a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Optik Sektöründe Neler Oluyor?

Türkiye’de hizmet veren yabancıların optik sektörüne konulan yasaklara uymadığını belirten Mutlu, bunun büyük adaletsizliklere neden olduğunu söyledi.

27 Ekim 2012 - 0:36 'de eklendi ve 3906 kez görüntülendi. A+A-

Optik Sektöründe Neler Oluyor?

Bu haftanın KOBİ’si 12 yıldır Sultanbeyli’de optik üzerine hizmet veren Aşkın Mutlu oldu.

Mutlu optik sektöründe yaşanan sıkıntıları dile getirdi ve yeni uygulanmaya başlanan barkod sisteminin sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

12 yıldır Sultanbeyli’de optik sektöründe hizmet veren Aşkın Mutlu, yeni barkod sistemi paralelinde firmaların barkot bulmakta sıkıntı yaşadığını dile getirerek; “Optik sektöründe birçok sıkıntı var. Öncelikle reçetelerle ilgili ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Optiklerin barkod sistemine geçmesiyle beraber ortaya birçok problem çıktı. Sektördeki firmalar barkod temin etmekte ciddi sıkıntılar yaşıyor. Eskiden reçeteleri el ile sisteme giriyorduk. Şimdi ise her reçete bir barkod veriyoruz. Bu barkodları bize gözlük firmaları gönderiyor. Ancak onlar da barkod bulmakta sıkıntı yaşıyor.

Mesela cam siparişi verdiğimizde camlar bize barkodları ile beraber geliyor. Bu barkodlar bazen okunmuyor, bazen de eksik yazılmış oluyor. Durum böyle olunca ciddi sıkıntılar yaşıyoruz” dedi. Sözlerine Gözlükçüler Derneği’ne üye olduklarını belirterek devam eden Mutlu; “Gözlükçüler Derneği’ne üye bir işletmeyiz. İlk zamanlarda onlar da bu sıkıntılarla ilgili pek bir şey yapamadı. Ancak son bir aydır mesafe katetmeye başladılar. Hakkımızı savunmaya çalışıyorlar; birçok yere başvuruda bulundular. Lakin ilk üç ay ciddi sıkıntılar yaşadık” dedi.

“Biz yapsak dükkânımızı kapatırlar”

Türkiye’de hizmet veren yabancıların optik sektörüne konulan yasaklara uymadığını belirten Mutlu, bunun büyük adaletsizliklere neden olduğunu söyledi. Aynı yasakları kendilerinin çiğnemesi durumunda ciddi cezalarla karşı karşıya kalacaklarını belirten Mutlu sözlerine şöyle devam etti: “Gözlükçülerin en önemli sıkıntılarından bir tanesi de reklam konusudur. Yerli gözlükçülere reklam yapmak yasak. Ben gazete ve televizyona reklam verirsem ciddi anlamda cezalarla karşılaşırım. Ancak yabancı firmalar gelip, Türkiye’de rahatça reklam yapabiliyor.

Biz Türk gözlükçüler çerçeve-gözlük 69 Türk Lirası dediğimiz an 5.000 Türk Lirası ceza ödüyoruz. Bazı durumlarda bu cezalar dükkân kapatmaya kadar gidebiliyor. Ancak yabancı firmalar gelip televizyonlarda alenen reklam yapabiliyor ve hiçbir yaptırımla karşılaşmıyor. Ben dükkânımın camına bile herhangi bir şey yazamazken onların televizyonlara rahatça reklam verebilmesi hiç de adil değil. Normalde prosedür “Optik ve Eczanelerin reklam yapması yasaktır” diyor ama yapan yapıyor.”

“Herkese eşit davranılsın”

Sektörde yaşanan sıkıntılara bir an önce çare bulunması gerektiğini vurgulayan Mutlu, sektörde uzun yıllardır hizmet verdiklerini tekrarlayarak; “Devletten beklentimiz herkese eşit davranılmasıdır. Nasıl ki Ticaret Kanunu diye bir şey var ve herkes bu kanuna uymak zorundaysa, sektörümüzdeki kurallara da herkes uymalıdır. Eğer reklam yabancılara serbest ise bize de serbest olmalı, eğer yasaksa onlara da yasak olmalıdır” dedi.

“Güneş gözlüğü sezonu kısa sürüyor”

Güneş gözlüğü sezonunun optik sektörüne göre daha kısa sürdüğünü söyleyen Mutlu; “Gözlükte güneş sezonu diye bir tabir vardır. Mayıs ile Temmuz arasında güneş gözlüklerinin satışlarında yükselme olur. Ancak bizim işimiz genelde optik ve buna ağırlık veriyoruz. Numaralı gözlükte çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Güneş gözlüğü sadece 3 ay satılır” diyerek sözlerini tamamladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderme cezası

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemeyi IBAN yoluyla alan işletmelere ağır cezalar yolda. Peki IBAN'a para gönder...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığınız banka hesaplarınıza gönderilmesi planlanmaktadır....

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İTHALAT DENETİMLERİNDE YAŞANAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SEMİN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazırladığı düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı. Maliye ekipleri İstanbul'un ç...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
IBAN’a para gönderme cezası IBAN’a para gönderm...

Artan POS cihazı komisyonları nedeniyle müşterilerden ödemey...

Mart Ayı Katılım Payı Ödemesi Mart Ayı Katılım Payı Öde...

Mart ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...

İthalat denetimlerinde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri semineri İthalat denetimlerinde ya...

DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) ÜZERİNDEN...

Maliye esnafa koştu! Maliye esnafa koştu!

Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV istismarını önlemek için hazı...

Güneş Gözlüğü Bir Aksesuar Değildir! Güneş Gözlüğü Bir Aksesua...

Başkan Küçüker, “Güneş gözlüğü bir aksesuar değil, göz sağlı...

Türkiye Göz Sağlığı Araştırması Türkiye Göz Sağlığı Araşt...

Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Vefat ve başsağlığı Vefat ve başsağlığı

Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...

Yakın gözlüğüne alternatif damla eczane raflarında yerini aldı Yakın gözlüğüne alternati...

Damlanın 40 yaş üstü bireylerde daha etkili olduğu ve 6 ile ...

Magazin HABERLERİ
Web TV