a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı

“Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri” hakkındaki yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı.   Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Öztürk, söz konusu yönetmelikle çalışanın sağlığının korunmasının amaçlandığını hatırlatarak, “Ekranlı araçların kullanımından doğan risklerin en başında ise göz sağlığı geliyor. Ekranlı araçlarla çalışanlar göz sağlığına gerekli önemi vermeli, belli aralıklarla rutin göz […]

25 Ağustos 2014 - 11:25 'de eklendi ve 1392 kez görüntülendi. A+A-

Yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı

headline“Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri” hakkındaki yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı.

 

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Öztürk, söz konusu yönetmelikle çalışanın sağlığının korunmasının amaçlandığını hatırlatarak, “Ekranlı araçların kullanımından doğan risklerin en başında ise göz sağlığı geliyor.

Ekranlı araçlarla çalışanlar göz sağlığına gerekli önemi vermeli, belli aralıklarla rutin göz kontrollerinden geçmeli ve doktorların bu konudaki tavsiyelerine uymalıdır ” diye konuştu.

MASABAŞI ÇALIŞANLAR GÖZ SAĞLIĞINIZA DİKKAT!

“Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri” hakkındaki yönetmelik iş yerinde göz sağlığına yeni bir boyut kazandırdı. Bu yönetmelik ile iş veren, ekranlı araçların kullanımından doğan risklerin en aza indirilmesi için her türlü sağlık ve güvenlik önlemlerini almakla yükümlü hale getirildi.

Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Öztürk, söz konusu yönetmelikle çalışanın sağlığının korunmasının amaçlandığını hatırlatarak, “Ekranlı araçların kullanımından doğan risklerin en başında ise göz sağlığı geliyor. Ekranlı araçlarla çalışanlar göz sağlığına gerekli önemi vermeli, belli aralıklarla rutin göz kontrollerinden geçmeli ve doktorların bu konudaki tavsiyelerine uymalıdır ” dedi.

Resmi Gazete’de geçtiğimiz günlerde yayınlanarak yürürlüğe giren “Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri” hakkındaki yönetmelik ile iş yerinde söz konusu araçlarla çalışan kişilerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli bir adım atıldı.

Ekranlı araçlarla çalışmak, çalışanda özellikle görme, fiziksel ve mental stresle ilgili sorunlar oluşturuyor. Bu yönetmelik ile söz konusu sorunların ortadan kaldırılması ve en aza indirilmesi hedefleniyor. Yönetmelik ile işverenin öncelikle çalışanlarını bilgilendirmesi ve eğitmesi gerekiyor.

Bu eğitimlerde en önemli konulardan birini ise gözler oluşturuyor. İşveren, çalışanı özellikle gözlerin korunması, gözleri en az yoran yazı karakterleri ve renkler, çalışma sırasında gözleri kısa sürelerde dinlendirme alışkanlığı ve gözlerin kas ve iskelet sisteminin dinlendirilmesi konularında bilgilendirmesi gerekiyor. Ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme zorlukları yaşandığında ise işverenin, çalışanının göz muayenesini yaptırması gerekiyor.

EKRANLI ARAÇLARLA ÇALIŞANLARA TAVSİYELER

Uzm. Dr. Öztürk, ekranlı araçlarla çalışanların özellikle gözlerini çok iyi koruması gerektiğini söyleyerek, bu şekilde çalışanların göz sağlığını korumaları için şu tavsiyelerde bulundu: “Uzun saatler ekran karşısında çalışmak gözlerde kuruluk, yanma, kızarıklık, ışık hassasiyeti, bulanık görme, göz ve baş ağrılarına yol açabilir. Belli önlemler alarak bu şikayetleri azaltmak mümkündür. Monitörün üst kenarı göz hizasında, bifokal gözlük kullananlarda ise biraz daha aşağıda olmalıdır.

Gözle ekran arası mesafe monitör boyutlarına göre 50-80 cm arasında ayarlanmalıdır. Ekranda açık renk zemin üzerine koyu renk ve uygun büyüklükte yazı karakterleri kullanılmalıdır. Standartlara uygun aydınlatma koşulları sağlanmalı, yapay aydınlatma kaynaklarının yeri ve teknik özellikleri ekran üzerinde parlama ve yansımayı engelleyecek şekilde olmalıdır.

Her yirmi dakikada bir yirmi saniyelik mola verilmeli ve gözler en az altı metre uzağa odaklanarak rahatlaması sağlanmalıdır. Ekran karşısındayken göz kırpma sayısı azalarak göz kuruluğuna yol açabilir. Sık göz kırparak, gerekirse damlalarla takviye yapılarak göz yüzeyi nemlendirilmelidir”

Uzm. Dr. Aslıhan Öztürk, ekranlı araçlarla çalışanların göz sağlıklarında bir problemle karşılaşmaları durumunda ise hemen muayene olmaları gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu: “İşyerlerinde, ekranlı araçlarla çalışmaya başlamadan önce, yapılan risk değerlendirmesi sonucuna göre belirlenecek düzenli aralıklarla ve ekranlı araçlarla çalışmadan kaynaklanabilecek görme problemleri yaşandığında uzman göz doktorları tarafından çalışanların göz muayeneleri yapılmalıdır.

Özellikle uzak ve yakın görme seviyeleri, refraksiyon kusurları ve kuru göz bulguları değerlendirilmelidir.

Muayene sonucunda gerekirse antirefle cam, numaralı gözlük ve damlalarla kişinin tedavisi düzenlenmelidir.”

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik v...

Çanakkale Savaşı kahramanı olan Mustafa Kemal kurtuluşun Anadolu topraklarında Anadolu halkıyla birleşerek top yekûn savaşarak kazanıla...

OptisyeninSesi e dergi/ 126.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 126.Sayı

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebilir, 7/24 Erişim, İndir & Oku....

Sevdandan Bulasın Sevdandan Bulasın

Biz ah etmeyi asırlar önce bıraktık. Bizim buranın insanları içerler, kavga ederler, küfür ederler ama beddua etmezler dedi....

Optisyenlik mevzuatı hatırlatmaları Optisyenlik mevzuatı hatırlatmaları

Optisyenlik müessesesi açıp işletmek isteyenler, müessesenin açılacağı ilin sağlık idaresinden optisyenlik müessesesi ruhsatı almak zor...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs Atatürk’ü ...

Çanakkale Savaşı kahramanı olan Mustafa Kemal kurtuluşun Ana...

OptisyeninSesi e dergi/ 126.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Sevdandan Bulasın Sevdandan Bulasın

Biz ah etmeyi asırlar önce bıraktık. Bizim buranın insanları...

Optisyenlik mevzuatı hatırlatmaları Optisyenlik mevzuatı hatı...

Optisyenlik müessesesi açıp işletmek isteyenler, müessesenin...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Şubat 2024 SGK Reçete bedelleri ödemesi Şubat 2024 SGK Reçete bed...

Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...

Ehliyet reformu: Gönüllü öz değerlendirme işe yarayabilir mi? Ehliyet reformu: Gönüllü ...

Araştırmalar ve kazalar, 70 yaş ve üzeri kişilerin en azında...

Sağlık İstatistikleri yıllığı yayınlandı Sağlık İstatistikleri yıl...

Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl hazırlanan Sağlık İstati...

Taklitlerine dikkat! Taklitlerine dikkat!

Konuşma dilindeki sahte veya kopya (kopya) terimleri, yasal ...

Sektörün gelişimi için bu anketi cevaplayın! Sektörün gelişimi için bu...

Sektörün güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek ve çözüm öneril...

Magazin HABERLERİ
Web TV