Ali Mutlu, kentlerin en işlek cadde, sokak ve meydanlarında seyyar satıcılar tarafından satışa sunulan dinlendirici ve numaralı gözlüklerin toplatılması gerektiğini söyledi.
19 Ekim 2018 - 10:27 'de eklendi.
Karadeniz Optisyen Gözlükçüler Derneği Başkanı Ali Mutlu, yetkisi olmayan insanların gözlük sattığını belirterek, tüm illerin valiliklerine çağrı yaptı.
Ali Mutlu, “Kentlerin en işlek caddelerin ve meydanında sahte numaralı ve dinlendirici gözlük satışı halen sürüyor. Maalesef ki, bu gözlükler insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor.
Gözlük fiyatlarının ucuz olmasına aldanan vatandaş, maalesef bu gözlükleri alıyor. Bırakın ucuz olmasını, yanlış numaralı gözlük kullanımı dahi insana büyük zararlar verebiliyor.
Bu sorunu gözlüğü yeni alan kişi değil, sonradan zararlarını gören biliyor. Bu gözlükler resmen büyüteçtir. Malzemesinin kalitesi oldukça düşüktür. Piyasada kontrolsüz satılan gözlükleri kullanan insanlarda katarakt hastalığı ortaya çıkmaktadır. İnsanlar ciddi sağlık sorunları ile uğraşmaktadır. Anlık olarak gözlüğü taktığında iyi gördüğünü hisseden insanlar, sonradan hastanelerde hastalıklarla mücadele ediyorlar. Bu hem insanların, hem de devletin zararınadır.
Gözlüklerin sokak aralarında satışlarını yapan işportacılar, ‘Bununla mı yoksa bununla mı iyi gördün?’ diyerek, insanlara gözlük seçmede de yardımcı oluyorlar. Bu insanlar doktor değildir, doktor bile gözlük numarası kararını zor verirken, anlık görüntüyle kararlar veriyorlar. Bu kesinlikle hatadır. Bu kesinlikle insan sağlığını hiçe saymaktır. Böyle bir şeyi kabul edemeyiz” ifadelerini kullandı.
PAZARDAN GÖZLÜK ALINMAZ
Gözlüklerin piyasadan toplanması için genelge yayımlandığını hatırlatan Ali Mutlu, “5193 sayılı Optisyenlik Hakkında kanunun 4 üncü maddesinde bu gözlüklerin satışını yapmak için kıstaslar belirlenmiştir. Bu satışı yapacak insanların, optisyen olması şerhi getirilmiştir. Bugün büyüteç gözlükler sokaklarda optisyen olmayanlarca 7/24 satılıyor.
Zabıtalar içki satan yere veya kapalı alanda sigara içenlere ve içerenlere ciddi cezalar kesiyor, ancak bu satışı yapanlara dur demiyor.
Valilikler, İl Sağlık Müdürlükleri ve belediye ekipleri görevlerini maalesef yapmamaktadır. Bunu çok merak ediyorum; neden gözlükler piyasadan toplanmıyor?
Amacımız, seyyar satıcılara mani olmak değil, insan sağlığı ile oynanmasını engellemektir. Gözlük ürünü olmayan ürünlerden, uyduruk malzemelerden üretilen 5-10 TL’ye satışa sunulan bu sahte ürünlerin piyasadan toplanması gerekmektedir.
Tarihi geçmiş gıdanın satılması nasıl yasaksa, bu nasıl engelliyorsa, sahte gözlüklerin satışı da engellenmelidir. Bu gözlükler satılamaz ve satılmamalıdır. Bu konuda vatandaşımız da duyarlı olmalı, büyüteç gözlükleri almamalıdır. Gözlüğü seyyar satıcıdan değil, gözlükçüden almalıdır. Pazardan gözlük alınmaz” dedi./ Gazete Gerçek
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...