Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Varol Şen, bilgisayarın sık kullanılmasının göz kuruluğuna neden olabildiğini belitti. Şen, yaptığı yazılı açıklamada, görme bozukluğuna ve fiziksel yüzeysel bozukluklara varan oranda rahatsızlık veren göz kuruluğunun azaltılması için bilgisayar başında çalışırken sık aralar verilerek gözün dinlendirilmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti. Gözyaşının, gözün sağlıklı kalmasını ve göz kırpma hareketini yaparken rahat […]
08 Kasım 2013 - 12:11 'de eklendi.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Varol Şen, bilgisayarın sık kullanılmasının göz kuruluğuna neden olabildiğini belitti.
Şen, yaptığı yazılı açıklamada, görme bozukluğuna ve fiziksel yüzeysel bozukluklara varan oranda rahatsızlık veren göz kuruluğunun azaltılması için bilgisayar başında çalışırken sık aralar verilerek gözün dinlendirilmesinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Gözyaşının, gözün sağlıklı kalmasını ve göz kırpma hareketini yaparken rahat hissedilmesini sağladığını belirten Şen, bazı insanlarda gözyaşı üretiminde azalma veya üretilen gözyaşı kalitesinde bozulma meydana gelebildiğini vurguladı.
Göz kuruluğunun hafif, orta ve şiddetli olmak üzere 3 evrede incelenebildiğini dile getiren Şen, şu uyarılarda bulundu:
“Bilgisayar başında çalışırken her 20-30 dakikalık aralıklarla ayağa kalkıp bilgisayardan uzaklaşılması bir kaç dakika kol ve bacakların esnetilmesi, uzaktaki cisimlere veya nesnelere bakarak gözlerin uyumunun gevşetilmesi sağlanmalıdır. Sadece bilgisayar değil, televizyon karşısında da uzun zaman geçirmek ya da uzun süreli kitap okumak da göz kırpma sayısının azalmasına bağlı olarak göz kuruluğu oluşuma neden olabilmektedir.
Klimalı ortamlar buna ilave olarak gözyaşı buharlaşmasını daha da artırarak ortaya çıkan şikayetlerin artışına neden olabilmektedir. Zaman kaybetmeden göz muayenesi yaptırarak göz hastalıkları ya da sistemik hastalıklar varsa değerlendirilmeli ve herhangi bir sorun tespit edildiğinde gerekli tedavi yapılmalıdır.”
Özellikle son yıllarda her ortamda sık kullanılan bilgisayarların da göz kuruluğuna neden olabildiğini ifade eden Şen, “Görme bozukluğuna ve fiziksel yüzeyel bozukluklara neden olabilen bu durumu azaltmak için bilgisayar başında çalışırken sık aralar verilerek gözün dinlendirilmesi sağlanmalıdır” dedi.
Tedavi edilmeyen göz kuruluğunun körlüğe yol açabileceğini vurgulayan Şen, şunları kaydetti:
“Gözün yüzeyinde, özellikle saydam ve damarsız bir tabaka olan kornea dokusunda yaralar meydana gelebilmekte ve bu yaralar enfekte olabilmektedir. Mikrop kapma şeklinde bir süreç oluşabilir. Bunun nedeni ise gözyaşının antibakteriyel özelliğinin dolayısıyla koruyuculuğunun azalması sonucunda olabilmektedir.
Gözyaşının azalması sonucu yine kurumaya bağlı oksijen temininin bozulması sonucu gözün saydam kısmında yani korneada yeni damarlanmalar oluşabilmektedir. Tüm bunların sonucunda kalıcı görme bozukluğuna ve hatta körlüğe kadar gidebilecek süreç başlayabilmektedir.”
UV koruyucu ve CE belgeli ürünler, TİTCK tarafından tıbbi ci...
Birileri hâlâ rahatça “Optometrist” unvanını kullanabiliyor,...
Görmek bazen net bir camla başlar ama asıl mesele onun ardın...
Antalya'nın Manavgat ilçesinde kaçakçılıkla mücadele kapsamı...
Meslek camiamızın büyük çınarlarından, gönüllerimizde derin ...
SGK’nın iki yılda bir uyguladığı gözlük geri ödeme politikas...
ABD’nin Çin Menşeli Optik Ürünlere Vergi Artışı, Gözlük Sekt...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Çocuğunuzun görme sorunları olup olmadığını nasıl anlarsınız...
Eskiden gözlük takmak neredeyse suç sayılırdı. “Dört göz” la...