a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

İhracat Genelgesi Açıklamalar

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesine İlişkin İhracat Genelgesi

10 Kasım 2018 - 0:09 'de eklendi.

İhracat Genelgesi Açıklamalar

ÖZET: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın resmi internet sitesinde 06/11/2018 tarihinde duyurulan “İhracat Genelgesinde, ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında açıklamalarda ve düzenlemelerde bulunulmuştur.

4 Eylül 2018 tarihli ve 30525 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliği (İhracat Bedelleri Hakkında) (Tebliğ No: 2018-32/48)‘de ihracat bedellerinin döviz olarak Türkiye’ye getirilmesi ve bankalara bozdurulması konusunda düzenleme yapılmıştır.

Yayımlanan Tebliğde aşağıdaki konularda düzenleme yapılmıştı:

— 2018-32/48 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) ile 4 Eylül 2018 tarihinden itibaren altı ay süre ile ihracat bedellerinin 180 gün içerisinde Türkiye’ye getirilme ve %80’nın bankaya bozdurma zorunludur.

— Türkiye’de yerleşik kişilerce Tebliğin yürürlükte bulunduğu süre içinde fiili ihracı gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedel getirme süresinin Tebliğin yürürlükten kalktığı tarihten sonra sona ermesi halinde, Tebliğ hükümleri uygulanmaya devam edilecektir.

— İhraç edilen malların bedelinin süresinde yurda getirilerek, bankalara satılmasından ve ihracat hesabının süresinde kapatılmasından öncelikle ihracatçılar sorumlu olacaktır.

— Ticari amaçla mal ihracında, bedelleri yurda getirilme süresi içinde gelen ihracat ile ilgili hesaplar aracı bankalarca kapatılacaktır.

— Süresi içinde kapatılmayan ihracat hesapları aracı bankalarca 5 iş günü içinde muamelenin safhalarını belirtecek şekilde yazılı olarak ilgili Vergi Dairesi Başkanlığına veya Vergi Dairesi Müdürlüğüne ihbar edilecektir.

— Mücbir sebep halleri ile ilgili olarak yurtdışından temin edilecek belgelerin dış temsilciliklerimizce veya Lahey Devletler Özel Hukuku Konferansı çerçevesinde hazırlanan Yabancı Resmi Belgelerin Tasdik Mecburiyetinin Kaldırılması Sözleşmesi hükümlerine göre onaylanmış olması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın resmi internet sitesinde 06/11/2018 tarihinde duyurulan “İhracat Genelgesinde, ihracat bedellerinin yurda getirilmesine ilişkin usul ve esaslar hakkında açıklamalarda ve düzenlemelerde bulunulmuştur.

Söz konusu genelgede yer alan düzenlemeler aşağıdaki gibidir:

İhracat bedellerinin yurda getirilmesi

2018-32/48 sayılı Tebliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Tebliğ’in yürürlük süresi boyunca fiili ihracatı gerçekleştirilen işlemlere ilişkin ihracat bedellerinin yurda getirilme süresi fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günü geçemez. 180 gün azami süre olup bedellerin ithalatçının ödemesini müteakip doğrudan ve gecikmeksizin yurda getirilmesi esastır. İhracat bedellerinin en az %80’i bir bankaya satılır ve ihracat bedellerini alan bankaca DAB düzenlenir. Birinci fıkrada belirtilen 180 günlük süre içerisinde kalınması şartıyla ihracat bedeli dövizlerin yurda getiriliş tarihinden sonraki bir tarihte bankaya satılması mümkündür.

2018-32/48 sayılı Tebliğ’in yayımı tarihinden önce fiili ihracatı gerçekleştirilen ihracat işlemlerine ilişkin bedeller 2018-32/48 sayılı Tebliğ hükümleri kapsamında yer almamaktadır. Özelliği olan ihracat işlemlerine ilişkin olarak bu Genelgenin 7 nci maddesinde belirtilen süreler uygulanır. İhracat işlemlerine ait sözleşmelerde bedellerin tahsili için fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, bedellerin yurda getirilme süresi vade bitiminden itibaren 90 günü geçemez.

Öngörülen vadenin tespiti için ihracatçının yazılı beyanıyla birlikte vade içeren sözleşmenin ya da vadeyi tevsik niteliğini haiz proforma fatura veya poliçenin aracı bankaya ibrazı zorunludur. İhracat bedelinin satış tarihi DAB’in düzenlendiği tarihtir. Serbest bölgelere yapılan ihracat işlemleri 2018-32/48 sayılı Tebliğ hükümleri kapsamındadır. İran ve Suriye’ye yapılan ihracat işlemleriyle ilgili olarak 2018-32/48 sayılı Tebliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrası uygulanmaz.

İhracat bedellerinin tahsil şekilleri

İhracat bedelleri 2018-32/48 sayılı Tebliğ’in 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen ödeme şekillerine göre tahsil edilir ve GB’nin 28 inci hanesine tahsil işleminde kullanılan ödeme şekli yazılır. Birden fazla ödeme şeklinin kullanılması durumunda kullanılan diğer ödeme şekilleri GB’nin açıklama kısmına yazılır. İhracat bedellerinin beyan edilen Türk parası veya döviz üzerinden yurda getirilmesi esas olup, bedelin beyan edilenden farklı bir döviz üzerinden getirilmesi mümkündür. Türk parası üzerinden yapılan ihracat karşılığında yurda döviz getirilmesi mümkündür. İhracat bedelinin yolcu beraberinde efektif olarak yurda getirilmesi halinde gümrük idarelerine beyan edilmesi zorunludur.

Peşin döviz

Peşin ödeme olarak ihracatçının hesabına transfer edilen ihracat bedellerinin en az %80’i fiili ihraç tarihinden itibaren en geç 180 gün içerisinde bir bankaya satılır ve ihracat bedellerini alan bankaca DAB düzenlenir. Kaynak: TÜRMOB

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Göz muayenesi diş kontrollerinden daha düşük önceliğe sahip! Göz muayenesi diş kontrollerinden daha d...

Çocuğunuzun görme sorunları olup olmadığını nasıl anlarsınız ve bu konuda neler yapabilirsiniz? Düşük seviyelerdeki miyopluk bile, özel...

Gözlüğün Fendi mi, Gözün kendi mi? Gözlüğün Fendi mi, Gözün kendi mi?

Eskiden gözlük takmak neredeyse suç sayılırdı. “Dört göz” lakabı mı dersin, “bu ne ya büyüteç gibi” yorumu mu…...

EssilorLuxottica ve Roger Federer işbirliğini genişletiyor EssilorLuxottica ve Roger Federer işbirl...

EssilorLuxottica ve Roger Federer, Nisan ayının başında Roger Federer (“RF”) ve Oliver Peoples gözlükleri için işbirliklerini genişlett...

Taklit Gözlük Gerçek Tehlike! Taklit Gözlük Gerçek Tehlike!

Uzmanlar, özellikle sosyal medya üzerinden satılan "indirimli" gözlüklere karşı vatandaşları uyarıyor. O fiyatlara sadece görünüş benze...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Göz muayenesi diş kontrollerinden daha düşük önceliğe sahip! Göz muayenesi diş kontrol...

Çocuğunuzun görme sorunları olup olmadığını nasıl anlarsınız...

Gözlüğün Fendi mi, Gözün kendi mi? Gözlüğün Fendi mi, Gözün ...

Eskiden gözlük takmak neredeyse suç sayılırdı. “Dört göz” la...

EssilorLuxottica ve Roger Federer işbirliğini genişletiyor EssilorLuxottica ve Roger...

EssilorLuxottica ve Roger Federer, Nisan ayının başında Roge...

Taklit Gözlük Gerçek Tehlike! Taklit Gözlük Gerçek Tehl...

Uzmanlar, özellikle sosyal medya üzerinden satılan "indiriml...

Yeni gözler mi, yeni dertler mi? Yeni gözler mi, yeni dert...

Her yıl binlerce kişi gözlüklerinden kurtulmak için LASIK'e ...

Gözlük Hisseleri %7 Değer Kaybetti Gözlük Hisseleri %7 Değer...

Trump’ın Çin’e yönelik tarifeleri gözlük fiyatlarını doğruda...

Sektörün Görünmeyen Kahramanları: Atölyeciler Sektörün Görünmeyen Kahra...

Gözlük… Kimi zaman bir ihtiyaç, kimi zaman bir tarz ifadesi....

Gözü olan değil, Gönlüyle gören yönetsin! Gözü olan değil, Gönlüyle...

Bugün birliğin başında olanlar şunu bilmeli: Siz sektörü tem...

Marcolin’den güçlü finansal performans Marcolin’den güçlü finans...

2024 mali yılına ilişkin bireysel ve konsolide mali tablolar...

Zeiss, Hindistan’da e-ticaret modelini test ediyor Zeiss, Hindistan’da...

ZEISS Hindistan, yerel iş ortağı göz sağlığı uzmanları (ECP'...

Magazin HABERLERİ
Web TV