NE YAZIK Kİ KANUNDA OPTİSYENLİK MESLEĞİ TANIMLANMAMIŞ YANİ YOK Değerli Meslektaşlar, Daha önce torba yasa ile çıkan KANUN’da Optisyenlik mesleği tanımlanmadı. Şimdi bu KANUNA göre düzenlenmiş Yönetmeliğe OPTİSYENLİK’te eklendi. Tababet Kanununda 1928 yılından beri sağlık mensubu olarak doktor, eczacı,diş hekimi,hemşire ve ebe vardı. Tababet Kanununa eklenen ek 13.cü madde ile de 25 adet sağlık mensubu […]
15 Aralık 2012 - 14:20 'de eklendi.
NE YAZIK Kİ KANUNDA OPTİSYENLİK MESLEĞİ TANIMLANMAMIŞ YANİ YOK
Değerli Meslektaşlar,
Daha önce torba yasa ile çıkan KANUN’da Optisyenlik mesleği tanımlanmadı. Şimdi bu KANUNA göre düzenlenmiş Yönetmeliğe OPTİSYENLİK’te eklendi. Tababet Kanununda 1928 yılından beri sağlık mensubu olarak doktor, eczacı,diş hekimi,hemşire ve ebe vardı. Tababet Kanununa eklenen ek 13.cü madde ile de 25 adet sağlık mensubu Kanunda yer almış oldu. Aşağıda Kanunla tanımlanarak belirlenmiş 25 adet sağlık mensubu listesi vardır. AMA NE YAZIK Kİ KANUNDA OPTİSYENLİK MESLEĞİ TANIMLANMAMIŞ YANİ YOK. Temel kural şudur; Yönetmelikler, İlgili Kanunun ayrıntılarıdır. Kanunda yazmayan, tanımlanmayan bir konu yönetmelikte yer alamaz. BUTLANDIR, yani hükümsüzdür.
Şimdi ilk önce eleştirimi yapacağım, sonrasında yapılması gerekenleri söyleyeceğim;
ELEŞTİRİ:
1.2011 yılında çıkan bu yasadan sektör temsilcilerinin haberi var mı? Haberleri yoksa zaten SÖYLENECEK BİR SÖZ YOK ve YORUM SİZİN OLSUN.
2.Var ise sitelerde niye yayınlanıp, bizlere haber verilmedi?
3.Çıkan bir Kanunda Kanunu olan bir meslek tanımlanmadığı için Kanunun yürütmesi durdurulup, NİYE mesleğimiz eklenmedi.
ŞU ANDA YAPILMASI GEREKENLER;
Kural olarak Kanuna dayalı çıkarılan yönetmelikte, kanunda tanımlanmayanlar(olmayanlar) HÜKÜMSÜZDÜR. AMA ŞİMDİ bu YÖNETMELİKTE tanımlanan optisyenlik mesleğini FIRSAT bilerek
1.KANUNA BİR MADDE İLE OPTİSYENLİK MESLEĞİ EKLENEREK, KANUNLA TANIMLANMASI MUTLAKA SAĞLANMALIDIR VE ÇOK KOLAYDIR. YÖNETMELİKTE VAR KANUNA GEREK YOK DERSEK, YARIN ÖNÜMÜZE ÇIKAR BU KEZ YÖNETMELİKTEN ÇIKARILIR. (BURASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR!!!!!!)
Aşağıda çıkan sayı numarası, resmi gazete tarihi ve özeti vardır.
26 Nisan 2011 tarih, 27916 sayılı Resmi Gazetede, 6225 sayılı BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN ile (Temel) Sağlık Kanununda tanımlanmayan diğer sağlık mensupları tanımlanmış idi.
MADDE 9 − 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir
MADDE 13- Kanunla beraber yeni tanımlanan meslek mensupları:
Klinik psikolog, fizyoterapist, odyolog, diyetisyen, dil ve konuşma terapisti, podolog, sağlık fizikçisi, anestesi teknisyeni teknikeri, tıbbi labaratuvar ve patoloji teknikeri, tıbbi görünteleme teknikeri/teknisyeni, ağız ve diş sağlığı teknikeri/teknisyeni, Diş protez teknikeri, Tıbbi protez ve ortez teknisyeni/teknikeri, Ameliyathane teknikeri, Adli tıp teknikeri, Odyometri teknikeri, Diyaliz teknikeri, ) Fizyoterapi teknikeri, Perfüzyonist,, Radyoterapi teknikeri, Eczane teknikeri, İş ve uğraşı terapisti (Ergoterapist, ) İş ve uğraşı teknikeri (Ergoterapi teknikeri, Elektronörofizyoloji teknikeri, Mamografi teknikeri,(TOPLAM 25 ADET)
Tabipler ve diş tabipleri dışındaki sağlık meslek mensupları hastalıklarla ilgili doğrudan teşhiste bulunarak tedavi planlayamaz ve reçete yazamaz. Sağlık meslek mensuplarının iş ve görev ayrıntıları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının sağlık hizmetlerinde çalışma şartları, iş ve görev tanımları; sertifikalı eğitime ilişkin usûl ve esaslar Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Tabiplerce veya tabiplerin yönlendirmesiyle ilgili sağlık meslek mensubu tarafından uygulanmak şartıyla insan sağlığına yönelik geleneksel/tamamlayıcı tedavi yöntemlerinin alanları, tanımları, şartları ve uygulama usul ve esasları Sağlık Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.
Diploması veya meslek belgesi olmadan bu maddede tanımlanan meslek mensuplarının yetkisinde olan bir işi yapan veya bu unvanı takınanlar bir yıldan üç yıla kadar hapis ve ikiyüz günden beşyüz güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.”
Yeni YÖNETMELİK f bendi;
f) Sağlık meslek mensupları: Hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, ebe, optisyen ve 11/4/1928 tarihli ve 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunun ek 13 üncü maddesinde tanımlanan diğer meslek mensuplarını, ifade eder.(EK 13 MADDEDE TANIMLANAN SAĞLIK MESLEK MENSUPLARINDA OPTİSYENLİK MESLEĞİ YOK, OPTİSYENLİK MESLEĞİ YÖNETMELİK İLE TANIMLANAMAZ, YANİ HEM 1219 SAYILI KANUNDA YOK, HEM DE 1219 SAYILI KANUNA EKLENEN 13.MADDEDE YOK, BURADA ÖNEMLİ KONU;OPTİSYENLİK KANUNU OLMASI BAŞKA BİR ŞEY, 1219 SAYILI KANUNDA TANIMLANMASI AYRI BİR ŞEY, YANİ OPTİSYENLİK MESLEK MENSUPLARININ, BİR SAĞLIK MESLEĞİ MENSUBU OLARAK 1219 SAYILI TEMEL KANUNDA TANIMLANMASI ŞART!!!!!!!!)
NOT: Herhalde anlaşılır yazabildim, eğer sorularınız olursa bu site vasıtası ile sorun cevaplamaya çalışayım.
Saygılarımla,
Sinan
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
GÜNAYDIN?????Ama Günaydın’ın muhatabı kim?
Günaydın yazı yazana ise;
Yazı içeriğindeki çelişkileri, torba yasayı daha önce kim hangi sitede yazdı?
ORTAYA GÜNAYDIN İSE,
ORTAYA YAN MASADAN YANAR DÖNER MEYVE GİBİ BİR ŞEY
GÜNAYDIN.