Dünya nüfusunun yüzde 15’ine sahip Afrika kıtası, son 10 yılda en hızlı ekonomik büyüme gerçekleştiren 10 ülkenin 6’sını barındırıyor. Yatırımcıların markajındaki 54 ülkeli Afrika kıtasında, doğrudan Türk yatırımları ise 6 milyar dolara ulaşıyor.
12 Ağustos 2017 - 12:31 'de eklendi.
Dünyanın en büyük ikinci kıtası olan ve yıllık ortalama yüzde 5.4 büyüyen Afrika kıtası son yıllarda yatırımcıların yeni gözdesi oldu.
Afrika kıtasının 2015 yılı ekonomik büyüklüğü 1 trilyon dolarken, bu rakamın 2020’de 2.6 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Özellikle Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesinin yapıldığı 2008’den bu yana Türk yatırımcıların da ilgisini yönlendirdiği kıtada, Türk girişimcilerin yatırım büyüklüğü 6 milyar doları buluyor.
En büyük Türk yatırımlarının inşaat alanında gerçekleştiği kıtada, şu ana kadar üstlenilen bin 76 projenin değeri 54 milyar dolara ulaşıyor. Bu rakam Türkiye küresel yatırım hacminin yüzde 21’ine tekabül ediyor.
BEKLENEN YATIRIMCI
Bugün 1 milyarı aşan nüfusuyla ve bakir yatırım alanlarıyla yatırımcıların yeni ilgi odağı olan Afrika’da, doğrudan yabancı yatırımlar son 10 yılda beş kat arttı. Enerji, ulaşım, inşaat gibi alanlarda potansiyelin zirvede olduğu kıtada, her alanda yatırıma ihtiyaç duyuluyor. Afrika’da Çin, Fransa ve ABD yatırımları yoğunluk gösterirken, Türk yatırımcılar ise ‘Afrika ile beraber büyüme’ politikasıyla, Afrikalılarca ‘beklenen yatırımcı’ konumunda.
İHALEYE KATILMA İMKANI
Türkiye, 2013’ten bu yana Afrika Kalkınma Bankası’na üye. Bu üyelik Türk firmalarına Afrika’da açılan ihalelere katılma imkanı sunuyor. Ayrıca Türkiye’nin Tunus, Fas, Mısır, Morityus ve Gana ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bulunuyor. Kongo, Kamerun, Seyşeller ve Libya ile STA müzakereleri devam ediyor.
Kaynak: DEİK Türkiye-Afrika İş Konseyleri
Uzmanlar, özellikle sosyal medya üzerinden satılan "indiriml...
Her yıl binlerce kişi gözlüklerinden kurtulmak için LASIK'e ...
Trump’ın Çin’e yönelik tarifeleri gözlük fiyatlarını doğruda...
Gözlük… Kimi zaman bir ihtiyaç, kimi zaman bir tarz ifadesi....
Bugün birliğin başında olanlar şunu bilmeli: Siz sektörü tem...
2024 mali yılına ilişkin bireysel ve konsolide mali tablolar...
ZEISS Hindistan, yerel iş ortağı göz sağlığı uzmanları (ECP'...
Vatandaşın cebi yanıyor, gözlüğü bulanıyor. Sosyal Güvenlik ...
Tüketicilerin kalite ve marka odaklı tercihleri, ithalat rak...
Kering Eyewear, endüstriyel gelişim stratejisinin bir parças...