Sağlık çalışanlarının katıldığı ankette hastaların muayene süresinin 7 dakikaya kadar düştüğü anlaşıldı.
20 Kasım 2014 - 12:03 'de eklendi.
Sağlık Çalışanlarının Sağlıkta Dönüşüm Projesine İlişkin Görüşleri isimli çalışmada çarpıcı sonuçlar elde edildi.
Muayene süresinin hasta başı 7 dakikaya kadar düştüğü ifade edildiği çalışmaya katılan 745 sağlık çalışanının yüzde 87.4’ü ‘Dönüşüm Projesi sağlık hizmet alanı ticarileşmektedir’ derken, yüzde 70’i bu projenin uluslararası çevreler tarafından yürütüldüğünü düşündüğünü belirtti.
Sonuç raporunda şu ifadelere yer verildi:
MUAYENE 7 DAKİKAYA KADAR DÜŞTÜ
Sağlık çalışanlarının, “Sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının ağırlaştırıldığına” ilişkin ifadeye yüksek düzeyde katılmaları ayrıca önemli bir bulgu olarak değerlendirilmelidir. Ünlütürk ve Ulutaş (2011), Türkiye’de Sağlık Emek Sürecinin Dönüşümü konulu çalışmasında da sağlık çalışanlarının burada ifade ettiklerine benzer biçimde işyüklerinin arttığına, çalışma sürelerinin uzadığına işaret etmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından konu ile ilgili yayınlanan raporlarda da örneğin poliklinik ve ameliyat sayılarının hızla artırıldığı ve hasta başına muayene süresinin yedi dakikaya kadar indiği belirtilmektedir”
HASTANELER İŞLETME, HASTALAR MÜŞTERİ OLDU
“Bu çalışmada elde edilen bulgulara göre sağlık çalışanlarının sağlıkta dönüşüm projesini sağlık alanını ticarileştiren, hastaneleri işletmeleştiren, hastaları müşterileştiren, sağlık çalışanlarının çalışma koşullarını ağırlaştıran ve toplum sağlığı hizmetlerini gerileten bir süreç olarak gördükleri söylenebilir. Çalışmanın sonuçları sağlık alanında görev yapan tüm yöneticiler tarafından, astlarının sürece ilişkin görüşlerine ilişkin bir görüş oluşturabilmek açısından önemsenmeli ve dikkate alınmalıdır”
BİRİNCİ BASAMAK ARKA PLANDA KALDI
“Sağlık çalışanlarının en yüksek derecede katıldıkları son ifade ayrıca önemsenmelidir. Çünkü sağlık çalışanları sağlıkta dönüşüm projesinin toplum sağlığı hizmetlerini gerilettiğini ifade etmektedirler. Bu bulgu yine Ünlütürk ve Ulutaş (2011) tarafından yapılan çalışmada da benzer şekildedir. İlgili çalışmada özellikle birinci basamak hizmetlerde çalışan hemşire ve hekimlerin sağlıkta dönüşüm uygulamalarından sonra, gebe izlemleri dışındaki toplum sağlığı ve birinci basmak hizmetlerin eskisine göre azaldığı ve bu hizmetlerin arka planda kaldığı belirtilmektedir”
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...