Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Kişioğlu, korsan gözlüklerin denetlenmediği yönünde çıkan haberlerde yer alan ifadelerin gerçekle bağdaşmayan söylemler olduğunu kaydetti.
17 Haziran 2016 - 15:17 'de eklendi.
Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Muhsin Kişioğlu, güneş gözlüğünün aksesuar olmadığını, gözü güneşin zararlı ışınlarından koruyan sağlık ürünü olduğunu belirtti.
Ancak güneş gözlüklerinin Sağlık Bakanlığı’na bağlı olmayan bir ürün olduğuna dikkat çeken Dr. Kişioğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ilgili yönetmeliği çerçevesinde imalat, ithalat, dağıtım, piyasaya arz, hizmete sunum ve denetiminin yapıldığını açıkladı.
Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Kişioğlu, korsan gözlüklerin denetlenmediği yönünde çıkan haberlerde yer alan ifadelerin gerçekle bağdaşmayan söylemler olduğunu kaydetti. Dr. Kişioğlu kamuoyunun doğru bilgilenmesi amacıyla ilgili kanun ve yönetmelikleri de anımsattığı açıklamasında şunlara yer verdi:
“İlgide kayıtlı gazete haberinize istinaden konu hakkında tarafınıza bilgilendirme yapılması gerekli görülmüştür. Optisyenlik müesseseleri hakkındaki iş ve işlemler 26.06.2004 tarihli, 25504 sayılı ve 5193 Kanun numaralı “Optisyenlik Hakkında Kanun” ile 18.01.2014 tarihli ve 28886 sayılı “Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde yapılmaktadır.
Yukarıda bahsi geçen yönetmeliğin 5. maddesi “Optisyenlik mesleğini icra etmeye yetkili olanları”;
a) Kanunun 4’üncü maddesine göre, optisyenlik alanında en az ön lisans seviyesinde meslekı eğitim ve öğretim veren meslek yüksekokullarından mezun olanlar veya bu konuda yurt dışındaki bir eğitim ve öğretim kurumundan alınmış diplomalarının denkliği yetkili makamlarca kabul edilenler, optisyen unvanını kullanmak suretiyle,
b) Kanunun 5’inci maddesine göre, tabiplik yapmamak kaydıyla, göz hastalıkları uzmanı tabipler,
c) Kanunun geçici 1’inci maddesi uyarınca gözlükçülük ruhsatnamesine sahip olanlar, gözlükçü unvanını kullanmak suretiyle, optisyenlik mesleğini icra edebilir.” şeklinde tanımlamakla birlikte ilgili gazete yazınızda konunun uzmanı olarak bahsi geçen kişi ilgili müessesenin sahibi olup optisyenlik mesleğini icra etmemektedir.
Optisyenlik müessesesi açmak isteyenler bizzat veya mesul müdürü tarafından müessesenin açılacağı adresin, müessesenin isminin, sahip ,veya sahiplerinin belirtildiği ve açılma işlemlerinin başlatılmasını talep eden bir dilekçe ile İl Sağlık Müdürlüğü’ne başvurur. Yönetmeliğin ilgili maddesi gereğince hazırlanan başvuru dosyası, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından başvuru tarihinden itibaren 15 gün içerisinde yerinde incelenir. İnceleme sonucunda uygun başvurusu bulunanlara İl Sağlık Müdürlüğü tarafından optisyenlik müessesesi ruhsatnamesi düzenlenir.
İl Sağlık Müdürlüğü’nün, optisyenlik müesseselerinin açılışı, faaliyeti, denetimleri ve diğer hususlardaki sorumlulukları arasında; “( … ) Müesseseleri, bu yönetmelikte belirlenen aralıklarla rutin veya gerekli görüldüğünde denetlemek” yer almaktadır. Yine yönetmeliğin Denetim başlıklı 26. maddesinde ise; ” (1) Optisyenlik müessesesi, Kurum veya il müdürlüğü tarafından oluşturulan bir ekip tarafından düzenli olarak denetlenir. Olağan denetimler il müdürlüğünce yılda en az iki kez yapılır. Şikayet, soruşturma veya kurumun talebi üzerine olağan dışı denetimler yapılabilir.” şeklinde ifade edilmiştir. Optisyenlik müesse-selerinin denetimi yılda en az iki defa olmak üzere, ilgili kanun ve yönetmelik çerçevesinde vatandaşlarımızın daha sağlıklı ve kaliteli hizmet almasına yönelik yapılmaktadır.”
“GERÇEKLE BAĞDAŞMAYAN SÖYLEMLER”
Dr. Kişioğlu devamla şu açıklamayı yaptı:
“Müdürlüğümüze ulaşan her türlü (sözlü, yazılı) şikayetler dikkate alınmakta ve konu hakkında gerekli incelemeleri yapmak üzere personel görevlendirilmesi yapılmaktadır. Sistemde oluşan aksaklıkları, yanlışlıkları ilgili kurumlara iletmek bir vatandaşlık görevidir.
Güneş gözlüğü bir aksesuar değildir. Gözümüzü güneşin zararlı ışınlarından koruyan bir sağlık ürünüdür. Ancak güneş gözlükleri Bakanlığımıza bağlı olmayan bir üründür. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 09/02/2004 tarihli ve 25368 sayılı “Kişisel Koruyucu Donanım Yönetmeliği” çerçevesinde imalatı, ithalatı, dağıtımı, piyasaya arzı, hizmete sunumu ve denetimi yapılmaktadır. Bu nedenle optisyenlik müesseseleri dışında giyim mağazaları, bijuteriler, pazarlar, takı satış yerleri ve seyyar satıcılar tarafından da satılabilmektedir.”
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...