Kredi kartı bir ödeme aracıdır. POS cihazından çekilen bir kartı sadece satın alınan mal veya hizmetin bedelinin ödenmesi amacını taşımalıdır. Başka amaçla çekilmesi kredi kartıyla ilgili yasal düzenlemelere ve vergi yasalarına aykırıdır.
24 Eylül 2016 - 11:26 'de eklendi.
Hükumet iç piyasayı canlandırıp yerli üretimi teşvik etmek amacıyla, bireysel kredi ile kredi kartındaki sınırlamaları esnetmek için harekete geçti.
Peki Kredi Kartları ile ilgili dikkat etmemiz gereken hususları ne kadar biliyoruz?
Kredi kartıyla yapılan satışların belgelendirilmesi ve muhasebeleştirilmesi uygulamada gerçekten büyük bir sorun oluşturmaktadır. İş yeri sahipleri ve ön muhasebe elemanları gerekli düzenlemelere genellikle uymamaktadırlar. Bunların aşağıdaki kurallara mutlaka uymaları gerekir.
Başka amaçla çekilmesi kredi kartıyla ilgili yasal düzenlemelere ve vergi yasalarına aykırıdır.
Bu nedenle, satın alınan mal veya hizmetin bedelinin ödenmesi dışında kesinlikle POS cihazından kredi kartı çekilmemesi gerekir.
1- Temel ilke olarak kredi kartı kimin adına ise satış faturası da o kişi adına düzenlenmelidir. Aksi durumda, kart sahibinin müşteri adına ödeme yaptığının tarafların imzalarını taşıyan açıklayıcı bir tutanakla belgelendirilmesi ve faturaya iliştirilmesi gerekir.
2- Fatura kredi kartının çekildiği tarih itibariyle düzenlenmelidir.
3- Taksitli satış ise taksitlendirme kart POS cihazından çekilirken yapılmalıdır. Satış veresiye yapılıp sonradan taksit ödemelerinde kart çekilmemelidir.
4- Kredi kartıyla fatura tutarı arasında uyum olmalıdır. ( Kısmen kredi kartıyla kısmen nakit olanlar hariç )
5- Kredi kartıyla yapılan satışlarda ya faturaya kredi kartı slibi eklenmeli veya faturanın üstüne satışın kredi kartıyla yapıldığı ve hangi bankanın kartıyla yapıldığının belirtilmesi gerekir.
6- 108 nolu hesabın altında banka adlarına göre yardımcı hesap açılmalı ve fatura işlenirken POS tan çekilen tutar bu hesaba borç kaydedilmelidir. Aylık KDV Beyannamesi verilirken de İnternet Vergi Dairesinden sorgulama yapılarak bu hesaba yazılan tutarların Maliye Bakanlığının bankalardan aldığı bilgilerle karşılaştırılıp uyum sağlanmalıdır.
İlk 5 madde doğrudan mükelleflerin ve ön muhasebe elemanlarının titizlikle uymaları gereken kurallardır. 6. madde ise muhasebenin yapması gerekendir.
Eğer yukarıdaki kurallara uyulur ve Maliye ile uyum sağlanırsa bu konuda sorun yaşanmaz. Aksi durumda, her zaman Maliye ile başın derde girmesi kaçınılmazdır.
Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alan optisyenler, belediyeden a...
Optik sektörünün dünya devi EssilorLuxottica, bu vizyonla Gü...
Son günlerde sektörümüzde yaşanan gelişmeler, aslında uzun y...
Yıllardır geceleri direksiyon başına geçmeleri yasaklanan mo...
Optisyenlik mezunları için lisans tamamlama hakkı yıllardır ...
Ankara’da faaliyet gösteren gözlükçüler, uzun yıllardır iş b...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddeler düzeltilerek haz...
ABD’nin ağırlaştırdığı gümrük tarifeleri, İtalyan gözlük end...
Puanlar yükseliyor, ilgi sürüyor ama iş bulmak zorlaşıyor. O...