a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Optisyenlik Eğitiminde Baraj

Tıp, mühendislik, mimarlık ve hukuktan sonra önümüzdeki yıl eğitim, eczacılık ve diş hekimliğine de baraj getirilmesi gündemde. YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, “Bu ülkede diplomanın pul olmamasını istiyoruz” dedi.

25 Mart 2016 - 14:11 'de eklendi ve 2496 kez görüntülendi. A+A-

Optisyenlik Eğitiminde Baraj

Her platformda gündeme getirilen eğitiminin sınırlandırılması konusunda adım atılıyor.

YÖK’ ten baraj açıklaması

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bu yılki sınavlardan sonra eğitim, eczacılık ve diş hekimliği fakültelerine başarı sırası şartı getirmeyi düşündüklerini söyledi.

“Türkiye genelinde 50 üniversitede eğitim veren optisyenlik programlarından yılda ortalama 3900 kişi mezun olmaktadır. Optisyenlik meslek yüksek okullarından mezun olan gençlerin, sektörde optisyenlik müessesesi açmasının dışında başka yapabilecekleri iş imkanı bulunmamaktadır. Devlet, birçok sağlık meslek ön lisans mezunlarına, kamuda istihdam sağlarken, optisyenlere ne yazık ki böyle bir şans henüz verilmemiştir.

Türkiye genelinde 5500 civarında optisyenlik müessesi bulunmaktadır. Yıllık mezun sayısı 3900 kişi ile ülkemizdeki optisyenlik müessesesi sayısı 5500 olmasının kıyaslanmasında tezat durum çok net bir şekilde gözükmektedir. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ ın optisyenlik MYO’ lara da mutlaka bir baraj uygulaması getirmelidir.”

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), eğitim kalitesini artırmak için tıp fakültelerine 40 bin, hukuka 150 bin, mühendisliklere 240 bin ve mimarlığa 200 bin barajı getirmişti. Ayrıca YGS baraj puanını 140’tan 150’ye çıkarmıştı. Hem akademi camiasından hem STK’lardan ve fakülte dekanlarından gelen talep üzerine YÖK önümüzdeki yıl da eğitim, eczacılık ve diş hekimliğine başarı sıralaması getirmek için çalışma yapmayı planlıyor.

Taban başarı sırası şartı

Yükseköğretim Program Atlası’nın tanıtımında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yüksek öğretimde girdi kalitesinin yükseltilmesi amacıyla son bir yıl içinde önemli kararlar aldıklarını belirterek şunları söyledi:

“Tıp, mühendislik, mimarlık ve hukuka girişte taban başarı sırası getirdik. YGS barajını 140’tan 150’ye çıkardık. Başka programlar için de aynı istikamette karar almak için çalışmalarımız sürüyor. Bu yılki sınavlardan sonra eğitim, eczacılık ve diş hekimliği fakültelerine başarı sırası şartı getirmeyi düşünüyoruz. Zira bu ülkede diplomanın pul olduğu bir dönem yaşanmasın istiyoruz. Elbette bu tedbirler girdi esaslı; süreç ve çıktı esaslı düzenlemeler de gerekli. Bu yolda da adımlar atıyoruz. Atmaya da devam edeceğiz.”

Bilinçsiz tercihlerin sonucu…

YÖK, bilinçli tercih yapılması için 13 Mart’ta düzenlenecek YGS öncesi “Yükseköğretim Program Atlası”nı da devreye soktu. Sistemi anlatan Saraç, şöyle devam etti:

“2015’te tercih yapan 1 milyon 239 bin 800 kişinin 784 bin 950’si örgün programlara yerleşmiş. Ancak bu adaylardan 100 bin 732’si kazandıkları programlara gidip kesin kayıt yaptırmamışlar. Kayıt yaptırmama davranışının ardında da bilinçli yapılmayan tercihlerin yattığını söyleyebiliriz. YÖK Program Atlası bir ‘tercih robotu’ değil. Üniversiteleri, mezun izleme birimi kurmaları için de teşvik ediyoruz.

KPSS ve TUS’a giren mezunların merkezi sınavlardaki başarılarını da açıklamak istiyoruz. Sisteme ilerleyen zamanlarda üniversitelerin mezun ettiği öğrencilerin işe yerleşme oranı ve mezunların merkezi sınavlardan aldıkları puanlar da eklenecek SGK ile imzaladığımız protokolle de mezunların hangi alanlarda çalıştıkları bilgisine de ulaşabilecek.”

“ATLAS” ın modülleri…

Yükseköğretim Program Atlası, Lisans Atlası, Önlisans Atlası ve YGS-LYS Net Sihirbazı olmak üzere üç modülden oluşuyor. Sistem şöyle işliyor:

– Sistem, “yokatlas.yok.gov.tr” internet adresinde hizmet veriyor.

– Yüzde 100 mobil uyumlu geliştirilen YÖK Program Atlası’na kullanıcılar internete bağlı bilgisayarlarından, tablet ya da cep telefonlarından ücretsiz girebiliyor.

– Deneme sınavından alınan puanla sisteme girilerek hangi üniversitede kaç kontenjan olduğu, en son öğrencinin kaç puanla girdiği, hangi liselerden öğrencilerin üniversiteli olduğu gibi bilgilere ulaşılabiliyor.

– Öğrenciler hedeflerindeki lisans/önlisans programlarının detaylarını inceleyebiliyor.

– Öğrenciler net sihirbazında hedefledikleri programlara ortalamada kaç net ile girileceğini görerek YGS için taktik belirleyebiliyor.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazırladığı düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Maliye ekipleri İstanbul'un ç...

Aile boyu dolandırıcılık Aile boyu dolandırıcılık

Sahte Dolarlarla alışverişe çıktılar, Yabancı uyruklu aile, beğendiği gözlüğü alarak ödemeyi sahte dolarla gerçekleştirdi. Sahte doları...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

Magazin HABERLERİ
Web TV