12 Nisan 2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Eczacılar ve eczaneler hakkındaki yönetmelikte bazı maddeleri görünce Optisyenlik Müesseselerine haksızlık mı yapılıyor. MADDE 8 – (1) Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir. (6) Kurum tarafından her yıl eczane açılması uygun olan […]
15 Nisan 2014 - 2:20 'de eklendi.
12 Nisan 2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Eczacılar ve eczaneler hakkındaki yönetmelikte bazı maddeleri görünce Optisyenlik Müesseselerine haksızlık mı yapılıyor.
MADDE 8 – (1) Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenir.
(6) Kurum tarafından her yıl eczane açılması uygun olan ilçeler ve açılabilecek eczane sayıları Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı nüfus bilgileri esas alınmak suretiyle belirlenir ve yılda en az iki kez Kurumun resmî internet sitesinde ilân edilir.
Birzim sektörümüzde de nufusa dayalı optisyenlik müessesi açılsa daha uygun olmaz mı?
Muvazaa değerlendirmesi
MADDE 11 – (1) Eczacının başvurusunun il sağlık müdürlüğünce ilgili eczacı odasına tebliğinden itibaren on beş iş günü içerisinde bölge eczacı odası yetkililerince hazırlanan muvazaa değerlendirme raporu, somut bilgi ve belgelerle birlikte il sağlık müdürlüğüne verilir. İl sağlık müdürlüğü yetkililerince muvazaa konusunda oda raporunun verildiği veya belirtilen sürenin dolduğu tarihten itibaren on iş günü içerisinde karar verilir. Bölge eczacı odasının verdiği rapor ile il sağlık müdürlüğünün görüşlerinin birbiri ile örtüşmediği durumlarda muvazaa konusu, il sağlık müdürünün başkanlığında, il sağlık müdürlüğü ve eczacı odası tarafından görevlendirilen yetkililerden oluşan Muvazaa Değerlendirme Komisyonu tarafından değerlendirilir. Bu Komisyonda muvazaa konusunda mutabakata varılamaması durumunda, dosya belgeleriyle birlikte ivedilikle Kuruma gönderilir. Türk Eczacıları Birliğinin uygun göreceği temsilcilerin de yer alacağı bir komisyon tarafından değerlendirme yapılır. Kurumca verilecek nihai karar il sağlık müdürlüğüne bildirilir. Komisyonların teşekkülü ile çalışma usûl ve esasları Kurum tarafından belirlenir.
Hep sağlık mesleğiyiz diyoruz. Ancak bizim eczacılıktan farkımız nedir? Mesul Müdürlük Optisyenlikte serbest, Eczacılık ta yasak!
MADDE 16 – c) Her yılın nisan ayında Türk Eczacıları Birliği tarafından eczanelerin, yıllık satış hasılat durumları ile yıllık karşılanan reçete adetlerine göre dağılımları Kuruma ve ilgili eczacı odasına bildirilir. Kurumca belirlenen limitin üzerinde olan eczaneler, kendilerine başvurulması hâlinde yardımcı eczacı çalıştırmak zorundadır. Aynı eczane için birden fazla yardımcı eczacı müracaatında eczane sahibi tarafından tercih hakkı kullanılır.
Her yıl binin üzerinde üniversitelerimizden mezun olan yeni optisyen meslektaşlarımıza, Madde 16 daki gibi yardımcı optisyenlik hakkı verilemez mi?
İnternetten satış yasağı
MADDE 43 – (1) İlaçların ve 42 nci maddenin birinci fıkrasında belirtilen diğer ürünlerin internet veya başka herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz.
(2) Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.
Çok net ve açık hiçbir şekilde ; Madde 43 : “(2) Eczane eczacıları ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz.” Açıkça öyle veya şöyle demiyor. AÇILAMAZ diyor.
Eczane defter ve kayıtları
MADDE 45 – (1) Eczanede satışı yapılan tüm ilaçlar elektronik ortamda kaydedilir. Bu kayıtlar denetimlerde istenilmesi hâlinde sunulmak üzere saklanır.
(2) Eczanelerde teftiş defteri, personel defteri ve stajyer defteri tutulur. Defterler eczacıların bağlı oldukları eczacı odalarından temin edilir ve eczacı odalarına tasdik ettirilir.
Eczacıların ilaçları elektronik ortamda kaydına izin verenler, neden aynı şekilde Optisyenlik Müessesine de izin vermezler ki?
Denetime yetkili olanlar
MADDE 46 – (1) Eczane denetimleri, Kurum sağlık denetçileri veya sağlık müdürlüğü tarafından görevlendirilecek eczacı tarafından yapılır. Sağlık müdürlüğünde görevli eczacı yoksa ilde görev yapan ve sağlık müdürlüğü tarafından görevlendirilecek kamu eczacısı tarafından denetim yapılır.
Eczaneleri eczacılar denetler. Optisyenlik Müesseselerini neden optisyenler denetlemez. Kamu da eczacıya istihdam sağlayanlar. Optisyenlere de aynı imkanları sunmalıdırlar.
Yeni çıkan Eczacılar ve eczaneler hakkındaki yönetmelikiğin bazı maddeleri ile, 18 Ocak 2014 tarihinde yayınlanan Optisyenlik Müesseseleri hakkındaki yönetmeliği karşılaştırmak istedik.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...