ANKARA – 1 Eylül itibariyle yürürlüğe girmesi beklenen e-fatura zorunluluğu, iş dünyasını karıştırdı. E-fatura zorunluluğu ilk aşamada 10 bin firma için geçerli olacak. Uygulamanın tam anlamıyla yürürlüğe girmesiyle birlikte ise, etkilenecek firma sayısı 40 bine ulaşacak. Ancak 40 bin firmayla iş yapan firmalar da “e-fatura” uygulamasına tabii olacak. Bugüne kadar e-fatura için yapılan başvuru sayısı […]
15 Ağustos 2013 - 15:56 'de eklendi.
ANKARA – 1 Eylül itibariyle yürürlüğe girmesi beklenen e-fatura zorunluluğu, iş dünyasını karıştırdı.
E-fatura zorunluluğu ilk aşamada 10 bin firma için geçerli olacak. Uygulamanın tam anlamıyla yürürlüğe girmesiyle birlikte ise, etkilenecek firma sayısı 40 bine ulaşacak.
Ancak 40 bin firmayla iş yapan firmalar da “e-fatura” uygulamasına tabii olacak. Bugüne kadar e-fatura için yapılan başvuru sayısı ise, 5 binle sınırlı kaldı. E-fatura için yapılacak bilişim yatırımlarının kendilerine “ek maliyet” oluşturacağını belirten iş dünyası, “makul bir süre için uygulamanın ertelenmesini” istiyor.
Kulislerde ise, makul sürenin 3 ay olduğu belirtiliyor.
Maliye’ye göre sistem 1.5 yılda kendini amorti ediyorElektronik fatura sistemine (e-fatura) geçiş için başvuru süresi 1 Eylül 2013’te sona erecek. Söz konusu düzenlemeye göre, kolalı gazoz, içki, tütün, ithal veya imal eden şirketlerden mal alan 2011 yılı brüt satış hasılatı 10 milyon TL olan tüm mükelleflerin yanı sıra madeni yağ lisansına sahip ve 2011 yılı brüt satış hasılatı 25 milyon TL olan mükelleflerin elektronik faturaya geçmesi gerekiyor.
Söz konusu e-fatura, şirketlere “ek maliyet” getireceği gerekçesiyle eleştiriliyor. Maliye’ye göre ise, e-fatura sistemi kısa sürede kendini amorti edebilecek noktada. Bakanlık, e-fatura düzenlemenin, satıcı için kağıt faturaya göre yüzde 57, alıcı için ise yüzde 62 daha fazla tasarruf sağladığını; işletmelerin e-fatura için yapmış oldukları harcamaları da 6 ay ile 1.5 yıl arasında amorti edeceğini savunuyor.
“Makul bir süre için ertelensin”İş dünyasından e-faturanın ertelenmesi talepleri de yüksek sesle dile getirilmeye başlandı. Son olarak Gaziantep Ticaret Odası, erteleme talep etti. Gaziantep Ticaret Odası Başkanı (GTO) Eyüp Bartık, üyelerini hazırlıklarını tamamlaması için uyarırken; erteleme için de çalıştıklarını söyledi. Bartık, “Yeni düzenlemenin makul bir süre ertelenmesi için girişimlerimiz sürüyor.
Çünkü uygulama kapsamındaki çok sayıdaki mükellef yeni düzenleme ile ilgili yeterli bilgi sahibi değil. Yine söz konusu uygulama ciddi teknolojik altyapı ve personel eğitilmesi zorunluluğunu doğurmaktadır. Bunlar için de zaman gerekiyor” diye konuştu.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...