ani görme kayıplarının altında çeşitli nedenler yatabilir. Bu nedenlerin başında da kanı göze taşıyan retinal arterlerin tıkanmasının yol açtığı damarsal problemler gelir. Göz damarlarında oluşan bu sorunlara ise genellikle kalp ve damar hastalıkları bulunan kişilerde rastlanır. Hastanın retinasına kan ulaşımını sağlayan damarların kapanması, retina tabakasında iskemi olarak adlandırılan kan akışında azalma ya da kesilme sorununun yaşanmasına yol açabilir. Bu sorun da zamanla gözde doku ölümü ve kalıcı görme kayıplarıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle kalıcı görme kayıplarıyla karşı karşıya kalmamak için yaşanan kayıp, kısa süreli de olsa kesinlikle ihmal edilmemeli, muhakkak bir göz hastalıkları uzmanına başvurulmalıdır. Beklenmedik bir ani görme kaybı yaşandığında kaos ortamı yaratılmamalı, gözlere dakikalar içerisinde müdahale edilmesi sağlanmalıdır. Eğer damar kısa süre içerisinde açılabilirse herhangi bir işlev ya da doku bozukluğu yaşanmadan iyileşme sağlanabilir.

Retinal ven tıkanıklığı

Görme kaybının önemli sebeplerinden biri de retinal ven tıkanıklığıdır. Bu problem, genellikle yaşlanmaya bağlı görülen ve diyabetik retinopatiden sonra en fazla karşılaşılan retinal damar hastalığıdır. Kendini ise göz arkasında yaşanan kanamalarla gösterir. Bu hastalar, çoğunlukla hızlı müdahale ve doğru tedavi ile düzelebilir. Ancak hastaların mutlaka düzenli kalp, damar, tansiyon ve arter tıkanıklık durumu takiplerine tabii tutulması gerekir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaçlar da önerilebilir.

Akut vitre kanamaları

Üçüncü sırada sayılabilecek ani görme kaybı sebebi, akut vitre kanamalarıdır. Büyük oranla diyabet, bazen de hipertansiyon hastalarının yaşadığı bu problem, retina damarlarında ya da vitrede (gözün jel tabakasında) kanama oluşması ile gelişir.

Retina dekolmanı

Retina tabakalarında çeşitli sebeplerle yaşanan yırtılmalar ve birbirinden ayrılmalar olarak tanımlanabilecek retina dekolmanı da bir diğer görme kaybı sebebidir. Hastalar, çoğunlukla hastalığı makula bölgesine ulaşmadan fark edemez. Göz yaralanmaları ve göz içi kanamaları sonucu gelişen ani görme kayıpları da yaşanabilir. Ayrıca metil alkol zehirlenmesi olarak açıklanabilen sahte alkol kullanımı da geri dönüşsüz görme kayıplarına sebep olabilir.

Hızlı kilo kaybı

Hızlı kilo kaybedenler ve vücut şekillendirmek için takviye ürün kullananlar, risk grubunda bulunan diğer kişiler arasında yer alıyor. Bunun nedeninin de metabolizmadaki değişikliğin görme sinirinin beslenememesine yol açması olduğu düşünülüyor. Bu kayıplar, ileri yaşta görülebildiği gibi gençlerde de karşılaşılabiliyor.

Erken teşhis görme yetisini geri kazandırabiliyor

Gözün damar tabakasında yaşanan bu gibi bozulmalar sebebiyle yaşanan ani görme kayıplarında, ilaç ve lazer tedavileri ile görme geri kazandırılabiliyor. Altında yatan göz damarlarındaki problemlerin ve kalp – damar gibi sistemsel bozuklukların erken teşhisi de tedavide önemli rol oynuyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Hepsinden şüphe edin! Hepsinden şüphe edin!

Online ticarette taklit ürün sorunu kangren oldu. Tüketici şikâyetleri çığ gibi büyüyor. Türkiye’de internetten sipariş verenlerin yüzd...

Yağmur Yağmur

Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görünce masasına kuruldum....

Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı...

ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE AİT “ÜNİVERSAL GÖZLÜK MENKULLERİ”NİN SATIŞINA İLİŞKİN İLAN...

Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapılarını açtı Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapıları...

Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli etkinliklerinden biri olan Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024, kapılarını 11. ...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Hepsinden şüphe edin! Hepsinden şüphe edin!

Online ticarette taklit ürün sorunu kangren oldu. Tüketici ş...

Yağmur Yağmur

Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...

Üniversal Gözlük Menkulleri Satış İlanı Üniversal Gözlük Menkulle...

ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...

Silmo İstanbul Optik Fuarı 2024 kapılarını açtı Silmo İstanbul Optik Fuar...

Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...

ZEİSS’ den Öğrencilere Ücretsiz Göz Taraması ZEİSS’ den Öğrencil...

Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...

OptisyeninSesi e dergi/ 132.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Lens Solüsyonlarında Kdv değişikliği Lens Solüsyonlarında Kdv ...

"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...

Ağustos 2024 SGK Reçete bedelleri ödemesi Ağustos 2024 SGK Reçete b...

Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...

LVMH, Mykita’ya yatırım yapmayı planlıyor LVMH, Mykita’ya yat...

Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...

6-13 yaş arası çocuklarda ekran süresi günde ortalama 6,4 saat 6-13 yaş arası çocuklarda...

Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...

Magazin HABERLERİ
Web TV