T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü sağlık okuryazarlığını artırmak geliştirmek, göz sağlığını ve kamu sağlığını korumak amacıyla, resmi sosyal medya hesaplarında görsel afişler ve spot duyurular paylaşıyor.
31 Ağustos 2018 - 19:16 'de eklendi.
T.C. Sağlık Bakanlığı, Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü sağlık okuryazarlığını artırmak geliştirmek, göz sağlığını ve kamu sağlığını korumak amacıyla, resmi sosyal medya hesaplarında görsel afişler ve spot duyurular paylaşıyor.
T.C Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirmesi Genel Müdürlüğü
GÖZ SAĞLIĞINIZI KORUMAK İÇİN
Uzun süreli Bilgisayar, kullanımında gözlerinizi dinlendirin.
Kitap okurken, göz ile kitap arasından yeterli mesafe bırakın.
Başkasına ait gözlüğü kullanmayın.
Düzenli aralıklarla göz muayenenizi yaptırmayı ihmal etmeyin.
GÖRSELİ BİR AFİŞLE, göz sağlığını koruyacak temel spot uyarılar içeren duyuru paylaştı. Sağlık Bakanlığı tarafından Yapılan çalışmalar son derece yerinde bizlerinde de desteklediği faaliyetlerdir.Düzenli göz muayeneleri genel sağlık bakımınızın hayati bir parçasıdır.
Körlük ve görme kaybı vakaların en az% 50’sinde önlenebilir veya tedavi edilebilir, ancak erken teşhis bunun gerçekleşmesinin anahtarıdır.
Avrupalılar daha uzun yaşarken, başta diyabet veya diğer kronik hastalıklardan etkilenen insanlar gibi risk gruplarında körlüğe neden olan göz hastalıkları da artıyor.
Türkiye yaşlanıyor nüfus artışı azalıyor, yaşam süresi artıyor. Emekli olma yaşları yaşlanan nüfusu üretimde tutmak için artırılıyor.(Kadınlarda 58,Erkeklerde 60)
TÜİK verilerine göre, 2023 yılında Türkiye’deki yaşlı nüfus oranı % 10, 2’ye ulaşacak ve yaşlı sayısı 8,6 milyon olacağı öngörülüyor. Yaşlı nüfusun olumsuz etkileri 2030 yılında hissedilmeye başlayacaktır.
Periyodik düzenli göz muayenelerinizi ihmal etmeyin!
Düzenli göz muayeneleri genel sağlık bakımınızın hayati bir parçasıdır.
BAŞKASINA AİT GÖZLÜĞÜ KULLANMAYIN
Refraksiyon testleri muayene sadece gözlükle ilgili değildir. Bazen kötü yetersiz görme, tıbbi araştırmaya ihtiyaç duyan başka bir şey olabilir.
Bir göz problemi ne kadar küçük ve önemsiz gibi olursa olsun, göz muayenenizi Tedavisinin ertelenmemesi gerekir. Her zaman bir göz doktorunu ziyaret ederek, teşhis ve tedavi için erken davranılması gerekir. Düzenli göz MUAYENESİ körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhisine imkân verir.
İyi haber şu ki, birçok göz sorunu önlenebilir veya tedavi edilebilir. Muayene için ne kadar erken hareket ederseniz, göz ve görme sağlığınız için o kadar iyi olur. Sorunun göz ardı edilmesi, ertelenmesi, geciktirilmesi geri dönüşümü olmayan sağlık problemlerine sebep olabilir.
Düzenli göz muayenesi detaylı görme, üretimi artırır. Ülke ekonomisine katma değer katar.
Görme bozukluğu ve körlük çocuğu hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkiler. Görme bozukluğu çocuğun eğitim ve kendini geliştirme fırsatlarına erişimini kısıtlar. Erişkin bir aile bireyindeki görme kaybı, Görme kaybı, onu bir çocuğun bakımına muhtaç duruma sokabilir.
Öğrenciler her yıl kayıt yenilerken tam gördüklerine dair göz doktorundan alınmış bir raporu kayıt evraklarına eklenmesinin şart koşulmalıdır. Bu uygulama Avrupa’da birçok ülkede yapılmaktadır. Bu sayede, Öğrenciler tam görme ile eğitime başlar.
İnsanlar görmenin kendi kadar olduğunu zannetmektedir. Gözlük yeterli net görme çağdaş bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.
Gözlerimiz beynimizin adeta bir uzantısı gibi çalışır. Gözlerimiz vücudumuzun Dünya’ya açılan pencereleridir. Öğrendiklerimizin %83nü gözlerimizle sağlarız. Görmeyen çocuk öğrenemez. Okul başarısını olumsuz etkiler.
TÜİK, 2016’ya ait Karayolu Trafik Kaza İstatistiklerini açıkladı. Rapora göre, geçen yıl meydana gelen 1 milyon 182 bin 491 trafik kazasında 7 bin 300 vatandaş hayatını kaybetti. TÜİK’in iki yıldan beri ayrı olarak açıkladığı “kaza sonrası” ölüm vakaları bu yıl olay yerinde ölüm sayılarını geçti. Yeterli görme keskinliğine sahip olmak gözlük kullanmak trafik kazalarındaki can ve mal kayıplarının da azalmasını sağlar. Çevreye verilen zararı önler.
Sürücüler araç kullanırken göz sayısız sinyal ve bilgi uyarıları alır. Tüm duyumların %90 nı görsel algılardır. Başka bir ifade ile görme yeteneği, lüzumlu kararların ve hareketlerin %90’ını etkiler.
Ülkemizdeki kazaların ekonomik maliyeti çok yüksektir. Yine resmi verilere göre her yıl meydana gelen trafik kazalarında 20 milyar ekonomik maddi kayıp, çevre zararı, meydana gelmektedir. Trafik kazalarında kaybettiğimizi vatandaşımızın sayısı kurtuluş savaşında kaybettiğimiz şehit sayısından fazladır.
Göz sağlığını ülkemizde bir öncelik haline getirmenin ve genel nüfus arasında görme bilinci geliştirmenin merkezinde yer alması için çalışmalıyız.
Göz sağlığı, yeterli görme keskinliğinin sağlanması, TC Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı için öncelikli bir konu haline getirilmelidir. ÇAĞDAŞ modern bir toplum inşa etmek istiyorsak “düzenli göz muayenelerini ihmal etmeyiniz.
Taylan KÜÇÜKER/ Eczacı- Gözlükçü
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...