a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Hammadde ithalatına yeni düzenleme

Birçok sanayi kuruluşunun hammadde ithalatını düzenleyen Ürün Güvenliği Denetimi Tebliği, yeni haliyle uygulamaya girdi.   Yeni tebliğde, 17 Şubat 2015 tarihinde yayımlanan tebliğden sonra yaşanan yığılmaların önüne geçilmesini sağlayacak, çevre ve geri dönüşümde uluslararası standartları hayata geçirecek konular yer alıyor.   Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, plastik başta olmak üzere birçok sektörün önünü açacak tebliğin […]

20 Mart 2015 - 13:00 'de eklendi ve 1329 kez görüntülendi. A+A-

Hammadde ithalatına yeni düzenleme

Birçok sanayi kuruluşunun hammadde ithalatını düzenleyen Ürün Güvenliği Denetimi Tebliği, yeni haliyle uygulamaya girdi.

 

Yeni tebliğde, 17 Şubat 2015 tarihinde yayımlanan tebliğden sonra yaşanan yığılmaların önüne geçilmesini sağlayacak, çevre ve geri dönüşümde uluslararası standartları hayata geçirecek konular yer alıyor.

 

Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, plastik başta olmak üzere birçok sektörün önünü açacak tebliğin son halini alması için sektördeki kuruluşlarla birlikte ilgili bakanlıklar nezdinde yoğun çaba gösterdiklerini söyledi. Korkut, “Çocuklarımızın oyuncak ve giysilerinden sağlık ekipmanlarına, gıda ambalajlarından ev içerisinde kullanılan eşyalara kadar hayatımızın her alanında kullanılan ürünlerin hammaddesinin menşei ve orijinal olması çok önemli.” dedi.

 

Türkiye’de birçok sanayi kuruluşunun hammadde ithalatını düzenleyen Ürün Güvenliği Denetimi Tebliği (2015/29), yeni haliyle Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliği değerlendiren Genel Müdür Korkut, atık ürünlerin ithalat yoluyla Türkiye’de sanayiciye yeniden hammadde olarak gelmesini düzenlediğini anlattı: “Üretime girmemesi gereken ya da sadece belli alanlarda kullanılabilecek hammaddeleri belirliyor. Bu tebliğle adeta nihai bir ürünün, hammaddeden itibaren takibi ve kontrolü yapılmış oluyor. Tebliğ, Türkiye’de geri dönüşümün gelişmesi açısından önemli. Plastik sektöründe orijinal hammadde kullanımını teşvik ederken olumsuz imajının giderilmesine katkı sağlayacak. Daha da önemlisi ise sanayiciler arasında hammadde maliyetleri açısından oluşan haksız rekabeti azaltacak.”

 

Geçen şubat ayında yayımlanan Ürün Güvenliği Denetimi Tebliği ile ithalattaki suistimaller ve üreticiler arasında yaşanan haksız rekabetin önlenmesinin hedeflendiğini vurgulayan Korkut, uygulamada tebliğdeki bazı belirsizlikler sebebiyle gümrüklerde yığılmanın ortaya çıktığını dile getirdi. Bu süreçte faal rol alarak sanayici ve sektör kuruluşlarıyla birlikte çözüme yönelik çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Bugün yayımlanan tebliğle birlikte ithal edilen hammaddenin fatura, üretici belgesi ve analiz sertifikasının gümrük idaresine verilmesi ile ithalata izin verilecek. Çevresel kontroller, ilgili bakanlık tarafından aylık olarak daha sonra gerçekleştirilecek.” bilgisini verdi.

 

‘HURDA PLASTİK İTHALATI RİSKİ VAR’

Türkiye’ye 2005 yılına kadar hurda plastik ithalatı yasak olmasına rağmen o tarihten bugüne, Kontrole Tâbi Ürünler listesine alındığını vurgulayan Korkut, 10 yıldır 3901-3914 Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) numaralı ürünlerin, gümrüklerde orijinal ürün olarak sadece beyan edilerek ve başka belge aranmaksızın serbestçe ithalatının yapılabildiğini kaydetti.

 

Bu ithalatın geri kazanılmış granül ve çapak plastik malzemeler için de geçerli olduğunu, bu durumun ise suistimallere ve çevre problemlerine sebep olduğunu vurgulayarak, “Bu durum, dünyanın ikinci büyük polimer ithalatçısı olan ülkemiz için orijinal ürün ithalatı yanında, aynı GTİP numarası ile hurda plastik ithalatı riskini de ortaya çıkarıyordu. Petkim olarak yasal ortamlar da dahil olmak üzere her platformda, bu değişikliğin suistimallere açık olduğunu savunduk. Hurda ve ikincil ürünlerin, orijinal adı altında gümrüklerden sadece beyan ile kolayca geçebildiğine dikkat çektik.

 

Danıştay 10. Dairesi, bu endişelerimizi haklı bularak uygulamanın insan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri olacağına ve haksız rekabete neden olduğuna karar verdi. Bu karardan sonra Ekonomi Bakanlığımız, 17.02.2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğle Avrupa Birliği veya Türkiye’de akredite bir kuruluştan alınacak raporların asılları ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınacak kapsam dışı Ek-7 belgesinin gümrük idarelerine verilmesini zorunlu kıldı fakat uygulamada önemli sıkıntılar yarattı.

 

Etkin katkı yaptığımız girişimler sonucu ikinci kez revize edilerek bugünkü haline gelen tebliğle hem suistimallerin önüne geçilmesi sağlanacak hem de yaşanan yığılma sorunu ortadan kaldırılacak. Sonuçta sanayicilerimiz ve ülke ekonomimiz kazanacak. Sürece katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz.” diye konuştu.

 

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir seçimdir. İyilik bir seçimdir. Vermek bir seçimdir. Saygı bir seçimdir. Yaptı...

Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş göz...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde metruk bir binada yapılan aramada, gümrük kaçağı 53 bin 500 güneş gözlüğü ele geçirildi....

Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ve XX. Bölge Kuzeydoğu Optisyen ve Gözlükçüler ...

Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi örnek aldı!

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon kişiye yasal sağlık sigortası sağlamaya devam edebilmek için 1 Temmuz 2027'y...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yaşamın Değeri Yaşamın Değeri

Tutum bir seçimdir. Mutluluk bir seçimdir. İyimserlik bir se...

Ağrı’da 53 bin 500 kaçak güneş gözlüğü ele geçirildi Ağrı’da 53 bin 500 ...

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde metruk bir binada yapılan ara...

Optisyenlik Müzesi ve Kütüphanesi açıldı Optisyenlik Müzesi ve Küt...

Sivas’ta optisyenlik mesleği için önemli bir adım atıldı. Si...

Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi ...

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon k...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Magazin HABERLERİ
Web TV