a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

İnsan ayaktan, At tırnaktan kapar

Dilimizde ‘üşütme’ nin üç farklı anlamı var.   Birincisi, delirmek, aklını yitirmek yani ‘kafayı üşütmek’ anlamına gelir ki, soğukla hiç ilgisi olmayan, hatta tam tersine aşırı sıcaklarda daha çok görülen bu durum psikiyatrinin ilgi alanına girer.   İkincisi, soğukta kalma sonucu üşüme hissi ve titremeyi ifade eder. Bu anlamda üşütme bir hastalık değil, geçici bir […]

12 Şubat 2015 - 13:48 'de eklendi.

İnsan ayaktan, At tırnaktan kapar

Dilimizde ‘üşütme’ nin üç farklı anlamı var.

 

Birincisi, delirmek, aklını yitirmek yani ‘kafayı üşütmek’ anlamına gelir ki, soğukla hiç ilgisi olmayan, hatta tam tersine aşırı sıcaklarda daha çok görülen bu durum psikiyatrinin ilgi alanına girer.

 

İkincisi, soğukta kalma sonucu üşüme hissi ve titremeyi ifade eder. Bu anlamda üşütme bir hastalık değil, geçici bir rahatsızlıktır. İnsan kıyafeti ince olduğundan veya elleri, ayakları çıplak olduğundan yağmurda ıslanarak veya hava gerçekten çok soğuk olduğu için üşütebilir. Üşütmek bir hastalık olmamakla beraber, üşütenlerde soğuk algınlığı, bronşit, zatürree gibi hastalıkların ortaya çıkma ihtimali yüksektir.

 

Üçüncüsü, ise ‘soğuk algınlığı’ veya ‘nezle’ karşılığı bir terimdir. Burada kast edilen gerçekten bir hastalıktır. Üst solunum yollarında virüslerin yol açtığı bir enfeksiyon söz konusudur ve burun akıntısı, hapşırma, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hafif ateş, kırgınlık gibi belirtiler vardır.

 

İnsan ayaktan, at tırnaktan kapar

Atalarımızın asırlar önce, kendi gözlemlerine ve tecrübelerine dayanarak söyledikleri sözlerin doğruluğu yeni yeni kanıtlanıyor. Kim bilir kaç yüzyıl öncesine ait “İnsan ayaktan, at tırnaktan kapar’’ sözü daha geçen ay İskoçya’da yapılan bir araştırma ile doğrulanabildi.

 

Bu araştırmada sağlıklı 90 kişiden ayaklarını 20 dakika süreyle içinde buzlu soğuk su olan bir leğende, diğer 90 kişiden ise ayaklarını iç boş bir leğende tutmaları istendi. Birkaç gün sonra yapılan incelemede, ayaklarını boş leğende tutanların sadece yüzde 9’ unda, buna karşılık buzlu suda tutanların ise yüzde 29’ unda soğuk algınlığı geliştiği saptandı.

 

Araştırmayı yapan uzmanlar bu durumu, şu şekilde açıklıyorlar. Burada esas olay üşüttüğümüzde, yani soğuk havaya maruz kaldığımızda burundaki damarların büzüşmesi sonucu kan akımının azalması ve solunum yollarındaki titrek tüycüklü temizleme mekanizmasının bozulmasıdır. Bu ise, burnumuzda zaten bulunan, ama uyku halinde olan virüslerin çoğalmağa başlamalarına ve hastalık belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

 

Bunun için, havaların giderek soğumakta olduğu şu günlerde, soğuk algınlığına yakalanmak istemiyorsanız vücudunuzu sıcak tutmanız çok önemli. Elinizi, ayağınızı, başınızı, burnunuzu ve kulaklarınızı soğuktan titizlikle korumalısınız.

 

Ayağını sıcak tut, başını serin
Gönlünü ferah tut, düşünme derin

 

Aman, sakın yanlış anlaşılmasın. Burada başını serin tut sözü ‘kafanı soğukta bırak’ anlamında değil, fazla düşünme, hiç bir şeyi dert etme anlamındadır. Atalarımız, hem ayağını üşütme, hem de kafana bir şey takma ki, sağlıklı olasın, hastalanmayasın demeye getiriyorlar. Zaten dedelerimizin zemine ve zamana göre şapka, takke, bere, sarık, kavuk, kasket takmalarının sebebi de hep başlarını soğuktan korumak içindir.

 

İşte, bu atasözünün de doğruluğu birçok ciddi araştırma ile kanıtlandı. Bu araştırmalarda, işsizlik gibi veya karı-koca, gelin-kaynana geçimsizliği gibi kronik streslerin, soğuk algınlığına yakalanmayı kolaylaştırdığı gösterildi. Özellikle bir aydan daha uzun süreli olan psikolojik streslerin, vücudun enfeksiyonlarla savaşta en önemli silahı olan sitokinlerin miktarını azaltarak bağışıklık sistemini zayıf düşürdüğü ortaya kondu. Elbette, kronik stresi olan kişilerin daha fazla sigara, alkol kullandıklarını ve diyetlerinin daha sağlıksız olduğunu da hesaba katmada yarar var.

 

Avustralya’ da yapılan bir araştırmada, stres altında olan kişilerde sinirlerden nöropeptid Y ismi verilen bir maddenin salgılandığının ve bunun da mikrop ve virüslerle savaşan bağışıklık sistemi hücrelerini baskı altına aldığının saptanması da atalarımızın haklılığını bir kere daha gösteriyor.

 

Gelelim neticeye

İnşallah bir gün de bana, “Oğlum, sıkı giyin; ne gelirse soğuktan gelir’’ diyen annemin sözlerini ispatlayacak bir araştırma yapmak kısmet olur.

 

Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

Bir Öğrencinin Mezuniyetine Sen de Katkı Sağla! Bir Öğrencinin Mezuniyetine Sen de Katkı...

Eğer optik sektöründe çalışıyorsanız, anketime katılarak hem sektöre dair önemli bir çalışmaya katkıda bulunabilir hem de mezuniyet yol...

Anma Teşekkür Konuşması Anma Teşekkür Konuşması

Mekânın cennet olsun sebebi hayatım Gözlükçübaşı Sedat Hoca – Baba Sedat....

Sedat Babayı andık! Sedat Babayı andık!

Kendilerini ve mesleğimize kazandırdıklarını iyi duygularla anarak, Saygıdeğer Büyüğümüzün ve sonsuzluğa göç eyleyen diğer meslektaşlar...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Bir Öğrencinin Mezuniyetine Sen de Katkı Sağla! Bir Öğrencinin Mezuniyeti...

Eğer optik sektöründe çalışıyorsanız, anketime katılarak hem...

Anma Teşekkür Konuşması Anma Teşekkür Konuşması...

Mekânın cennet olsun sebebi hayatım Gözlükçübaşı Sedat Hoca ...

Sedat Babayı andık! Sedat Babayı andık!

Kendilerini ve mesleğimize kazandırdıklarını iyi duygularla ...

Güneş Gözlüklerinin Genel Hukuki Statüsü Güneş Gözlüklerinin Genel...

UV koruyucu ve CE belgeli ürünler, TİTCK tarafından tıbbi ci...

Optisyenlik mi? Optometristlik mi? Optisyenlik mi? Optometri...

Birileri hâlâ rahatça “Optometrist” unvanını kullanabiliyor,...

Bir Camın Ardındaki Hayat Bir Camın Ardındaki Hayat...

Görmek bazen net bir camla başlar ama asıl mesele onun ardın...

Dev kaçakçılık operasyonu! Dev kaçakçılık operasyonu...

Antalya'nın Manavgat ilçesinde kaçakçılıkla mücadele kapsamı...

Anma Töreni Duyurusu Anma Töreni Duyurusu

Meslek camiamızın büyük çınarlarından, gönüllerimizde derin ...

Gözlükte kritik eşik! Gözlükte kritik eşik!

SGK’nın iki yılda bir uyguladığı gözlük geri ödeme politikas...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!