6331 sayılı Yasannın 6/1-a) maddesi uyarınca “İş yerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik” 29.06.2015 tarih ve 29401 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
23 Haziran 2016 - 17:49 'de eklendi.
Sayın Meslektaşlarım;
Türkiye genelinde meslektaşlarımızdan derneğimize yoğun olarak gelen 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkındaki sorularınız üzerine, Konunun doğru anlaşılabilmesi için Hukuk Müşavirliğimize görüş sormuş bulunmaktayız.
Hukuk Müşavirimizin yazısını dikkatli okumanız, gerekli iş ve işlemleri yapmanız menfaatiniz icabıdır.
Tüm Optisyen ve Gözlükçüler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
Mahmut YETİM
30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 9. maddesi uyarınca “İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Tebliği” ile “İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi”26.12.2012 tarihli ve 28509 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ‘nın 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğü girecek olan kanun maddeleri uyarınca;” Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren; a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/16 md.) Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler.
” Yukarıda sözü edilen mevzuat hükümleri kapsamında Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda eczacılık ürünlerinin perakende ticareti yapan, Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda tıbbi ve ortopedik ürünlerin perakende ticareti yapan, Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda gözlük, kontak lens, gözlük camı vb. perakende ticareti (gözlükçülerin hizmetleri) yapan işyerleri az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinden kabul edilmiştir ve az tehlikeli sınıfta yer alıp 50’den az çalışanı olan diğer işyerleri gibi işbu Kanunun bu tip işyerleri açısından da 01.07.2016 tarihinde yürürlüğe gireceği hüküm altına alınmıştır. Ayrıca, 6331 s.lı Yasa’nın 6/1-a) maddesi uyarınca “İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik” 29.06.2015 tarih ve 29401 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu Yönetmelik ile, ondan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili tarafından yürütülebilmesine ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir.
Yönetmeliğin 5/1-m maddesine göre, “Bu Yönetmelikte belirtilen eğitimi tamamlayan işveren veya işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatında iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimine verilen görevleri, 7 ve 8 inci maddelerde belirtilenler hariç olmak üzere yürütebilir.” , 5/2-m maddesine göre ise, “Bu Yönetmelik kapsamında işveren veya işveren vekilleri, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını ya da bir kısmını hizmet alımı yoluyla da temin edebilir.” Netice itibariyle; 01.07.2016 yürürlük tarihli söz konusu kanun maddeleri uyarınca Optisyenlik ve Eczacılık ürünleri perakende satışı yapan işverenlerin her hangi bir idari yaptırıma maruz kalmaması açısından Bakanlık onaylı düzenlenecek olan İş Sağlığı ve Güvenliği sertifika programlarına kayıt yaptırarak bu sertifikaları temin etmeleri gerekmektedir veyahut işverenler iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin tamamını ya da bir kısmını hizmet alımı yoluyla da temin edebilirler.
Bilgilerinize arz ederim.
İyi çalışmalar,
Av. Yiğit YEŞİL
“İş Güvenliği Uzmanı” olmak isteyen optisyenlerin dikkatine!
“İş Güvenliği Uzmanı” olmak isteyen optisyenlere yeni fırsat…
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...