a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Bakanlığımızın reklamlar için gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz

Sektörün ve meslek kuruluşlarımızın tamamına yakın bir kısmının şiddetle istemediği reklam düzenlemeleri, küçük bir sermaye kesiminin karlılığına nasıl feda edilebilir? Aynı eğitimi almış sağlık hizmetinde müesseseler arasında reklam yolu ile bir rekabet yaratılması binlerce geleneksel müessesenin kapanması anlamına gelir. Gözlükte reklamın önünün açılması çaba ve gayretleri yönetmelik düzenleme, Geleneksel müesseseler ya da toplumun ve fertlerin özetle halk sağlığı gözetilerek değil; sermaye […]

02 Aralık 2012 - 18:54 'de eklendi ve 1320 kez görüntülendi. A+A-

Bakanlığımızın reklamlar için gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyoruz

Sektörün ve meslek kuruluşlarımızın tamamına yakın bir kısmının şiddetle istemediği reklam düzenlemeleri, küçük bir sermaye kesiminin karlılığına nasıl feda edilebilir?

Aynı eğitimi almış sağlık hizmetinde müesseseler arasında reklam yolu ile bir rekabet yaratılması binlerce geleneksel müessesenin kapanması anlamına gelir.

Gözlükte reklamın önünün açılması çaba ve gayretleri yönetmelik düzenleme, Geleneksel müesseseler ya da toplumun ve fertlerin özetle halk sağlığı gözetilerek değil; sermaye zincirlerinin daha çok tüketim, reklâm alanının ise daha çok büyüme hırsı ile açıklanabilir. Reklam bu alanda sağlık yardımı yapan SGK nun devlet eliyle daha çok sağlık harcaması yapması özetle kamu zararı yaratması anlamına da gelir. ( Örneğin Sigorta reçetem le geldim yok pahasına gözlük aldım. Sigorta logosu ve SGK ismini çağrıştıracak bir reklam ayrıca SGK nun iznine tabidir. SGK nun bu reklâmlara sessiz kalması da manidardır. )

Sağlık alanındaki reklâm talep yaratıcı nitelikte olduğu, bu itibarla da belli  bir alanda verilen sağlık hizmetinin ticari bir niteliğe büründürülerek Yasal ve düzenleyici kuralların ihlal edildiği gibi, sağlık hizmetini pahalandırarak, kamu ödeme yaptığı için daha çok harcama yapmasına ve reklamı yapan müesseselere yönlendirilmesini temin eder.

Oysa tüm sağlık mesleklerinde temel etik değer, Hastaların istedikleri hekimi seçme hakları olduğu gibi, hak sahibinin gözlüğünü alacağı optisyenlik müessesini de bir yönlendirme yapılmadan kendi isteği ile tercih VE SEÇME hakkı en temel hakkıdır. Özetle HASTALARIN DİLEDİĞİ GÖZLÜĞÜ VE GÖZLÜKÇÜ’ YÜ SEÇMESİ ENGELLENEMEZ. Aynı mesleki eğitimi aldıkları için bir müessesenin diğerinden hizmet sunumunda bir üstünlüğü yoktur. Yapılan reklamlarla örneklenirse bir müessese ben senden daha uzmanım daha iyi yaparım daha iyi bilirim deme hakkı yoktur.

Hangi farklı eğitimi almışlarda kendilerine uzman payesi biçiyorlar?  Bu haksız rekabet yanlış ve yalan reklam değil mi? Böyle bir reklamın meslek gelişimine ne yararı olabilir?  Bu nedenle her ne şekilde olursa olsun Gözlükçü/Optisyen reçete ile satılan optik sağlık gereci ve kendi müessesesinin reklamını yapamaz. Kampanya düzenleyemez indirim yapamaz. Yönetmeliğe göre, vitrinine yazamadığı tanıtım ve reklamı yazılı ve görsel basın eliyle nasıl yapabilir? Optisyenlik önüne bir tabela koymak yasakladığı bir durumda bilboardlarla nasıl yönlendirme yapabilir? Bu durumda kanunumuzun amaç bölümünde bize emrettiği toplumun ve fertlerin sağlığı nasıl korunabilir?

Reklamı son derece yararlı buluyorum diyen bir meslek adamı bu sektörün nasıl temsilcisi olabilir?

Gözlüğü mal emtia, hastayı müşteri, optisyenlik müessesini ticarethane göre meslek adamı zihniyeti tüccar kafasıdır. Gözlük ticari emtia olarak değerlendiriliyorsa bu durumda bizlerin Sağlık Bakanlığından alınıp Ticaret Bakanlığına bağlanmamız gerekmez mi? Bu şekilde bir reklamın önünün açılması diğer sağlık mesleklerinin de saygınlığını ve güvenilirliğini tartışılır hale getirecektir.

Gözlük ve Gözlükçülük alanı herhangi bir “sektör” gibi değerlendirilemez, Gözlük ve sağlık alanının özgün bir niteliği vardır, Ülkemizde, Tabipler, Eczacılar Diş hekimleri gibi, tam bir sağlık mesleği olarak düzenlenmiştir. Optisyenlik mesleği aynı zamanda kamu hizmeti sunma faaliyetidir.

Rekabet ilkelerinin bu özgün alanda yer alması sağlık mesleği olarak mümkün değildir, çünkü özel meslek kanunu vardır, TC Sağlık bakanlığının gözetim ve denetimindedir. Sunduğu hizmet göz hekimi reçetesi ile mümkün olabilmektedir. HEKİM REÇETESİ İLE YAPILABİLEN BİR TEDAVİNİN REKLÂMI YAPILAMAZ. BU TEMEL KURALDIR. Gözlük herhangi bir ticari meta olarak görülemez. Çünkü gözlük cam ve çerçeveden meslek bilgimizi de katarak yaptığımız optik sağlık gerecidir. Gözlük sadece gözlükçü/optisyen tarafından, göz doktoru reçetesine göre yapılabilir. Sadece gözlükçüde satılır. Faaliyette bulunan her müessese standart bir sağlık hizmetini sunmakla yükümlüdür.

Bir gözlükçü diğerine ben senden daha uzmanım daha iyi bilirim daha iyi yaparım diyemez. Cam çerçeve fiyatı vererek indirim yaparak gözlük satamaz. Kampanya düzenleyemez.

Reklam Sağlık hizmetlerine, meslek etiğine ve gözlükçülük mesleğine olan güven ve saygıyı azaltır. Halk sağlığının korunması adına Sektörün ve meslek kuruluşlarımızın tamamına yakın bir kısmının şiddetle istemediği reklam düzenlemeleri, küçük bir sermaye kesiminin karlılığına nasıl feda edilebilir? Aynı eğitimi almış sağlık hizmetinde müesseseler arasında reklam yolu ile bir rekabet yaratılması binlerce geleneksel müessesenin kapanması anlamına gelecektir.
.
ÇÖZÜM

YÖNETMELİKTE ,REKLAMLARLA İLGİLİ DÜZENLEMENİN SAĞLIK BAKANLIĞIMIZIN HUKUKİ GÖRÜŞÜ DOĞRULTUSUNDA OLMASI SEKTÖRÜMÜZÜ  SON DERECE MUTLU EDECEKTİR .

Kanun ve yönetmelikler de ilkesiz davranışları caydıran, meslek içi rekabeti düzenleyen, toplum sağlığı ve hizmet ideallerini korumayı amaçlayan ilkeler bütünüdür.Sektörümüzde en fazla tartışma yaratan konulardan birisi şüphesiz reklamdır. Optisyenlik müesseseleri arasında haksız rekabet halini ortaya çıkaran bu reklamlar artık sorgulanmalı, yapanın yanına kar kalmayacağı bir şekilde Sağlık Bakanlığımız tarafından gerekli düzenlemeler YÖNETMELİKTE VE KANUNDA yapılmalıdır.
.
Bilindiği üzere, fertlerin ve toplumun sağlığını korumak üzere, optisyen unvanının kullanılması, optisyenlik mesleğinin icra edilmesi ve optisyenlik müessesesinin açılması ve işletilmesiyle ilgili usul ve esaslar 5193 sayılı Kanun ve bu Kanuna istinaden çıkartılan 27/9/2004 tarih ve 25596 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik ile düzenlenmiştir.
.
27 Eylül 2004 tarihinde çıkan 25596 Sayılı Yönetmeliğin 24 maddesini düzeltmek için bugün önümüzde bir şans var yeni yönetmelik çalışması şu an makamda imzada bekliyor. Sektörümüzün beklentisi yeni yönetmelik çalışmasında reklam konusunun tartışma konusu olmayacak şekilde talep ettiğimiz ve beklentilerimiz yönünde çözüme kavuşmasıdır.
.
Bakanlığınız tarafından konfederasyonumuza gönderilen 19/04/2011 tarihli ve B.10.0.IEG.017.00.04/ sayılı görüş ise aynen “anılan hükümlere göre, optisyenlik müessesesine ait reklamlarda, yazılı ve görsel basınla, vitrinlerde mesleki faaliyete ilişkin bilgiler dışında satışa sunulan mal ve hizmetlerin satış teknikleri ve pazarlamasına yönelik herhangi bir bilginin bulunamayacağı, reçete ile satılan optisyenlik ürünleri hakkında da reklam yapılamayacağı, ancak güneş gözlüklerinin tamamen ticari bir olgu içerisinde değerlendirilmesi gerektiği düşünülmektedir.” Şeklindedir.

Reklamlarla  İlgili TC Sağlık Bakanlığının Bize göre de Doğru olan Hukuki  Görüşünün tamamını okumak için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.

http://haber.optisyeninsesi.com/haberler/reklamlara-bakanlik-gorusu-2-17431.html

Taylan KÜÇÜKER
Anadolu Gözlükçüler ve Optisyenler Federasyonu başkanı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi örnek aldı!

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon kişiye yasal sağlık sigortası sağlamaya devam edebilmek için 1 Temmuz 2027'y...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Ols...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik ve beraberlik içerisinde çalışan tüm işçi, memur, emekçi kardeşlerimizin e...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Almanya Türkiye’yi örnek aldı! Almanya Türkiye’yi ...

Sağlık ticareti: AOK ile e-reçete pilot projesi- 73 milyon k...

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Kutlu Olsun 1 Mayıs Emek ve Dayanışma...

Tüm zorlukları aşmak, daha güzel günlere ulaşmak için birlik...

IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Magazin HABERLERİ
Web TV