Yeni yapılan bir araştırma, sebze nitratları açısından zengin olan pancar ve yapraklı yeşillikleri yemek, erken evre yaşa bağlı maküler dejenerasyon gelişme riskini azaltabileceğini ortaya çıkardı.
13 Aralık 2022 - 10:48 'de eklendi.
Makula dejenerasyonu olarak bilinen sarı nokta hastalığı genellikle kalıtımla geçen, 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içenlerde ve yetersiz beslenenlerde sık görülen, ilerlemesi durumunda görme kaybına yol açabilen gözde makula ismi verilen bölgenin bozulmasıyla karakterize bir retina hastalığıdır.
New South Wales’deki Westmead Tıbbi Araştırma Enstitüsündeki araştırmacılar, 49 yaş ve üstü 2.000’den fazla Avustralyalı yetişkin ile görüştüler ve 15 yıllık bir süre boyunca bunları takip ettiler.
OptisyeninSesi Dış Haberler- Araştırma, her gün 100-142 mg arasında sebze nitratı alan 50’den fazla insanın, günlük maküler dejenerasyon gelişimi için % 35 daha az risk altında olduğunu ve günlük 69 mg’dan az sebze nitratı tüketen insanlardan daha iyi olduğunu gösterdi.
Westmead Enstitüsünden ve Sydney Üniversitesinden baş araştırmacı Doçent Doktor Bamini Gopinath, bitkisel nitratlar ile maküler dejenerasyon arasındaki bağlantının önemli etkilere sahip olabileceğini söyledi.
“Bulgularımız teyit edilirse, yeşil yapraklı sebzeler ve pancar gibi diyetsel nitratlardan zengin bir dizi gıdayı birleştirmek, erken maküler dejenerasyon riskini azaltmak için basit bir strateji olabilir.”
Bamini Gopinath, Westmead “Bu, diyetsel nitratların maküler dejenerasyon riski üzerindeki etkileri ilk kez ölçüldü” dedi.
“Bulgularımız teyit edilirse, yeşil yapraklı sebzeler ve pancar gibi diyetsel nitratlardan zengin bir dizi gıdayı birleştirmek, erken maküler dejenerasyon riskini azaltmak için basit bir strateji olabilir.”
Ispanak 100g başına yaklaşık 20mg nitrat içerir, pancar ise 100g başına yaklaşık 15mg nitrat içerir.
Araştırma, her gün 142 mg’lık diyet nitratı aşan kişiler için herhangi bir ek yarar sağlamadı. Benzer şekilde, bitkisel nitratlar ile geç evre maküler dejenerasyon arasında anlamlı bir ilişki göstermemiş ve bitkisel olmayan nitratlar ile maküler dejenerasyon riski arasında ilişki bulunmamıştır.
Araştırma, 1992 yılında başlayan, nüfus tabanlı bir çalışma olan Blue Mountains Göz Çalışmasından elde edilen verileri derledi. Bu, dünyanın en büyük epidemiyoloji çalışmalarından biri olan, sağlık sonuçlarına ve çeşitli kronik hastalıklara karşı diyet ve yaşam tarzı faktörlerini ölçen bir çalışma.
Gopinath, “Bizim araştırmamız, göz hastalıklarının neden ortaya çıktığını ve aynı zamanda vizyonu tehdit edebilecek genetik ve çevresel koşulları anlamayı hedefliyor” dedi.
Makalenin tam metni Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics Dergisi’nde çevrimiçi olarak mevcuttur. Araştırma, Böbrek Araştırma Merkezi’nden araştırmacılarla işbirliği içinde gerçekleştirildi. Sydney Üniversitesi
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...