Tüm çocuklar oyuncakları sever ve tüm ebeveynler de bu sevgiyi bildikleri için oyuncak almaktan keyif alırlar. Görünüşte eğlenceli gibi gözükse de aslında bazı oyuncaklar çocuklar için ciddi tehlike oluşturabilmektedirler.
25 Haziran 2018 - 17:56 'de eklendi.
Amerika Tüketici Ürün Güvenliği Komisyonu’na göre her yıl milyonlarca çocuk oyuncaklardan kaynaklanan yaralanmalar nedeniyle hastanelere başvurmaktadır.
Bu yaralanmaların yaklaşık yarısı baş ve yüz yaralanmalarıdır ve bunların da birçoğu göz yaralanmalarıdır. Oyuncak kaynaklı yaralanmaların %35’i 5 yaş altı çocuklarda meydana gelmektedir.
Yapılan araştırmalarda ebeveynlerin oyuncak seçiminde nelere dikkat ettikleri sorusunda göz güvenliği son sıralarda yer almıştır. Araştırmanın bir başka üzücü yanı ise oyuncakların göz güvenliği tehdit edip etmediği konusunda ebeveynlerin yeterli bilince sahip olmadığının ortaya çıkmamasıdır.
Oyuncaklardan kaynaklanan göz yaralanmaları içerisinde en sık karşılaşılanları, kornea çizilmesi, göz içinde kanamalar ve retina dekolmanı olarak belirlenmiştir. Bu sorunlar göme kaybına sebebiyet verecek derecede ciddi sorunlardır.
Riskli Oyuncaklar
Çocuklar için oyuncak seçiminde dikkat edilmesi gereken ve özellikle uzak durulması gereken oyuncak türlerini 6 kategoride inceleyebiliriz.
1. Belirli Hedefe Atış Yapabilen Oyuncaklar: İçerisine çekilen nesneleri fırlatabilen bu oyuncaklar her ne kadar yumuşak ve zararsız gibi görünen yumuşak materyallerden üretilse de 75 metreye kadar cisim fırlatabilen bu oyuncaklar gözde ciddi yaralanmalara sebep olabilmektedir.
2. Su Tabancaları: Su atma özelliğine sahip bu oyuncaklar yakın mesafeden göze ulaştığında içerisindeki basınç sayesinde retina dekolmanı ve kalıcı görme kayıplarına neden olabilecek derecede gözlere zararlıdır.
3. Oyuncak balıkçılık aletleri: Her ne kadar zararsız gibi görünse de olta herhangi bir korumaya sahip değilse göze çarptığında ciddi göz yaralanmalarına sebep olabilmektedir.
4. Oyuncak kılıçlar, süngüler, bıçaklar: Bunların psikolojik etkilerini bilmemiz bile bizi bu oyuncaklardan uzak tutmak için yeter. Göze olası zararlarından bahsetmeye gerek bile yok değil mi?
5. Kimyasal maddeler içeren oyuncaklar: Bu ürünlerde yer alan kimyasallar gözle temas ettiğinde gözlerin tahriş olmasına ve kimyasal konjonktivit denilen ve pembe göz olarak da bilinen ciddi bir rahatsızlığa sebebiyet verebilmektedir.
6. Lazer işaretçiler ve parlak el fenerleri: Her ne kadar oyuncak kategorisinde olmasa da günümüzde lazer işaretleyicilerin çocukların ellerinde oyuncak olarak kullanıldığını görmekteyiz. Bunlarda yer alan ışık yoğunluğu ve şiddeti çocuklarda görme kaybına yol açacak kadar zararlıdır. Yüksek LED ışığı içeren el fenerleri ise çocuklarda geçici görme kaybına sebebiyet vermekte ve bunun sonucunda çeşitli düşme ve yaralanmalara sebep olabilmektedir.
World Against Toys Causing Harm (WATCH) isimli örgüt her yıl dünyanın en tehlikeli/zararlı oyuncaklarını belirliyor. 2017 yılında yayınladığı listeye göz attığınızda göz için ciddi tehlike oluşturan oyuncaklar görebilmekteyiz ve bu oyuncaklar hala çevrimiçi platformlarda satılabiliyor.
Eğer bir çocuğa oyuncak hediye alacaksanız almadan önce mutlaka ailesine danışmalısınız. Ayrıca oyuncak alışverişinde sanal mağazalar yerine oyuncağı görebildiğiniz ve ona dokunabildiğiniz mağazalardan almayı tercih edin. Böylece çocuğunuz için güvenli olup olmadığı konusunda daha fazla fikir sahibi olmuş olursunuz. Oyuncak etiketlerindeki yaş uyarılarını dikkate almakla birlikte çocuğunuz için güvenli oyuncak seçiminde bilgi düzeyinizi arttırın.
Çünkü maalesef bu uyarılar bazen güvenliği öncelikli planda tutmuyor olabiliyor. (Mesela 3 yaşındaki bir çocuk için uygun olarak işaretlenen kılıç gibi). Son olarak çocuğunuz için oyuncak alırken eğer varsa küçük kardeşlerini de mutlaka dikkate almanız gerekmektedir. Çünkü aldığınız oyuncak eğer küçük yaştaki çocuğa uygun değilse onu elinde değil ağzına atmaya çalışırken ya da atmış vaziyette görebilirsiniz.
Semih Kabak/ Öğretim Görevlisi
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...