a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Sağlığın piyasalaştırılması

Her ülke ekonomik imkanlarına ve halk sağlığı adına toplumun ihtiyacına göre düzenleme yapabilir. Tamamlayıcı sağlık sigortasını uygulayacak hayata geçirecek siyasi otorite ve ilgili kurumlar karar verirken terzi gibi iki defa ölçüp bir defa biçmelidir. Aksi takdirde sağlık gibi bir alanda hataların halk sağlığı adına getireceği sonuçların telafisi pahalı ve uzantısında felaket getirir. Tamamlayıcı sağlık sigortası […]

31 Ocak 2014 - 12:42 'de eklendi ve 1338 kez görüntülendi. A+A-

Sağlığın piyasalaştırılması

Her ülke ekonomik imkanlarına ve halk sağlığı adına toplumun ihtiyacına göre düzenleme yapabilir.

Tamamlayıcı sağlık sigortasını uygulayacak hayata geçirecek siyasi otorite ve ilgili kurumlar karar verirken terzi gibi iki defa ölçüp bir defa biçmelidir. Aksi takdirde sağlık gibi bir alanda hataların halk sağlığı adına getireceği sonuçların telafisi pahalı ve uzantısında felaket getirir.

Tamamlayıcı sağlık sigortası felaket getirir

Tamamlayıcı sağlık sigortasını değerlendiren Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Taylan Küçüker, halk açısından durumun giderek tehlikeli bir sınıra yaklaştığını söyledi. Küçüker “Son günlerde tamamlayıcı sağlık sigortası ile ilgili olarak çok sayıda haberler görmekte, halkımızın özel sağlık sigortalarına karşı özendirilme çabası içerisinde olunduğunu fark etmekteyiz. Ancak bu durum, halkımız açısından giderek tehlikeli bir sınıra doğru yaklaşmaktadır. Çünkü “Fark yok” sigortası olarak da tanımlanan bu sistemle, özel sağlık kuruluşlarındaki ilave ücretlerin de bu sigorta kapsamından karşılanacağının propagandasını duymaktayız.

Bu da devletin birkaç yıl önce uygulamaya aldığı Genel Sağlık Sigortasının kapsamının, yani karşıladığı kalemlerin sayısının azaltılması, bunun yerine kişilerin cebinden yaptırdıkları sigortanın bu masrafları karşılaması anlamına gelmektedir. Bunun yaratacağı sonuçlardan endişeli olduğumuzu belirtmek isteriz.

2008 yılında Genel Sağlık Sigortası Kanununda yapılan değişiklik ile 98 inci maddeye bir tamamlayıcı sağlık sigortası sistemi kurulacağı ve bunun koşullarının Hazine Müsteşarlığı tarafından belirleneceği hükmü eklenmişti. Arkasından SGK 2012/25 sayılı Genelge ile katılım payı hariç, alternatif tedaviler, ilave ücretler, otelcilik ücretleri ve Sağlık Uygulama Tebliği’nin üzerinde belirlenen fiyatları içeren diğer sağlık giderlerinin tamamlayıcı sağlık sigortasından karşılanabileceğini duyurdu. Hazine Müsteşarlığı 23 Ekim 2013 tarihinde yayınladığı yönetmelik ile tamamlayıcı sağlık sigortasının tanımını yaptı ve sigorta böylece işlerlik kazanmış oldu.

Sağlık sigortası uygulamalarında dünya ne yapıyor?

Tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamalarında dünya örneklerine baktığımızda çoğunda, göz ve diş bakımı, evde bakım, psikiyatrik muayeneler, tamamlayıcı tedaviler gibi kalemleri kapsadığını görmekteyiz. Kısacası, örnekler de göstermekte ki; bu sağlık sigorta kalemlerinin artması demek, vergi veya primlerden karşılanan sağlık hizmetlerinin kalemlerinin azaltılması anlamına gelmektedir.

Bu kapsamda Genel sağlık sigortası kapsamının bile istenilen seviyeye gelmediği ülkemizde, bir özel sigorta türü olan tamamlayıcı sigortadan da ancak maddi durumu iyi olan vatandaşlarımız yararlanabilecek, Bunun karşısında, genel sağlık sigortasından yararlanan ancak tamamlayıcı sigorta yaptıramayan kişilerin yararlandığı sağlık hizmetlerinin sayısı azalacaktır.

Tamamlayıcı sağlık sigortası yaptırabilen vatandaşlarımızın da cepten sağlık harcamaları artmış olacaktır. Zaten kişi başına sağlık ve ilaç harcamaları OECD ülkelerine göre oldukça düşük olan ülkemizde, vergi ve primlerden karşılanan Genel Sağlık Sigortası aracılığıyla tüm vatandaşların eşit, yaygın ve ücretsiz bir biçimde sağlık hizmetine ulaşması tek amaç olmalıdır. Sağlığın özelleştirilmesi ve cepten ödemelerin artması, yoksul insanlarımızın sağlığa erişiminin daha da kısıtlanması anlamına gelecektir.”dedi.

Tamamlayıcı sağlık sigortasının sosyal devlet ilkesinden uzaklaşmak, sağlığın piyasalaştırılması demek olduğunu dile getiren Küçüker, kişi başına gelirin düşük ve gelir adaletsizliğinin yüksek olduğu Türkiye de tamamlayıcı sağlık sigortasının birçok vatandaş için felaket getireceğini, bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini vurguladı.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik v...

Çanakkale Savaşı kahramanı olan Mustafa Kemal kurtuluşun Anadolu topraklarında Anadolu halkıyla birleşerek top yekûn savaşarak kazanıla...

OptisyeninSesi e dergi/ 126.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 126.Sayı

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebilir, 7/24 Erişim, İndir & Oku....

Sevdandan Bulasın Sevdandan Bulasın

Biz ah etmeyi asırlar önce bıraktık. Bizim buranın insanları içerler, kavga ederler, küfür ederler ama beddua etmezler dedi....

Optisyenlik mevzuatı hatırlatmaları Optisyenlik mevzuatı hatırlatmaları

Optisyenlik müessesesi açıp işletmek isteyenler, müessesenin açılacağı ilin sağlık idaresinden optisyenlik müessesesi ruhsatı almak zor...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs Atatürk’ü ...

Çanakkale Savaşı kahramanı olan Mustafa Kemal kurtuluşun Ana...

OptisyeninSesi e dergi/ 126.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Sevdandan Bulasın Sevdandan Bulasın

Biz ah etmeyi asırlar önce bıraktık. Bizim buranın insanları...

Optisyenlik mevzuatı hatırlatmaları Optisyenlik mevzuatı hatı...

Optisyenlik müessesesi açıp işletmek isteyenler, müessesenin...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Şubat 2024 SGK Reçete bedelleri ödemesi Şubat 2024 SGK Reçete bed...

Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...

Ehliyet reformu: Gönüllü öz değerlendirme işe yarayabilir mi? Ehliyet reformu: Gönüllü ...

Araştırmalar ve kazalar, 70 yaş ve üzeri kişilerin en azında...

Sağlık İstatistikleri yıllığı yayınlandı Sağlık İstatistikleri yıl...

Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl hazırlanan Sağlık İstati...

Taklitlerine dikkat! Taklitlerine dikkat!

Konuşma dilindeki sahte veya kopya (kopya) terimleri, yasal ...

Sektörün gelişimi için bu anketi cevaplayın! Sektörün gelişimi için bu...

Sektörün güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek ve çözüm öneril...

Magazin HABERLERİ
Web TV