Göz hastalıklarında yabancılar Amerika’ya değil Türkiye’ye gelmeye devam ediyorlar.
26 Ekim 2015 - 9:54 'de eklendi.
ATO Sağlık Özel İhtisas Komisyonunun, “Ankara Sağlık Turizmi Pazarı Değerlendirme Çalışması Araştırma Raporu 2015″e göre Endonezya, Rusya, Meksika ve Polonya’da yaşayanların yurt dışında ucuza tedavi olma eğilimi diğer ülkelere göre daha yüksek.
ABD’de tedavi tercihinde teknolojik donanım, yasal güvence, kalite ve medikal etik öne çıkarken fiyatların yüksek bulunduğu tespit edildi. Hindistan, paket programları ve uygun fiyatlarıyla dikkat çekerken Singapur ve Tayland hem turizm kapasitesi hem de düşük maliyetleri nedeniyle tercih ediliyor.
Türkiye ise Hindistan’a yakın fiyatlarıyla sağlık turizminde rekabet ortamı yaratıyor.
Ülkede sağlık turizminde lider konumdaki İstanbul’u, Ankara, Bursa, Malatya, Adana ve Antalya izliyor. Özellikle kemik iliği naklinde Türkiye’deki fiyatların Hindistan’a çok yakın olduğu saptandı.
Türkiye’ye en fazla “medikal turist” Libya’dan…
Sağlık turizmi teşviklerinin 2011-2012 yıllarında başladığı Türkiye’de, 2012’de 261 bin 999 uluslararası hasta tedavi oldu. Bu hastaların yüzde 65’ini ülkeye “medikal” amaçlı gelen turistler oluşturdu.
Tedavi için gelen turistler en çok göz hastalıkları, ortopedi ve iç hastalıkları kliniklerinde hizmet aldı. Bu alanları kulak, burun, boğaz, kadın hastalıkları, genel cerrahi ile diş hastalıkları takip etti.
Türkiye’ye en fazla “medikal turist” Libya’dan geldi, bu ülkeyi Almanya, Irak ve Azerbaycan izledi.
Türkiye’nin konumu avantaj sağlıyor
Türkiye’ye Türk Cumhuriyetleri ve yakın coğrafyadaki Libya, Somali ve Moritanya gibi Müslüman ülkelerin yanı sıra Ortadoğu, Avrupa ve Amerika’dan da hastalar geliyor.
Türkiye’nin sağlık turizmindeki gücü hekim kalitesi, hızlı erişim ve uygun fiyatlardan kaynaklanıyor. Coğrafi konum ve turizm deneyimi de Türkiye’yi rekabette avantajlı hale getiriyor.
Türkiye’nin medikal turizm geliri 2012’de yaklaşık 2 milyar dolar gerçekleşti. 2023’te ise sağlık turizmi gelirinde 5 kat artış bekleniyor. Sağlık turizminde Türkiye’nin yabancı dil, denetim ve yönetim gibi sorunları bulunuyor.
Sağlık turizminde ulusal hedefler
Kalkınma Bakanlığının “Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı Eylem Planı”na göre 2018’e kadar ileri yaş turizminde 150 bin yabancı turist ve 750 milyon dolar gelir hedefleniyor. 1 milyon 500 bin yabancı termal turist, 100 bin yatak kapasitesi ve 3 milyar dolar gelir de hedefler arasında yer alıyor.
Medikal turizmde ise 750 bin hasta ve 5,6 milyar dolar gelir elde edilmesi ve dünyanın ilk 5 destinasyonu arasına girilmesi amaçlanıyor.
SGK’nın iki yılda bir uyguladığı gözlük geri ödeme politikas...
ABD’nin Çin Menşeli Optik Ürünlere Vergi Artışı, Gözlük Sekt...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Çocuğunuzun görme sorunları olup olmadığını nasıl anlarsınız...
Eskiden gözlük takmak neredeyse suç sayılırdı. “Dört göz” la...
EssilorLuxottica ve Roger Federer, Nisan ayının başında Roge...
Uzmanlar, özellikle sosyal medya üzerinden satılan "indiriml...
Her yıl binlerce kişi gözlüklerinden kurtulmak için LASIK'e ...
Trump’ın Çin’e yönelik tarifeleri gözlük fiyatlarını doğruda...
Gözlük… Kimi zaman bir ihtiyaç, kimi zaman bir tarz ifadesi....