a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Sağlıkta istihdam yüzde 10’a çıkacak

Sağlık sektörünün komplike bir yapıda olması insan kaynağının daha nitelikli ve bilgili olma zorunluluğunu da beraber getirmektedir. Yapılan araştırmada ülkemizde %2,8 düzeyinde olan sağlık sektöründeki istihdamın toplam istihdama oranı, 2023 yılına kadar OECD ortalaması olan %10 düzeyine çıkarılması hedeflenmektedir. Hedeflenen 2023 yılına kadar binlerce idari ve yardımcı personele ihtiyaç duyulacağı söylenmektedir. Sağlık sektöründeki istihdam açığı […]

04 Nisan 2014 - 13:29 'de eklendi ve 1166 kez görüntülendi. A+A-

Sağlıkta istihdam yüzde 10’a çıkacak

48Sağlık sektörünün komplike bir yapıda olması insan kaynağının daha nitelikli ve bilgili olma zorunluluğunu da beraber getirmektedir.

Yapılan araştırmada ülkemizde %2,8 düzeyinde olan sağlık sektöründeki istihdamın toplam istihdama oranı, 2023 yılına kadar OECD ortalaması olan %10 düzeyine çıkarılması hedeflenmektedir.

Hedeflenen 2023 yılına kadar binlerce idari ve yardımcı personele ihtiyaç duyulacağı söylenmektedir. Sağlık sektöründeki istihdam açığı ülkemizde açıklanan verilere göre tam tersi bir durum göstermektedir. Sağlık sektöründe istihdam açığı giderek artmaktadır.

SAĞLIK SEKTÖRÜNDE İSTİHDAM BAĞLAMI

Şişli Meslek Yüksekokulu sağlık kurumları işletmeciliği programı istihdam planı öğrencilerini iş hayatına kazandırmak için çeşitli bazı faaliyetlerde bulunmaktadır. Bu faaliyetlerin başında sağlık sektöründeki kamu veya özel kurumlara yapılan sektör ziyaretleri ve telefon görüşmeleri gelmektedir. Bu yöntemle kurulan bağlantılar sonucunda öğrencilerin iş başında eğitimi yani staj eğitimi verilmektedir. Aynı zamanda kurulan bağlantılarla İstanbul genelinde sağlık sektöründe istihdam konularının nabzı tutularak öğrencilere bu iş kolu üzerine bilgiler verilmektedir. Yapılan bağlantılar otomatikman bir başka aşamayı ortaya çıkarmaktadır. Program istihdam konusunda öğrencilere yönelik bazı hizmetler vermektedir. Sağlık sektöründe yapılan bağlantılar sayesinde öğrencilerin kariyer analizi yapılarak hangi alanlarda donanımsal eksiklikleri varsa o alan üzerinde bilgiler verilerek ve bazı alanlarda sertifikasyon programları düzenlenerek bu yönde donanım sahibi olmaları amaçlandırılmaktadır. Bu programda okuyan öğrencilerin iş arama ve bulma faaliyetlerinde yardımcı olmak adına verilen eğitimlerle işgücü piyasası bilgi hizmeti sunularak öğrencilerin yoğunlaşmak istediği alanlar daha çok belirgin hale getirilmektedir. Bu belirginlik kapsamında öğrencileri daha nitelikli hale getirmek için ek bazı programlar düzenlenerek veya bazı kurumlarla yapılan gerek fiyat anlaşması gerek eğitimde iş birliği anlaşmaları ile öğrencilere nitelik kazandırılması amaçlanmaktadır.

Ülkemizde sağlık turizmi verileri incelendiğinde Arap hasta oranının diğer yabancı hasta oranından fazla olması sebebiyle öğrencilere Arapça öğrenme kursu düzenlenerek verilen İngilizce dili eğitimin yanı sıra ilave olarak sağlık sektöründe öğrencileri bir tık daha ileri taşıyacak ek bir dil daha öğretilmesi planlanmıştır.

İstihdam bağlamında öğrencilerin gelişimine yönelik verilen hizmetleri sıralarsak;

Kariyer Analizi

İş Arama Yardımı

İş Gücü Piyasa Bilgi Hizmetleri

Yeniden Eğitim Programlama ( Donanım Kazandırma)

İş yaratan diğer planlar, projeler

Staj ( iş deneyimi)

Mesleki Rehberlik

Olmak üzere toplam 7 aşamada öğrencilere yönelik hizmet gerçekleştirilmektedir. Öğrencilere verilen bu hizmet işverene yönelik bir etkileşimi beraberinde getirmektedir.

Şişli Meslek Yüksekokulunda kurulan CV bilgi bankası sayesinde işverenlere yönelik insan kaynakları hizmeti sunulmasına başlanmıştır. İşverene yönelik sunulan bir diğer hizmet ise karşılıklı yapılan iyi niyet anlaşması ile iş yerlerinin eğitimsel gelişiminin desteklenmesidir.

Yapılması planlanan bir diğer ve önemli faaliyet Şişli Meslek Yüksekokulu liderliğinde İstanbul ili genelinde sağlık kurumları işletmeciliği ve diğer sağlık bölümleri olan meslek yüksekokulları ile beraber sağlık sektöründeki istihdam sorunlarına çözüm konulu bir iş fuarı düzenlemek programın amaçları içerisinde yer almaktadır.

TEMEL BULGULAR

Sağlık sektöründe istihdam yaratılmasına bağlı olarak yeni kariyer fırsatlarının yaratılması kapasiteye bağlıdır. Sağlık sektörünün istihdam yapısı incelendiğinde kadın istihdamının çok fazla olması pozitif ayrımcılık yaratmaktadır. Bu kadınlar için fırsat eşitliği yaratmaktadır. Programa bu açıdan bakıldığının % 90 kısmını bayan öğrencilerin oluşturması istihdam konusunda avantaj sağlamaktadır. Sağlık sektöründe yaşana reformlar ve yeni yatırımlar bu programın öğrencilerine, mezunlarına avantaj sağlamaktadır.

İstihdam konusunda öğrencilere verilen hizmetlerle kurumların daha önceden personel taleplerinin özellikleri veriler halinde elde edildiğinden öğrencilerin deneyim sorununun bu yöntemlerle çözülmesi büyük bir fayda sağlamaktadır.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araştırması

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı bir konumdadır. Gözlük kullanma oranı gelişmiş ülkelerde % 55 civarında olu...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenler de belirli koşulları taşımaları halinde sürücü belgesi sahibi olabilir.....

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, Camiamıza Sabır ve Başsağlığı Dileriz....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

2024 yılı stajyer maaşı ne kadar? 2024 yılı stajyer maaşı n...

İş dünyasına adım atmak, öğrenmek ve deneyim kazanmak isteye...

Mesul Müdürlerin İzin Hakkı Mesul Müdürlerin İzin Hak...

Ve yaz geldi. Optisyenler izini hakketti. Şimdi izinler nası...

Sivas’ ta Bayramlaşma Sivas’ ta Bayramlaş...

Valimiz Sn. Yılmaz Şimşek'in ev sahipliğinde, düzenlenen bay...

‘Gözlük’lere dikkat! ‘Gözlük’lere dikkat!...

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Magazin HABERLERİ
Web TV