14 Kasım 2012 - 14:45 'de eklendi.
Gözlükçülük/Optisyenlik, Bulgaristan, Danimarka, Yunanistan, Portekiz, İspanya, TÜRKİYE, Kıbrıs Rum kesimi, Finlandiya, İTALYA, Slovenya, İsveç, İngiltere gibi ülkelerde SAĞLIK KORUMA MESLEĞİ OLARAK DÜZENLENMİŞTİR.
Gözlükçülük /Optisyenlik, Avusturya, Çek cumh, Almanya, Hollanda, Polonya, İsviçre, Belçika, Fransa, , İrlanda, Norveç, Slovakya, Macaristan gibi ülkelerde el sanatı ticaret ya da sağlıkla ticaret karma meslek olarak düzenlenmiştir.
.
Sağlık AB müktesebatı değildir. Birliğe giren ülkeler sağlıkla ilgili hükümlere şerh koyarak girmişlerdir. Her ülke sağlık ihtiyacına ve ekonomik yapısına göre sağlıkla ilgili düzenlemeleri yapabilir. Her konuyu müktesebat olarak isimlendiremezsiniz. Güncel olması açısından bir örnek verilmesi gerekirse idam cezası müktesebattır. Hiçbir AB ülkesinde idam cezası bulunmamaktadır.
.
Mesul müdürlüklük, reklâm, internet satışları sanki müktesebat hükmü gibi takdim edilmekte kanımca bürokratlarımızda eksik hatta yanlış bilgilendirilmektedir.
.
AB ülkelerinde gözlükçülük/Optisyenlik, sağlık mesleği olarak düzenlediği sağlık Bakanlığına bağlı olan ülkeler olduğu gibi, Ticaret mesleği olarak el sanatı ya da ticaret sağlık mesleği karma olarak düzenlenmiş ülkeler mevcuttur. AB ülkelerinde Ticaret bakanlığına bağlı olan ülkeler mevcuttur.
.
Sürekli olarak bazı kesimler tarafından, mesleğimiz için referans ülke olarak Hollanda ve Almanya gösterilmektedir. Bürokratlarımız bu ülkeler konusunda enforme edilmektedir. Almanya da Filman, Apollo gibi 10 sermaye zincirleri 1555 mağaza ile Almanya daki cironun %40 nı yapmaktadırlar. Zincir mağazalarda ortalama günde 30 gözlük satılırken geleneksel mağazalar da bu sayı 1–2 adet le sınırlıdır. Çok sayıda optisyen işsizdir.
Ülkemizde ise mesleğimiz tıpkı Eczacılar, tabipler, diş hekimleri gibi sağlık mesleği olarak düzenlenmiştir. Çünkü mesleğimiz sağlık Bakanlığı gözetim ve denetiminde faaliyet gösterir. ,özel meslek kanunu vardır. Meslektaşları üniversitede mesleki eğitimini alır. özetle gözlükçülük bir formasyon mesleğidir.
.
ECOO ya mesleğin statüsünü sağlık mesleği olarak bildirimde bulunacaksınız, sonra geleceksiniz Türkiye’ye reklâmı mesleğin gelişiminde çok önemli buluyorum diyeceksiniz? Sağlık mesleğinde reklâm olur mu? Hangi sağlık mesleğinde reklâm yapılabiliyor? Optisyenilk konusunda her ülke bize örnek referans ve emsal olamaz.
.
AB ülkelerinde el sanatları ile başlayan gözlükçülük mesleği, optometri ile bütünleşerek birinci basamak koruyucu sağlık mesleğine dönüşmüştür.
.
Optisyenlik uygulamaları her ülkede farklıdır. Ülkemizde mesleki mevzuatımız sağlık mesleği olduğu açıktır. Kanunumuzun amaç bölümünde “toplumun ve fertlerin sağlığının korunması” yasa ile gözlükçülere emredilmiştir.
.
Reklâmların önünün açılması, internet satışları ile halk sağlığı nasıl korunabilir?
.
Reklâmları, internet satışını, meslektaşı işçileştiren, köleleştiren mesul müdürlüğü savunan nasıl bu mesleğin temsilcisi olabilir?
.
.
Taylan KÜÇÜKER
SN.hocam , saygılar sunarım; sizin bu yazınıza yorum getirmek bana düşmez ama şu araştırmacı ruhunuzla reklam konusunda da karmaşa yaratmaya çalışanlara bilimsel bir açıklama getirdiniz. Reklamı ticari bir araç olarak kullananları Sağlık bakanlığı yetkililerinin engellemesi gerekir.Zincir mağazaların önünü açmaya çalışanlar bu mesleğe en büyük vefasızlık yapan işbirlikçilerdir.
Yazınızdaki bu bilgiler sektörümüz için paha biçilmezdir. Ben çok yararlandım. Dosyalanacak ve gerektiğinde de başvurulacak bir kaynak yazı niteliğindedir. Sarf edilen emeğe saygıyla.