Kerman, gerek ilaçta gerekse tıbbi cihazda Türkiye’nin cari açığının büyük olduğunu, buna yönelik önlemlerin alınmasının önem taşıdığını dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu: “İlaç ihtiyacımızı kamunun alım gücünü kullanarak, iç kaynaklardan tedarik etmeyi hedefimize aldık, istedikleri kadar yazsınlar çizsinler, bundan vazgeçmeyeceğiz. Bununla ilgili kamuoyuna 2,5 milyar dolarlık pazardan bahseden haberler yansıdı. Hangi ülke bunu yapmaz? […]
19 Kasım 2014 - 18:59 'de eklendi.
Kerman, gerek ilaçta gerekse tıbbi cihazda Türkiye’nin cari açığının büyük olduğunu, buna yönelik önlemlerin alınmasının önem taşıdığını dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:
“İlaç ihtiyacımızı kamunun alım gücünü kullanarak, iç kaynaklardan tedarik etmeyi hedefimize aldık, istedikleri kadar yazsınlar çizsinler, bundan vazgeçmeyeceğiz. Bununla ilgili kamuoyuna 2,5 milyar dolarlık pazardan bahseden haberler yansıdı. Hangi ülke bunu yapmaz? Kamu harcama yapacak ama kendi üreticisine o harcama değmeyecek.
Hangi kamu otoritesi bunu yapmıyordur, bu dünyanın neresinde suçtur ve buna destek vermemek ne demektir? Biz bu yoldan dönmeyeceğiz. Kamu alımının oluşturduğu devasa gücün içeride üretime dönmesini ve buradan da ihracata yönelmesini sağlayacağız. Bu hedeflerimizde var. Son 10 yılda ilaç için dışarıya 60 milyar dolar harcadık. Sadece ilaçtan bahsediyoruz. Yüzde 85 de tıbbi cihazda cari açığımız var. Bu parayla neler yapabilirdik. Yıllık 4 milyar dolarlık pazar var, yüzde 85′ i doğrudan dışarıya gidiyor. Vergi burada kalacak, işgücü sağlayacağız, öz kaynak kullanılacak.”
Bu tür sektörler için kamu desteğinin önemine işaret eden Kerman, “Futbol takımı bile sahaya çıktığında arkasında güçlü bir destek ister. ‘Korkma sen üret satın alacağım, kredi bulacağım, finansman, AR-GE desteği sağlayacağız’ diyoruz. Bu çok önemli bir güç” diye konuştu.
Bir bakanlık ya da kurumun fiyatlandırmada tek başına söz sahibi olmadığını, bununla ilgili zaman zaman kamuoyuna Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunu hedef alan asılsız iddialar yansıdığını vurgulayan Kerman, Kurumun sadece sekreterya görevi üstlendiğini, fiyatlandırmayla ilgili Kalkınma, Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları ile Hazine Müşteşarlığı yetkililerinden oluşan kurulun karar verdiğini vurguladı.
Kerman, bir ilacın geri ödemeye alınmasına da SGK yönergesiyle oluşturulan Sağlık, Maliye ve Kalkınma Bakanlıkları ile SGK ve Hazine Müsteşarlığından üyelerin olduğu bir kurulun karar verdiğini belirtti.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...