Optisyenler istihdam sıkıntısı çekiyor buna karşın istihdama yönelik bir çözüm yok. İşletme sahibinin işini kolaylaştıracak düzenleme yok.
31 Temmuz 2016 - 17:18 'de eklendi.
Kanun gücüyle para kazanma iş modelini benimseyen dernek yöneticileri mesleği raptı zap altına almak üzere akla mantığa sığmayan; kanun, yönetmelik, genelge, yönergeleri yayımlatarak meslektaşının önünü açacağına tam tersi iş yaşamını zorlaştırmakta, elini kolunu bağlamakta, sektörü dar gömlek içine hapsedip hareket kabiliyetini yok etmekte.
Mesul müdürlük hakkındaki düzenlemeler de bu kapsamdadır.
Mesul müdürü çalışan kabul eden mevzuatın yazım dili katı ve çözüme yönelik kapalı bir kapıdır.
Mesul müdürün izin kullanma süresi 30 günle sınırlandırılmıştır. Neden?
İş akdinde işçi ve işveren arasındaki akde göre yasal izin süreleri dışında da tarafların mutabakatıyla fazla izin yapılması mümkündür. Yönetmelikle bu durum neden sınırlandırılır?
Diğer örnek; Mesul müdür aynı zamanda müessese sahibidir ve şartları yerine getirdikten sonra dilediğince izin kullanır. Yasa koyucu bunu neden sınırlama ihtiyacı duyar?
Optisyenler istihdam sıkıntısı çekiyor buna karşın istihdama yönelik bir çözüm yok. İşletme sahibinin işini kolaylaştıracak düzenleme yok.
Mesul müdürü haricinde işletmesinde kayıtlı optisyen çalıştıranların bu personeli “vekil” optisyen statüsünde kabul görmelidir.
İşletmenin başında il sağlık müdürlüğüne kayıtlı “optisyenin” birinin bulunması esas olmalıdır.
Denetimlerde müessesede kayıtlı optisyenlerden herhangi birisi varsa işletmenin mesul müdürünün o an iş başında olmaması bir eksiklik olarak görülmemelidir.
Yürürlükteki mevzuat çeşitli nedenle müesseseden uzaklaşan mesul müdürü cezalandırmak üzerine kurgulanmıştır ve denetmenler bu durumu gerektiğinde bir tehdit unsuru olarak kullanmasının önü açılmıştır.
365 gün 12 saat açık müesseselerde iş kanununa göre min 2 mesul müdür isdihdamı gerekir. Kaldı ki rasyonel olarak 3 kişi çalıştırılması doğrusudur.
Mesul müdürlük mevzuatının kölelik şartları içeren metni düzeltilip zamanın ruhuna ve düzenine uygun hale getirilmesi gerekir.
Yönetmelik; denetimlerde müessesede il sağlık müdürlüğüne kayıtlı optisyenlerden birinin işin başında olması esastır. Şeklinde düzenlenerek sorun çözümlenmelidir.
İş akitleri vekil mesul müdür olarak yapılmalı.
SGK sözleşmeleri ; “varsa vekil mesul müdür” şeklinde düzenlenmelidir.
Çoklu optisyen çalıştıran işletmelerde; Mesul müdürün her müesseseden uzaklaşmasında idareye bildirim zorunluluğu de kaldırılmalı. Bu tip iş yerlerinin Denetlenmesi esnasında iş başında optisyen bulunmadığında da gerekli işlem yapılmalıdır.
Tek optisyen çalıştıranlar da mevzuatın emredici hükümlerini yerine getirmekle yükümlü kılınmalıdır. Bu AVM gözlükçüleri içinde geçerlidir. Bu mevzuata göre tıpkı eczaneler gibi optik mağazalar da tek kişi çalışma şartlarına uygun mesai düzenine geçirilmelidir. Ya da gerekli düzenleme yapılması için girişimde bulunmalıdır.
Hakan Ertunk
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...