Türkiye’de her yıl 80 ila 100 bin kişi sigaranın negatif etkisi sonucu yaşamını yitiriyor. Bunların 25 bini ise kadın. Çocuklarda ise bu oran daha korkutucu. 250 binin üzerinde çocuk sigara içiyor.
09 Şubat 2018 - 12:45 'de eklendi.
Bugün 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü özellikle TÜİK verileri Türkiye’deki vahim tabloyu bir kez daha gözler önün seriyor.
Sigara kullanımına dair veriler ve yapılan yeni araştırmalar sigaranın hayatımızı aslında nasıl kötü etkilediğini gösteriyor. Özellikle çocuk yaştaki içicilerin ulaştığı rakamlar iyi birer örnek olmak isteyen yetişkinleri endişelendirmeli…
252 BİN ÇOCUK İÇİCİ
Türkiye’de her yıl 83 bin 100 kişi sigara kaynaklı nedenlerle yaşamını yitirirken 252 bin çocuk ve 14,5 milyon yetişkin tütün ürünü kullanıyor.
Tütün ürünü kullanımının çocuklardaki oranı ise oğlanlarda yüzde 10,2, kızlarda yüzde 5,3.
İŞTE TÜİK VERİLERİ
TÜİK’in 2016 verilerine göre Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusun yüzde 26,5’i her gün tütün ürünü kullanıyor. Bu oran 2014’te 27,3, 2010’da 25,4’tü.
Erkeklerin tütün ürünü kullanımı 2014-16 arasında azalırken kadınlarda bu oran arttı.
35-44 yaş arası erkekler yüzde 50,6 ile en fazla tütün ürünü içen yaş grubunu oluşturuyorlar.
Kadınlarda da yüzde 19,6 ile en fazla 35-44 yaş aralığı tütün içiyor.
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN YENİ BİR BAŞLANGICA İHTİYACINIZ VAR
Adıyaman Sağlık Müdürü Erdoğan Öz, Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, sağlıklı bir yaşam için yeni bir başlangıç yapmak gerektiğini kaydetti.
Sağlık Müdürü Uzman Dr. Erdoğan Öz, sigara içimi tüm etkilenenlerin sağlığını tehdit eden, mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti.
Sigara kullanımının kanser, akciğer hastalıkları, kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa yol açtığına dikkat çeken Erdoğan Öz, “Sigara kullanımı sadece bireye değil, sigara dumanını soluyan diğer kişilere de ciddi zararlar vermekte, sigara ve diğer tütün ürünlerinin dumanına maruz kalan kişilerde de aynı hastalıklar görülebilmektedir. Sigara ve tütün dünyada en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı maddelerdir. Sigara ve tütün kullanımı önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmekte olup dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Her yıl yaklaşık 5 milyon kişinin sigara ve tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Dünyada meydana gelen ölüm olaylarının başında yer almaktadır ve giderek ilk sıraya yerleşme eğilimindedir. Ülkemizde 4207 sayılı ‘Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’un kamuya açık bütün kapalı alanlarda uygulanmaya başlanmasıyla birlikte tütün ile mücadelede yeni bir dönem başlamıştır. Tütün mücadelesinin bütün adımlarına halkımızın sahip çıkması kamusal hizmetlerin gücünü artırmaktadır” dedi.
Öz açıklamasının devamında, “Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. Bir yılın sonunda koroner kalp hastalığı riski sigara içen birinin yarısı kadardır. 15 yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye inmektedir. Akciğer kanseri riski ise 10’uncu yılın sonunda sigara içen birinin sahip olduğu riskin yarısına inmektedir.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...