Sağlık kaygıları nedeniyle Gözlük, olumsuz ekonomik ve politik koşullara rağmen yeni zincir optik mağazaların ve meslek yüksek okullarının açılması sonucu olarak 2015 yılında kayda değer satış büyümesi görülmüştür.
12 Ağustos 2016 - 0:05 'de eklendi.
Euromonitor şirketinin 2015 Türkiye Gözlük Pazarı Araştırması
Türk halkı arasında Gözlük kullanımı artıyor.
Önceki yıllara oranla daha fazla kişi, hekim tarafından reçete edilmiş gözlük satın almıştır. Beş yaşına ulaşmayan çocukların, eğitim standartları nedeniyle anneler genelde ilkokula başlamadan önce çocuklarına bir göz testi yaptırıyor. Çocuklar televizyon ve bilgisayar önünde daha fazla zaman harcayarak, daha erken yaşta görme sorunları yaşamaya başlıyor. Aynı zamanda, Türk tüketiciler ile yapılan araştırma da modaya uyum ve aksesuar olarak ikinci gözlük alışkanlıklarının da giderek yaygınlaştığı dikkat çekmektedir.
Gözlükler ve kontakt lensler öncelikli tercih
Gözlükler ve kontakt lensler Türkiye’de görme sorunlarının düzeltimin de tüketici harcamaları için yarışırlar.
Gençler, estetik kaygılar nedeniyle kontaktlensleri, yaşlı kuşaklar ise kullanımının ve bulunmasının daha kolay olduğu düşüncesiyle gözlükleri tercih ediyorlar. Türk tüketicilerin çoğunluğunun kontakt lens yerine gözlük satın almaya eğilimi olmasının nedeni SGK (Türk Sosyal Güvenlik Sistemi) nin aynı oranda kontakt lensler geri ödemesinin bulunmayışı.
Öte yandan, lazer göz ameliyatı hem gözlük, hem de kontakt lens için potansiyel bir tehdit olmaya devam edecektir.
Türkiye pazarında birçok farklı gözlük markası mevcuttur. Bunların üretim ve pazarlama girişimleri genellikle belirtilen belirli alanları hedeflemektedir.
Kontakt lens rekabet ortamında Alcon, Bausch & Lomb Sağlık Optik Ürünleri Tic A.Ş. ve Johnson & Johnson Sıhhi Malzeme San. Liderliği taşımaktadır.
İnternet perakendeciliği etkisi artmaya devam ediyor
2015 yılında Türkiye’de gözlük için önemli bir dağıtım kanalı olarak Optisyenlik Müesseseleri, mağaza bazlı perakendecilik satışları ağırlıklı olarak dikkat çekmektedir. Türk tüketicilerin çoğunluğu herhangi bir riskleri önlemek amacıyla sertifikalı gözlükçülerden gözlük satın almayı tercih ettiler.
Bununla birlikte, Türk tüketiciler, fiyatların daha uygun olduğu düşüncesiyle internetten online gözlük ve kontaktlens ürünleri satın almaya başlamıştır. Ancak, öngörülen kontakt lensler ve gözlükler internet perakendeciliği Türkiye’de yasaktır. Sağlık Bakanlığının, tüketicilere yasağı hatırlatan uyarılarına rağmen, online portalları özellikle kontakt lens, pay kazanmaya devam etmektedir. Renkli kozmetik lenslerin optisyenlik müesseselerinde deneme yapılmasının yasak oluşu, online olarak tüketicilerin programlar ile deneme yapabilmeleri, internet pazarının satışlarını artırmasına yardımcı olmaktadır.
Pozitif görünüm
Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar Türkiye’de gözlük pazarında, miyop veya astigmat vaka sayısında bir artışa yol açacaktır. Kontakt lens kullananların sayısı potansiyel büyüme ile lens kullanım oranı dikkate alındığında ise giderek artması beklenmektedir. Daha fazla kişi ücretsiz tıbbi bakım erişimi ile, görme eksiklikleri için çözümler bulma konusunda daha fazla çaba sarf edecektir. Bu reçete sayısı, gözlük camı ve çerçeveler için talebi canlandırması bekleniyor. Türk Gözlük pazarının yakın bir gelecekte daha da büyümesi beklenmektedir.
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...