a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

ECOO MAVİ KİTAPTA OPTİSYENLİK ALANINDA İNCELEME YAPILAN ÜLKELER

Gözlükçülük /Optisyenlik, Avusturya, Çek cumh, Almanya, Hollanda, Polonya, İsviçre, Belçika, Fransa, , İrlanda, Norveç, Slovakya, Macaristan gibi ülkelerde el sanatı ticaret ya da sağlıkla ticaret karma meslek olarak düzenlenmiştir.

14 Kasım 2012 - 14:45 'de eklendi ve 12332 kez görüntülendi. A+A-

ECOO MAVİ KİTAPTA OPTİSYENLİK ALANINDA İNCELEME YAPILAN ÜLKELER

Gözlükçülük/Optisyenlik, Bulgaristan, Danimarka, Yunanistan, Portekiz, İspanya, TÜRKİYE, Kıbrıs Rum kesimi, Finlandiya, İTALYA, Slovenya, İsveç, İngiltere gibi ülkelerde SAĞLIK KORUMA MESLEĞİ OLARAK DÜZENLENMİŞTİR.

Gözlükçülük /Optisyenlik, Avusturya, Çek cumh, Almanya, Hollanda, Polonya, İsviçre, Belçika, Fransa, , İrlanda, Norveç, Slovakya, Macaristan gibi ülkelerde el sanatı ticaret ya da sağlıkla ticaret karma meslek olarak düzenlenmiştir.
.
Sağlık AB müktesebatı değildir. Birliğe giren ülkeler sağlıkla ilgili hükümlere şerh koyarak girmişlerdir. Her ülke sağlık ihtiyacına ve ekonomik yapısına göre sağlıkla ilgili düzenlemeleri yapabilir. Her konuyu müktesebat olarak isimlendiremezsiniz. Güncel olması açısından bir örnek verilmesi gerekirse idam cezası müktesebattır. Hiçbir AB ülkesinde idam cezası bulunmamaktadır.
.
Mesul müdürlüklük, reklâm, internet satışları sanki müktesebat hükmü gibi takdim edilmekte kanımca bürokratlarımızda eksik hatta yanlış bilgilendirilmektedir.
.
AB ülkelerinde gözlükçülük/Optisyenlik, sağlık mesleği olarak düzenlediği sağlık Bakanlığına bağlı olan ülkeler olduğu gibi, Ticaret mesleği olarak el sanatı ya da ticaret sağlık mesleği karma olarak düzenlenmiş ülkeler mevcuttur. AB ülkelerinde Ticaret bakanlığına bağlı olan ülkeler mevcuttur.
.
Sürekli olarak bazı kesimler tarafından, mesleğimiz için referans ülke olarak Hollanda ve Almanya gösterilmektedir. Bürokratlarımız bu ülkeler konusunda enforme edilmektedir. Almanya da Filman, Apollo gibi 10 sermaye zincirleri 1555 mağaza ile Almanya daki cironun %40 nı yapmaktadırlar. Zincir mağazalarda ortalama günde 30 gözlük satılırken geleneksel mağazalar da bu sayı 1–2 adet le sınırlıdır. Çok sayıda optisyen işsizdir.
Ülkemizde ise mesleğimiz tıpkı Eczacılar, tabipler, diş hekimleri gibi sağlık mesleği olarak düzenlenmiştir. Çünkü mesleğimiz sağlık Bakanlığı gözetim ve denetiminde faaliyet gösterir. ,özel meslek kanunu vardır. Meslektaşları üniversitede mesleki eğitimini alır. özetle gözlükçülük bir formasyon mesleğidir.
.
ECOO ya mesleğin statüsünü sağlık mesleği olarak bildirimde bulunacaksınız, sonra geleceksiniz Türkiye’ye reklâmı mesleğin gelişiminde çok önemli buluyorum diyeceksiniz? Sağlık mesleğinde reklâm olur mu? Hangi sağlık mesleğinde reklâm yapılabiliyor? Optisyenilk konusunda her ülke bize örnek referans ve emsal olamaz.
.
AB ülkelerinde el sanatları ile başlayan gözlükçülük mesleği, optometri ile bütünleşerek birinci basamak koruyucu sağlık mesleğine dönüşmüştür.
.
Optisyenlik uygulamaları her ülkede farklıdır. Ülkemizde mesleki mevzuatımız sağlık mesleği olduğu açıktır. Kanunumuzun amaç bölümünde “toplumun ve fertlerin sağlığının korunması” yasa ile gözlükçülere emredilmiştir.
.
Reklâmların önünün açılması, internet satışları ile halk sağlığı nasıl korunabilir?
.
Reklâmları, internet satışını, meslektaşı işçileştiren, köleleştiren mesul müdürlüğü savunan nasıl bu mesleğin temsilcisi olabilir?
.
.
Taylan KÜÇÜKER
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazırladığı düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Maliye ekipleri İstanbul'un ç...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(2 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
AHMET DERMAN
AHMET DERMAN
14 Kasım 2012 18:12

SN.hocam , saygılar sunarım; sizin bu yazınıza yorum getirmek bana düşmez ama şu araştırmacı ruhunuzla reklam konusunda da karmaşa yaratmaya çalışanlara bilimsel bir açıklama getirdiniz. Reklamı ticari bir araç olarak kullananları Sağlık bakanlığı yetkililerinin engellemesi gerekir.Zincir mağazaların önünü açmaya çalışanlar bu mesleğe en büyük vefasızlık yapan işbirlikçilerdir.

Göray Uğurlu
Göray Uğurlu
14 Kasım 2012 18:02

Yazınızdaki bu bilgiler sektörümüz için paha biçilmezdir. Ben çok yararlandım. Dosyalanacak ve gerektiğinde de başvurulacak bir kaynak yazı niteliğindedir. Sarf edilen emeğe saygıyla.

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Magazin HABERLERİ
Web TV